Çimenoğlu,Kalp Hastalarını uyardı

Kdz. Ereğli Echomar Hastanesi Başhekimi Dr. Nevzat Çimenoğlu,” Soğuk havalarda kalp damarlarının uyarılarak kasılması kalbin yükünün yanı sıra kalp krizi geçirme riskini arttırmaktadır” dedi.

Çimenoğlu,Kalp Hastalarını uyardı

Kdz. Ereğli Echomar Hastanesi Başhekimi Dr. Nevzat Çimenoğlu,” Soğuk havalarda kalp damarlarının uyarılarak kasılması kalbin yükünün yanı sıra kalp krizi geçirme riskini arttırmaktadır” dedi.

Kdz. Ereğli Echomar Hastanesi Başhekimi Dr. Nevzat Çimenoğlu, kalp hastalığı olanlara soğuk hava uyarısında bulundu.

Soğuk havalarda kalp damarlarının uyarılarak kasılmasının kalbin yükünü arttırdığını buna bağlı olarak da kalp krizi geçirme riskini arttırdığını belirten Çimenoğlu, Kış aylarında kalp hastalığı alevlenmelerinin ve kalp krizi sayısının arttığına dikkat çekerek, “Öncelikle soğukta kalp daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Çünkü vücut ısısını korumak için kalp daha fazla ve hızlı çalışmak zorunda kalır. Hipertansiyon mevcutsa bu ekstra basınç artışı kalbin yükünü daha da arttırır. Soğuk hava kan basıncını arttırarak kalp karıncıkları üzerindeki yükü arttırır. Kar ve yağmur da vücut ısısını düşürür. Özellikle rüzgar vücut çevresindeki ısıtılmış havayı uzaklaştıracağı için tehlikelidir. Soğuk hava damarları büzer. Damarların büzülmesi kan basıncını arttırarak kalp üzerindeki stres seviyesini de yükseltir. Soğukta kan daha kolay pıhtılaşır. Soğuk havada solunum yolu enfeksiyonları artar. Gelişen solunum güçlüğü kalp üzerinde ek yük yaratır. Bilinen kalp damar hastalığı olanlarda bu yük daha fazla soruna yol açar. Kalp damar darlığı ve kalp yetersizliği olan hastalarda risk yükselir.Yaşlandıkça vücut ısısının sıcaktan soğuğa veya soğuktan sıcağa adapte olması güçleşir. İklim değişikliklerine vücudun adaptasyonu zorlaşır. Kış aylarında havanın erken kararması, daha evvel akşam yapılan aktivitelerin (eksersiz, alışveriş, temizlik vb) sabaha kaydırılmasına neden olmaktadır. Kalp krizi hormonal durum nedeniyle daha çok sabah saatlerinde meydana gelmekte, bu tür fizik aktivitelerin sabah saatlerine kayması riski arttırmaktadır” dedi.

Kış aylarında kalp hastalığından korunma yolları konusunda bilgiler veren Çimenoğlu, “Kalp damar darlığı ve kalp yetersizliği olan özellikle 65 yaş üstü hastalara grip aşısı tavsiye edilmektedir. En uygun zaman Ekim ve Kasım aylarıdır. Ancak kesin korunma sağlamaz. Soğuğa karşı uygun kıyafetler seçiniz. Mutlaka başlık, eldiven ve kışlık ayakkabı kullanınız. Özellikle rüzgarlı havalarda dışarı çıkmaktan kaçınınız. Kar temizleme aktivitesinden kaçınınız. Solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılan ilaçların bir kısmı kan basıncını yükselten maddeler içerir. Bu nedenle gelişigüzel ilaç kullanmayınız ve mutlaka hekime danışınız. Kalp rahatsızlığının varlığı konusunda hekim ve eczacıyı mutlaka bilgilendiriniz. Dışarı çıkacağınız zaman alkol almayınız. Enfeksiyonlardan korunmak için temizliğe daha çok dikkat ediniz ve ellerinizi düzenli yıkayınız. Özellikle solunum yolu enfeksiyonundan korunmak için mümkün olduğu kadar kalabalık ve toplu yerlerde bulunmaktan kaçınınız. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için yeteri kadar uyumaya ve yeteri kadar beslenmeye dikkat ediniz. Kahve tüketiminizi azaltınız” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 08 Şubat 2016, 13:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER