Demirtaş,İşçinin cebinden elinizi çekin

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, Türkiye’de İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanılmasını, meclis gündemine taşıdı.

Demirtaş,İşçinin cebinden elinizi çekin

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, Türkiye’de İşsizlik Sigortası Fonu’nun amaç dışı kullanılmasını, meclis gündemine taşıdı. Daha önce konu hakkında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi veren Demirtaş, bu kez de işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırılması ve fonun amaç dışı kullanımının engellenmesi gerekçesiyle, Akkaya ile birlikte kanun teklifi verdi.

Ünal Demirtaş, işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının “deveye hendek atlatmaktan” daha zor olduğunu, işsizlik ödeneği miktarı ve sürelerinin insanca bir yaşam sağlamak için yetersiz olduğunu ve bu rakamların OECD ortalamasının altında olduğunu vurguladı.
 
AKP, İŞÇİNİN PARASIYLA BÜTÇE AÇIKLARINI FONLUYOR!

CHP’li Demirtaş, işsizlik sigortası fonunda biriken 93 milyar liradan; GAP’a 12 milyar, aktif istihdam teşviği adı altında işverenlere 10 milyar lira kaynak aktarılmasına rağmen, işsizlere yapılan ödemenin fonun toplamının 13’te 1’inden bile az olduğunu belirtti.

Fondaki kaynakların %91’inin iç borçlanma senetlerinde, %9’unun ise kamu bankalarındaki mevduat hesaplarında değerlendirilmesini de eleştiren Demirtaş: “AKP, işçinin parasıyla bütçe açıklarını fonluyor” dedi.

Demirtaş, fondaki paradan İŞKUR personelinin maaşlarının ödediğini ve SGK’nın işsizlik sigortası primlerini eksik olarak aktardığını ve bu eksikliği gidermeye yönelik bir çalışmanın yapılmadığını ifade etti.
 
İŞÇİNİN CEBİNDEN ELİNİZİ ÇEKİN!

İşçinin zor günleri için biriken parasını, amacı dışında kullanarak sermayeye ve kurumlara peşkeş çektiğini belirten Demirtaş, fonun amaç dışı kullanımının engellenmesi ve işsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarının kolaylaştırılması amacıyla Yakup Akkaya ile birlikte kanun teklifi verdiklerini açıkladı. Demirtaş, AKP hükümetine “işçinin cebinden elinizi çekin” diye seslenerek kanun teklifine destek vermeleri çağrısında bulundu.

Teklif Yasalaşırsa;

1- Çalışanlar, işten ne şekilde ayrılırsa ayrılsın, işsiz kaldıklarında işsizlik ödeneğinden yararlanabilecekler.

2- Çalışanların işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi için, başvuru süresi kanun teklifimiz ile 30 günden 90 güne çıkarılacak,

3- İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için, son 120 gün prim ödeme koşulu, kanun teklifimiz ile 30 güne düşürülecek,

4-İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için son 3 yılda 600 gün prim ödeme koşulu, kanun teklifimiz ile 150 güne düşürülecek,

5- İşsizlik ödeneği ödeme süreleri artırılacak,

6- İşsizlik ödeneği miktarları artırılacak,

7-İşsizlik Sigortası Fonu’ndan Fon’un amacının dışında olan herhangi bir yere kaynak aktarılması engellenecek,

8- Gap’a aktarılan 12 milyarlık kaynağın kanun teklifi ile 180 gün içinde fona iadesi sağlanacak,

9- İşsizlik sigortasını için SGK tarafından toplanan tüm kaynağın Fon’a aktarılması sağlanacak.
 
TÜM BAKANLAR KORO HALİNDE “KIDEM TAZMİNATI FONA DEVREDELİM” DİYOR!

Basın toplantısında kıdem tazminatı fonu tartışmalarına da değinen Demirtaş, “tüm bakanların koro halinde kıdem tazminatını fona devredelim” dediğini belirtti. Ünal Demirtaş: “İşçi sendikaları bunu istemiyor. Türk-İş ‘kırmızı çizgimizdir’ diyor, DİSK ‘meclisi işgal ederiz’ diyor. İşçi istemiyor, hatta işverenler dahi bunu istemiyor. Ama AKP’li bakanlar koro halinde bunu istiyor. Niye? İşsizlik Sigortası Fonu’nun geldiği durum ortada” diyerek AKP’nin işçiyi düşünmediğini, AKP’nin gerçek amacının kıdem tazminatı fonu ile 15 yıl boyunca bütçe açığını finanse etmek olduğunu açıkladı. Demirtaş, AKP’ye ‘işçinin cebinden elinizi çekin’ çağrısını yineledi.

Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2016, 11:43
YORUM EKLE
YORUMLAR
t.s.o
t.s.o - 8 yıl Önce

sn. demir taş sıf konuşma olsun diye gündem yaratmak amacıyla neden gerçeklerden bahsetmiyorsun ozaman şunuda söyle kandilli beldesinden zııırat bankası gidiyordu belde halkı yaşlısı genci mağdurdu kandilli belediye başkanı mustafa aydın ankarada yanımıza geldi biz birşey yamamadık fakata sn özbakıra dosyaya teslim adildi unupınarolsun faruk bey olsun gerekli girişmeri yaptıkandilliden zıraat bankası kaldı vatandaşlar için gerekenler tektek yapılıyor.ağzı olan konuşuyor.teşekkürler.

HALK
HALK - 8 yıl Önce

DEMİRTAŞ ÇOK GÜZEL KONUŞUYORSUNDA... ŞU KANDİLLİ CHPLİ BELEDİYE BİNASI RUHSATI YOK,TAPUSU YOKKAÇAK BİR BİNA OLDUĞUNU BİLİYORSUNDA BUNUN HAKKINDA NEDEN AÇIKLAMA YAPMIYORSUN CUMHURBAŞKANLIĞI KAÇAK DENİLİR YANNIZ CHPLİ KANDİLLİ, BELDE BELEDİYESİ KAÇAK BİNAOLDUĞU HALDE SUSULURONDANSONRA EŞİTLİKDENİLİR SAYGILAR.

SIRADAKİ HABER