Dikkat..O hizmeti almayanlara ağır ceza uygulanacak

Dikkat..O hizmeti almayanlara ağır ceza uygulanacak

Dikkat..O hizmeti almayanlara ağır ceza uygulanacak

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) yetkilisi Sibel Gümüş,1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle bir kişi dahi çalıştıran tüm işyerlerinin, 6331sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu yükümlülükleri altına gireceğini veOSGB’lerden (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) İSG Hizmetleri almalarınınzorunlu hale geleceğini, İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti almayanlara ise ağırcezalar uygulanacağını söyledi.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi(OSGB) yetkilisi Sibel Gümüş, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)Kanunu yükümlülükleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Gümüş, “Bir kişi dahiSGK’lı çalışanı olan tüm işverenler ile Kamu Kurumları 1 Temmuz 2016 itibariyleOSGB hizmeti almaya başlayacaklar. Örneğin; kasap, manav, bakkal, berber,perakende mağazalar, apartmanlar, büroda hizmet verenler (avukatlar,muhasebeciler, gümrükçüler, emlakçılar, reklam ajansları vb.) için işyerihekimi ve iş güvenliği uzmanı zorunluluğu başlıyor. Türkiye’de bu tanımlamayauyan 700 bin civarı işyeri bulunmakta. KAMU kurumları da aynı zamanda uygulamaiçin hazırlıklara başladı bile. Pek çok Kamu Kurumu Yönetimi, hali hazırdaOSGB’lerden teklifler alarak değerlendirme sürecine girmiş durumda” dedi.

Çalışmave Sosyal Güvenlik Bakanlığının, işverenlerin İş Sağlığı ve Güvenliğihizmetleri alabilmeleri için Ortak Sağlık Güvenlik Birimi olarakyetkilendirme yaptığını belirten Gümüş. “İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimihizmeti OSGB firmalarından alınabilir. OSGB firmaları yönetmeliklerdebelirtilen görev, yetki ve sorumluluklar çerçevesinde işverenlere veçalışanlara hizmet verirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - İSG GenelMüdürlüğü, OSGB hizmeti alanı ve almayanı kurduğu online sistem olan İSG-Katipile masa başından takip edebilmektedir. İstediği zaman cezalandırma yapabilecekteknik yetkinliktedir” şeklinde konuştu.

“1 TEMMUZ 2016 İTİBARİYLE İSGPARA CEZALARI UYGULANACAK”

“İSG Kanunu Cezaları Aykırılığın Yapıldığı Her Ay İçin Ödenmektedir” diyen Gümüş,“İşverenler sözleşme yapmadıkları İşyeri Hekimi için ayda 6 bin 500 lira, İşGüvenliği Uzmanı için ayda 6 bin 500TL olmak üzere Toplamda aylık 13 bin TLpara cezası ile karşılaşabilirler. İşverenler İş Güvenliği Cezaları konusundabilgi sahibi olmalı ve gereğini yapmalıdır. OSGB’ler tarafından her işyerineözel olarak hazırlanması gereken bazı belgeleri saymak gerekirse; İSG riskdeğerlendirmesi, acil durum planları, İSG talimatları, İSG eğitim belgeleri, işgüvenliği ekipmanları eğitimi ve teslim tutanakları ve çalışanların sağlıkmuayene raporları vb.” dedi.

Türkiyenin,iş kazalarında ve meslek hastalıklarında dünya birinciliğine oynayan bir ülkeolduğunu dile getiren Gümüş, “Her yıl binlerce çalışan ölüyor, sakat kalıyor yada işe bağlı hastalıkların pençesine düşüyor. Oysa gerekli tedbirlerinalınmasıyla bunlar engellenebiliyor. Gelişmiş ülkelere bakıldığında aynısistemin uygulandığı görülüyor, geç de olsa Türkiye’de de İSG Kültürü vebilinci oluşturulacak” diye konuştu.

Gümüşkonuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede; “ Nasıl ki her ticari işletmeninbir Mali Müşaviri varsa 1 Temmuz 2016 itibariyle İSG hizmetleri için sözleşmeliçalıştığı OSGB’si de olacak. İşverenlerin iş sağlığı güvenliğine ayıracaklarıbütçeyi bir maliyet olarak değil, çalışanın, üretimin ve işletmenin korunmasıiçin yapılan bir YATIRIM olarak görmesi gerekiyor. Bilimsel olarakispatlanmıştır ki İSG yatırımı 1’e 2 geri dönüş sağlıyor. Mesai içerisinde tümçalışanlar işverene emanettir, İş Kanununa göre işveren çalışanlarını gözetmekzorundadır. Herhangi bir iş kazası ile ilgili hukuki sürece girmiş olan tümişverenler bunu geç de olsa öğreniyorlar. OSGB olarak diyoruz ki “Risk Almayın,Önlem Alın; Önlemek Ödemekten Ucuzdur” ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2016, 08:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER