EREĞLİ´DE İNTİHAR GİRİŞİMİ 6 İŞÇİ ÇATIDA

EREĞLİ´DE İNTİHAR GİRİŞİMİ 6 İŞÇİ ÇATIDA

gundemeregli.com-
Zonguldak’ın Ereğli ilçesine yapımına 2011 yılında başlanan Fen Lisesi inşaatında çalışan taşeron işçiler yaklaşık 8 aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle çatıya çıkıp eylem yaptılar.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen ve yapımına 2011 yılının Kasım ayında başlanan İbrahim Süheyla İzmirli Fen Lisesi inşaatında çalışan yaklaşık 70 kadar taşeron işçisinden 6’sı maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle çatıya çıktı. 4 Nisan 2014 günü de çatıya çıkarak eylem yapan işçilerle Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay ile Emniyet Müdürü Timur Özgen görüşme yaparak alacaklarının ödenmesi için yardımcı olacakları söyleyince eylem sona ermişti. Verilen sözlerin tutulmadığını iddia eden işçiler bu gün yeniden çatıya çıkarak eylem başlattı.

“MAAŞLARINI ALAMAYAN İŞÇİLER ÇATIYA ÇIKTI”

Taşeron firma yöneticisi Mahmut Cican 400 bin TL alacağı bulunduğunu belirterek 6 işçi ile birlikte çatıya çıktı. İşçilerin çatıya çıkıp eylem yapması üzerine Kdz. Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekipleri olay yerine gelerek inşaatın önüne hava yatağı açtı. Çok sayıda polis ekibi çevrede güvenlik önlemi alırken, 112 sağlık görevlileri de hazır bekletildi.

Fen Lisesi inşaatında çalışan işçilerin çok mağdur olduğunu ve gittikleri yerlerde sorunlarına çözüm bulamadıklarını anlatan Faruk Güneş isimli işçi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine yardım etmesini istedi. Eşinin kanser hastası olduğunu, bağkur ve SSK’sı ödenmediği için tedavi masraflarının çok ağır geldiğini dile getiren Güneş, çantası yırtıldığı için kitap ve defterlerini günlerdir poşetle okula getiren çocuğuna karşı bile mahçup olduğunu söyledi.

“DERDİMİZİ KİMSEYE ANLATAMIYORUZ”

Güneş gazetecilere yaptığı açıklamada “Daha önce eylem yaptığımızda vali yardımcısı, kaymakam buraya geldi, bize söz verdi. Aşağı indik bizi bir hafta vali bey gelecek diye beklettiler. Vali yardımcısına gittik, ‘bizim derdimizi anlatmamız için vali beye göndermeniz gerekiyor’ dedik. Bize dediği kelime şu “Duygu sömürüsü yapmayın, gidin atın kendinizi.” Bizde atmaya geldik kendimizi abi. 5 ayda yaptığımız imalat, çalıştığımız ekip olarak kazandığımız 500 bin TL. Bundan önceki bayındırlık müteahhide fazla ödeme yapmış, şimdiki haklarımızı kesiyorlar. Geriye 200 bin TL bir alacak kalıyor. Müteahhitte temlik mi vermiş, ne vermiş bankaya. Bir türlü borcu bitmiyor bankaya. Çalıştığımız müteahhidin borcuna gidiyor. Bakkalcının yaşlı karısı önüme çıktı, hayatımda hiç böyle bir şey yaşamadım. 3 tane çocuk babasıyım, rezil etti beni. Ne diyebilirim ki? Kadın haklı.  Bakkalcı abi kalp krizi geçirdi, utancımdan geçmiş olsuna gidemedim” dedi.

“BİZ ÖLMEDİK, BİZİ KURTARIN”

 İnşaatta denetim yapan memurların kendilerinin kaçak olarak çalıştığını tespit ettiğini anlatan Güneş “SSK’larımız ödenmemiş. SSK’larımız ödenmemiş. Hiçbir hak talep edemiyorsunuz. 500 bin TL alacağımız vardı, 48 bin TL alacak çıkartmışlar. Yolsuzluk var diye bağırdık burada. Türkiye’de yolsuzluk diye insanlar içeri atılıyor. En büyük yolsuzluk işçilerin parasının üzerinde. Van’dan, Ağrı’dan bin 600 kilometreden buraya depremzedeler geldiler. Günü birlik kazandıklarını ailelerine göndermek için. ‘Yapmayın, etmeyin Allah rızası için’ dedik sesimizi duyan yok. Bir kere çatıya çıktık, iş almak için gittiğimiz müteahhitler sıkıntı yaşandığında çatıya çıkarız diye bize iş vermiyor. İtibarımızda gitti. Varsa başbakan, varsa bu ülkenin başı Allah rızası için, insanlık ve kişilik üzerine siyaset yapılmaz. 300 tane insanımız ölmüş orada ‘Biri onun yüzünden, biri bunun yüzünden’ diyor. Biz ölmedik daha. Gelin bari bize sahip çıkın. Biz insan değimliyiz. Dışarıda bir köpek olsa alıp onu bile hayvan barınağına götürüyoruz. Burada insanlar 40-50 gündür aç. Evimizde ekmek yok dediğimiz halde bir tanesi çıkarıp bir teneke yağ, bir torba un vermedi. Böyle ne bir liderlik olur, ne baba olur. Allah rızası için devlete sesleniyoruz ki, gelsin hakkımızı versin” diye konuştu.

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI İŞÇİLERİ İKNA ETTİ

Eylem devam ettiği sırada Fen Lisesi inşaatına gelen AK Parti Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, işçilerle görüşerek sorunlarını dinledi. Çakır, inşaatın yapım süresinin 22 Haziran’da bittiğini, ancak bu zamana kadar müteahhidin buradaki işleri tamamlama imkanının bulunmadığını belirterek, 23 Haziran’dan itibaren müteahhidin gözünün yaşına bakılmayacağını söyledi. Ereğli’nin bu okula ihtiyacı olduğunu ancak müteahhidin inşaatı bitirmemesi nedeniyle öğrencilerinde mağdur olduğunu anlatan Çakır, okulun en hızlı şekilde tamamlanması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Çakır daha sonra çatıda eylem yapan işçilerle görüşerek alacaklarının ödenmesi için yetkililerle görüşeceğini söyleyerek, eylemi sona erdirmelerini istedi. İşçiler bunu n üzerine çatıdan inerek eyleme son verdi.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2014, 13:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER