ESKİ BELEDİYE BAŞKANI İÇİN SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ

ESKİ BELEDİYE BAŞKANI İÇİN SORUŞTURMA İZNİ VERİLMEDİ
gundemeregli.com Zonguldak’ta 2012 yılında meydana gelen köprü faciasında dönemin Belediye Başkanı Mithat Gülşen ve Fen İşleri Müdür Vekili’ne yönelik İçişleri Bakanlığı’nın vermediği soruşturma iznine yapılan itiraz, Danıştay 1. Dairesi tarafından reddedildi. 

Olay, 6 Nisan 2012 günü Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi İstasyon Mahallesi’nde meydana gelmişti. İlçenin ulaşımını sağlayan Filyos 2 (Eski Köprü) isimli köprünün yıkılmasıyla birlikte 11 kişi hayatını kaybetmişti. Faciada kaybolan 4 kişiye ise ulaşılamadı. Facianın ardından dönemin Belediye Başkanı Mithat Gülşen ve Çaycuma Belediyesi Fen İşleri Müdür Vekili Olcay Aydın’a yönelik soruşturma talebine, İçişleri Bakanlığı’ndan soruşturma izni çıkmamıştı. Karara hayatını kaybeden ve kaybolan vatandaşların yakınları itiraz etmiş ve dosya Danıştay’a iletilmişti. 

Yapılan itiraz, Danıştay 1. Dairesi tarafından 2 oya karşı oy çokluğuyla reddedildi. Kararda, “İçişleri Bakanının soruşturma izni verilmemesi kararına Azime Azaklıoğlu, Bahattin Azaklıoğlu, Neşat Azaklıoğlu, Yılmaz Azaklıoğlu, Tugay Azaklıoğlu, Tuncay Azaklıoğlu, Neşe (Matuloğlu) Azaklıoğlu, Hamide Azaklıoğlu ve Zeynep Çiftçi tarafından vekilleri aracılığıyla Dairemiz nezdinde itiraz edildiği, ancak adı geçenlerin şikayetçi sıfatını haiz kişiler olup olmadığı hususunda tereddüt oluşması nedeniyle Dairemizin 4 ara kararı ile Çaycuma Cumhuriyet Başsavcılığı ile İçişleri Bakanlığı’ndan bu kişilerin şikayetçi sıfatını haiz olup olmadıklarının sorulduğu, ara kararımıza cevaben gönderilen Başsavcılığın ve Bakanlığın yazılarında Azize Dirlik dışındaki diğer kişilerin söz konusu olaya ilişkin olarak 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında şikayetçi sıfatına haiz olmadıkları tespit edilmiştir. Yapılan itirazların incelenmeksizin reddine oybirliğiyle karar verilmiştir” denildi.

Soruşturma izni verilmeyen olayla ilgili diğer iki üye karşı oy bildirdi. Karşı oy açıklamasında, “Köprüde yaya geçişleri için ayrıca önlem alınması gerektiği, yıkılmadan önce köprüde çatlama, kırılma ve benzeri emarelerin tespit edilmemiş olmasının belediyenin köprünün fiziki durumuna ve teknik yapısına ilişkin tespit yapmamasına haklı gerekçe oluşturmayacağı nedenlerle ilgililere isnat edilen eylemin, haklarınca soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunduğu anlaşıldığından, soruşturma izni verilmemesine ilişkin İçişleri Bakanının kararına şikayetçi Azize Dirlik tarafından yapılan itirazın kabulü gerektiği oyuyla çoğunluk kararına karşıyız” denildi.
Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2014, 12:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER