Ereğli’de organ bağışı kampanyası

Ereğli´de Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı iş birliği ile başlatılan çalışma neticesinde PTT şubesinde organ bağışı için stant kuruldu. İki gündür açık olan stantta şu ana kadar 4 kişi organ bağışında bulundu.

Ereğli’de organ bağışı kampanyası
Ereğli´de Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Organ Nakli Vakfı iş birliği ile başlatılan çalışma neticesinde PTT şubesinde organ bağışı için stant kuruldu. İki gündür açık olan stantta şu ana kadar 4 kişi organ bağışında bulundu.
Kdz. Ereğli İlçe Sağlık Müdür Vekili Dr. Zehra Demirbaş “Bağışlayın, hayat devam etsin” sloganıyla başlattıklarını söyledi. Demirbaş açıklamasında “Organ Bağışı Haftasının bu yılki teması da “Bağışlayın, hayat devam etsin” olarak belirlenmiştir. Organ bekleyen tam 28 bin 154 hastamız vardır. Bağışlanacak her yeni böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak ve kornea onlar için yaşam umudu olacaktır. Sadece bu yıl Bin 688 hasta, beklediği organa kavuşamadığından hayatını kaybetmiştir. Bu yıl Türkiye’de tam 6 bin 180 organ doku ve nakli gerçekleştirilmiştir. Ölen kişilerden organları bağışlanan donörlerin oranı Türkiye ‘de kayıtlara milyon nüfus başına 5.0 olarak yansıdı. Ancak bu oran İspanya ‘da milyon nüfus başına 34.6, İtalya’da 21.1, Amerika’da da 20. Organ bağışı, kişinin hayatta iken kendi iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başkalarının tedavisi için kullanılmak üzere izin vermesidir. 29.5.1979 tarih ve 2238 sayılı kanuna göre 18 yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olan herkes iki tanık huzurunda organlarının tamamını veya bir bölümünü; sağlık müdürlüklerine, hastanelere, toplum sağlığı merkezlerine, aile sağlığı merkezlerine, semt polikliniklerine, organ nakliyle ilgili dernek, vakıf, kuruluşlara, organ nakil merkezlerine başvurarak organ ve doku bağış belgesi alıp bağışlayabilirler. organ bağışı yaptığınızı mutlaka yakınlarınıza da bildirin. Çünkü bir kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir. Halkımızın organ bağışı konusunda hassasiyetlerinin artması, ancak bu saye de bizlerin de ihtiyacımız olduğunda organ bulunabileceği açıktır. Ne yazık ki bizler ancak alıcı durumuna gelince bağışın önemini fark edebiliyoruz. 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası önderliğinde tüm halkımızı Ereğli PTT Müdürlüğünde kurulan organ bağışı standımıza bekliyoruz” dedi.
Organ bağışı standının 9 Kasım’a kadar açık kalacağı ve isteyen vatandaşların organlarını bağışlamak için buraya başvurabileceği belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2014, 14:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER