Erdoğan onayladı: Borcunu öde hemen emekli ol

Erdoğan onayladı: Borcunu öde hemen emekli ol

Erdoğan onayladı: Borcunu öde hemen emekli ol

Cumhurbaşkanı tarafından dün onaylanan ve Resmi Gazetede yayınlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen af yasası prim borcu olan Bağ-Kurlularm da yüzünü güldürdü. Bağ-Kurlular yapılandırma imkanıyla borçlarını daha az ödemeyle kapatabilecek.

Prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar da muradına erecek. Bir başka ifadeyle 30 Haziran 2016ya kadar olan prim borcunu ödeyen prim, yaş ve yıl şartını tamamlarsa hemen emekli olacak. Kapatmak avantajlı Başvurular, Ekim sonuna kadar ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik tik Müdürlüklerine yapılacak. Yapılandırmaya başvuranların borçları yeniden hesaplanacak. Ana paranın tahsilinden vazgeçilmeyecek. Ama gecikme zammı ve faizi silinirken; bunların yerine Yurt içi ÜFE (enflasyon oranları) esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek. Böylece borç azalacak. Peşin ödemede borcun yüzde 75i silinecek.

Taksit imkanı da var

Taksitli ödeme seçilirse, enflasyona göre hesaplanan borçlar vadeye bölünecek. Borç, 6, 9,12,18 taksit şeklinde ödenecek. Taksitler iki ayda bir ödenecek. Yıllar içinde biriken borçlar 10 binlerce liralara ulaşıyor. Emekliliği iple çeken esnafın bu paraları ödemesi kolay değil. Bu durumda kredi devreye girecek. 2014teki af kapsamında emekli olacak sigorta borçlularına tanınan ucuz kredi, yeni emekli adaylarına da sağlanacak. Emekliliği gelmiş Bağ-Kurluların kredi kullanabilmesi için SGK, kamu bankalarıyla görüşüyor ve protokol için hazırlık yapıyor.

TAKSİT BİTİNCE MAAŞ

Şartları tamamlamış ancak prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar, yapılandırma imkanıyla fırsat yakalayacak. Peşin ödemeyi seçerek borcunu kapatanlar, emeklilik için gerekli şartları tamamlamışsa hemen maaş almaya başlayacak. Ama taksitle ödemeyi seçenler borç bittikten sonra emekli maaşma kavuşacak. Yeni çıkan yasa kapsammda 300 binden fazla esnafın emeklilik hakkı elde etmesi bekleniyor

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos 2016, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER