ERDEMİRLİ TAŞERON İŞÇİLER EYLEME DEVAM EDİYOR

ERDEMİRLİ TAŞERON İŞÇİLER EYLEME DEVAM EDİYOR

 

 

gundemeregli.com-Kdz Ereğli’de faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’ye (ERDEMİR) bağlı liman işletmesinde çalışan taşeron işçileri, yeni firma ile maaşlarda anlaşamayınca iş bırakma eylemi yaptı.
Erdemir Limanı’nın 2008 yılında işletmeye başlayan firmadan alınarak yeni bir firmaya devredilmesinin ardından yaklaşık 120 kadar taşeron işçisi, maaşlarda anlaşamayınca iş bıraktı. Taşeron işçilere aileleri destek veriyor. Siyasi Parti temsilcileri ve Esnaflar eylem yapan işçileri yalnız bırakmadı.

Kdz Ereğli’de faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’ye (ERDEMİR) bağlı liman işletmesini devir alan firma ile maaş konusunda anlaşamayınca eylem yapan taşeron işçilere aileleri destek veriyor.
Kdz. Ereğli’de, Erdemir Liman işletmesindeki taşeron işçilerin iş bırakma eylemi sürüyor. İlçedeki siyasi parti temsilcileri işçileri ziyaret ederek destek veriyor. CHP ve AK Parti’nin ardından MHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Talat Şeker de eylem yapılan yere gelerek işçilerle görüştü. ERDEMİR’in özelleştirilmesinin ardından ilçede ekonomik sıkıntıların baş göstermeye başladığını anlatan Şeker, şirketin satın alma müdürlüğünü İstanbul’a taşırken, ilçeden iç alımları da kestiğini söyledi. Ereğli’de nakliye sektörünün yapılan uygulamalar nedeniyle sıkıntıya girdiğini dile getiren Şeker, “Limanın özelleştirilmesi, bunlar hep yanlış uygulamalar. Zararlarını görüyoruz hep beraber. Bunlardan siz zarar gördüğünüz gibi Ereğli’de zarar görüyor. Biz bunların tamamına karşıyız” dedi.

BABAMIN KADROYA GEÇMESİNİ İSTİYORUM

Liman işçilerine Erdemir’de değişik birimlerde çalışan taşeron işçileri de destek vermeye başladı. Erdemir’de çeşitli birimlerde çalışan taşeron işçileri liman işçilerine öğle yemeği gönderdi. İlçedeki esnafla bazı sivil toplum kuruluşları da eylem yapan işçilerle ailelerine yiyecek ve içecek yardımında bulunuyor. Eşi Ramazan Ürkmez’in 10 yıldır liman işletmesinde çalıştığını, daimiye geçmesini beklerken tamamen işinden olduğunu söyleyen Melek Ürkmez “Zaten karnımızı zor doyuruyorduk. Şimdi tamamen aç kaldık” dedi. Gözyaşlarına boğulan Melek Ürkmez, AK Parti Zonguldak Milletvekili Prof.Dr. Ercan Candan’ın köylüsü olduğunu belirterek kendilerine sahip çıkmasını istedi. Melek Ürkmez’in 10 yaşındaki oğlu Ferhat’ın sözleri ve döktüğü gözyaşı ise yürekleri burktu. Ferhat Ürkmez ağlayarak şöyle konuştu: “Ben bugün okula gidemedim. Babamın kadroya geçmesini istiyorum. Erdemir´de işe girmeyen adam kalmayacak deniyordu. Ferhat’ın küçük kardeşi Fırat da yetkililerin babasına iş vermesini istedi.

“İŞSİZ KALMANIN NE DEMEK OLDUĞUNU EN İYİ BEN BİLİRİM”

Taşeron işçilerini ziyaret eden CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Hayrettin Kartal Erdemir’de ki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, 120 işçinin işsiz kalmasına üzüldüklerini ifade etti. Türkiye’de son yıllarda taşeron sisteminin yaygınlaştırıldığını ve bunun sorumlusunun da AK Parti hükümeti olduğunu dile getiren Kartal, işçilere birlik ve beraberlik içerisinde olmaları tavsiyesinde bulundu. Kendisinin 9 yıl çalıştıktan sonra Erdemir’de işten atıldığını ve 18 ay işsiz kaldığını anlatan Kartal, işsiz kalmanın ne demek olduğunu en iyi kendisinin anladığını belirtti. Kartal, taşeron işçilerin eylemine yarından itibaren destek vereceklerini açıkladıktan sonra işçilerin alkışları arasında alandan ayrıldı.


TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Kartal’ın ayrılmasının ardından alana bu kez AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır bazı yönetim kurulu üyeleri ile birlikte geldi. İşçilerden neden iş bıraktıklarını öğrenen Çakır, sorunun çözümü için girişimlerde bulunacağını söyledi. Bazı işçilerin liman işletmesini yeni devir alan firma yetkililerinin kendileri ile alay ettiğini söylemesi üzerine Çakır, Erdemir Yönetim Kurulu’nda bulunan Zonguldak Valisi Ali Kaban ve Erdemir Genel Müdürü Sedat Orhan’dan randevu alıp görüşme yapacağını iletti. Ereğli’de işsizliği çözmek için mücadele ederken liman işçilerinin de işsiz kalmasına tahammül edemeyeceklerini ifade eden Çakır, elinde şu anda 4 bin kişinin sivisi bulunduğunu söyledi.

SONUÇ ALINAMADI

Öte yandan taşeron işçilerin temsilcileri Erdemir Genel Müdürü Sedat Orhan ile yaptıkları görüşmeden bir sonuç alamadı. Taşeron işçileri adına Erdemir Genel Müdürü ile görüşen Burhan Öztürk, “Genel müdürümüz işe başlayın. Şartları daha sonra iyileştiririz. Liman kâr ettikçe siz de kazanırsınız” dediğini anlattı.

FİRMA YETKİLİLERİ İŞÇİLERİN TAZMİNATLARINI VERMEYİ KABUL ETTİ

Liman İşletmesini devir alan firma ile maaş konusunda anlaşamayarak eyleme başlayan işçilere firma yetkilileri işçilerin tazminatlarını vermeyi kabul etti. Diğer yandan evraklarını ERDEMİR’den alan işçiler bu yönde ne yapacaklarını düşünüyor. İşçilerin eyleminin ne kadar süreceğine dair henüz net bir bilgi yok..

Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2014, 14:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER