Demirtaş,Başbakan Davutoğlu´na sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, Kandilideki alaca ağzı kömür işletmelerinin yargıya taşınan gelişmelerinin yanı sıra TTK ’ya işçi alınıp alınmayacağını sordu.

Demirtaş,Başbakan Davutoğlu´na sordu

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, Kandilideki alaca ağzı kömür işletmelerinin yargıya taşınan gelişmelerinin yanı sıra TTK ’ya işçi alınıp alınmayacağını sordu.

Demirtaş tarafından TBBM Başkanlığına verilen soru önergesi şu şekilde


Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait olan, Zonguldak ili Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesindeki Kandilli Alacaağzı Kömür İşletmeleri, TTK ile Hema Endüstri A.Ş. arasında 2005 yılında imzalanan rödovans sözleşmesi ile 20 yıllığına Hema Endüstri A.Ş.ye kiraya verilmiştir. Ancak ilerleyen süreçte Hema Endüstri A.Ş. Kandilli Alacaağzı İşletmesi’ndeki faaliyetlerini sonlandırma ve ocağı kapatma kararı almış, bu ocakta çalışan yaklaşık 850 maden işçisini işten çıkarmıştır. Söz konusu işletme şu anda TTK tarafından teslim alınmamış olup, Hema Endüstri A.Ş. nin sorumluluğu devam etmektedir. Ocakla ilgili TTK ve Hema Endüstri A.Ş. arasındaki hukuki süreç devam Etmektedir. Hukuki sürecin sonlanmasına kadar geçen zaman içerisinde ocağın temel bakımlarının yapılması gerekmektedir. Aksi halde ocağın tekrar üretime geçebilme ihtimali kalmayacaktır. Ocağın normal bakımlarının devam etmesi için gerekli olan işçi sayısı olması gerekenin çok altındadır. Bu özelliklere sahip bir ocağın kurulum maliyeti 200 milyon TL’dir.

Basına yansıyan bilgilerden; Zonguldak ili Ereğli İlçesi Kandilli Alacaağzı Kömür İşletmeleri’ndeki tulumbaların söküldüğü, bu nedenle ocakta su baskının meydana geldiği ve ocağın üretim yapılamaz durumda olduğu, TTK´nın görevlendirdiği iş güvenliği uzmanlarının yaptığı incelemelerde de 300 kodunda su tahliyesinin yapılmadığı, suların şuan 17-A nolu panoyu tamamen doldurduğu, önlem alınmaması durumunda 4,5 milyon tonluk kömür rezervinin bulunduğu 300 kodunun 10 gün içerisinde sular altında kalacağı ve ocağın tamamen kullanılamayarak üretim yapılamayacak hale geleceği, ileride telafisi mümkün olmayan zararların doğacağı, ilgili birimlerin ve bakanlığın olayın vahametinden haberdar olduğu, bakanlığın haberdar olmasına rağmen önlem almadığı anlaşılmaktadır.

Ayrıca, TTK da norm kadro 14.500 olmasına rağmen 9.000 işçi çalışmaktadır.5.500 işçi açığı bulunmaktadır. Bu işçi açığının giderilmesi için TTK tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına çeşitli zamanlarda yazı yazılmıştır. Bu işçi açığı nedeni ile TTK’nın üretimi azalmıştır ve güvenli üretim yapılamamaktadır.

Bu bilgiler doğrultusunda;

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait olan, Zonguldak ili Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesindeki Kandilli Alacaağzı Kömür İşletmelerinin durumu ile ilgili hangi çalışmalar yapılmıştır?

Yapılan çalışmalar neticesinde hangi bilgilere ulaşılmıştır?

Araştırmalarınızda görevini kötüye kullanan ve görevini ihmal eden yöneticiler tespit edilmiş midir? Tespit edilmiş ise bu görevlilerle ilgili hangi yaptırımlar uygulanmıştır?

Milli servet olan 4.5 milyon tonluk kömür rezervinin kurtarılması için hangi önlemler alınmıştır?

Çok basit tedbirlerle kurtarılabilecek olan 4.5 milyon tonluk kömür rezervinin neredeyse üretim yapılamayacak hale gelmesine sebep olan, 2 milyar TL değerindeki tesisin yok olmasına göz yuman, gerekli tedbirleri almayarak kamunun malına zarar veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Ali Rıza ALABOYUN görevden alınacak mıdır?

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait olan, Zonguldak ili Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesindeki Kandilli Alacaağzı Kömür İşletmelerinde sorumluluğu halen devam etmesine rağmen ocağın gerekli olan bakımlarını yapmayan Hema Endüstri A.Ş sorumlulukları ile ilgili uyarılmış mıdır? Hema Endüstri A.Ş’ ile ilgili hangi yaptırımlar uygulanmıştır?

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait olan, Zonguldak ili Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesindeki Kandilli Alacaağzı Kömür ocağı kullanılamaz hale geldiği takdirde, devletin 200 milyon TL zararı kim/kimler tarafından karşılanacaktır?

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) bulunan 5.500 kadro açığına işçi alımı yapılacak mıdır? Yapılacak ise işçi alımına hangi tarihte başlanacaktır?

TTK 2011 yılından bu yana norm kadro açığını kapatmak için Bakanlıktan kadro talep etmektedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kadro verilmemesinin sebepleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2015, 11:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER