Ereğli ve Alaplı’da Orhan Gazi’nin eserleri araştırılıyor

Ereğli ve Alaplı ´da edebiyat öğretmeni ve tarih araştırmacısı Recep Çetin tarafından Sultan Orhan Gazi’nin eserleri araştırılıyor

Ereğli ve Alaplı’da Orhan Gazi’nin eserleri araştırılıyor
Ereğli ve Alaplı ´da edebiyat öğretmeni ve tarih araştırmacısı Recep Çetin tarafından Sultan Orhan Gazi’nin eserleri araştırılıyor. 

Kdz. Ereğli ve Alaplı´ da yaptığı araştırmalar sonucu bazı tarihi yapıları ortaya çıkartan edebiyat öğretmeni ve tarih araştırmacısı Recep Çetin, bölgede Sultan Orhan Gazi döneminde yapılan eserleri ortaya çıkartmak için çalışma başlattı.

Çetin, Alaplı ilçesine bağlı Hüseyinli Köyü’ne giderek civarda Sultan Orhan Gazi döneminde yapılan köprüyü bulmak için çalışma yaptı. Köyde ki yaşlılarla sohbet edip köprünün yerini tespit etmeye çalışan Çetin, Hüseyinli Köyü’nde ismi “Kemerliceoğlu” diye bilinen tarihi köprüyü ortaya çıkartmak istediklerini ifade etti. Söz konusu tarihi köprünün şu an Organize Sanayi Bölgesi’nin yapıldı bölgede bulunduğu ancak üzerine fabrikalar yapıldığı bilgisini alan Çetin, Osmanlı arşivlerinde yaptığı araştırmanın ardından adı geçen tarihi yapıtları bulmaya çalıştıklarını ancak bir çoğunun kaybolduğunu dile getirdi. Çetin gazetecilere yaptığı açıklamada “Ereğli ve Alaplı yöresinde Sultan Orhan, Orhan gazi adına vakıflar ve eserler üzerinde çalışma yapıyorum. Bu anlamda Ereğli ve Alaplı´nın Orhangazi dönemlerinde ki araştırma ve incelemelerde gördüğümüz, Orhangazi´nin yöremizde oldukça fazla eseri var. Öncelikle bulunduğumuz köyde Sultan Orhan hayratı diye geçen bir köprü bulunmakta. Kemerliceoğlu diye bir isim verilmekte. Yine Alaplı´nın Ortacı köyünde Orhan adında bir cami var ki, yaptığımız araştırmalarda elde ettiğimiz arşiv belgelerine göre Sultan Orhan´ın inşa ettiği bir cami diye geçiyor. Yine Gülüç beldesinde bir köprü var. Sultan Orhan´ın inşa ettiği bir köprü Yine Ereğli´ de Ayasofya kilisesinden dönüştürülmüş Sultan Orhan Camisi adını taşıyor. Orhangazi adına yöremizde oldukça fazla bilgi, belge, eser, kaynak ve vakıf bulunmaktadır dedi.

Bölgede o dönemde yaşamış kişilerin tuttuğu Osmanlıca yazılmış günlükler elde ettiğini ve o günlüklerde yazılan yazılardan da faydalandığını ifade eden Çetin, bölgedeki araştırmalarına aralıksız olarak devam edeceğini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2014, 14:47
YORUM EKLE
YORUMLAR
hüseyinli
hüseyinli - 10 yıl Önce

recep hocanın araştırmaları ile tespit ettiği ve orhan gazi döneminden kaldığı belirtilen bu köprüyü - hüseyinli´de olduğu belirtilen bu köprüyü - acaba günümüzde bilen varmıdır ki..

araştırmacımıza, bu köprünün yerinde, bugün, organize sanayi bölgesi kurulduğu belirtilmiş.acaba sanayi kurulurken bu köprü yeri hakkında bir kalıntıya rastlanılmamış mıdır ki.

ERDAL ÇEVİK
ERDAL ÇEVİK - 10 yıl Önce

ÖĞRETMENİMİZİ TEBRİK EDİYORUM.

SIRADAKİ HABER