Fındıkta korkulan oldu

Fındık fiyatlarının giderek düşmesi ve hasat ettikleri ürünleri ellerinde turan Zonguldak´taki üreticileri zor duruma soktu.

Fındıkta korkulan oldu
Fındık fiyatlarının giderek düşmesi ve hasat ettikleri ürünleri ellerinde turan Zonguldak´taki üreticileri zor duruma soktu.
Zonguldak´ta 2015 fındık sezonunun başından bu yana bitmeyen fiyat tartışmaları devam ederken, üreticilerin endişesi de gittikçe artmaya başladı. 16 TL fiyat beklentisi olan üreticiler fındığı elinde bekletirken, bazı üreticiler fındığını sattı, bir kısmıysa emanete bıraktı.
Geçtiğimiz Aralık ayı içinde fındık fiyatı serbest piyasada 11.5 TL´ye kadar gerilemişti. 11 TL’den gerilemeye başlayan fındık fiyatı yeni haftanın ilk gününde 9.8 TL´ye kadar gerileyince üreticiler büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
Bu durum da en fazla elindeki fındığı 13 TL fiyattan satmayıp 16 TL bekleyen üreticileri üzüyor. Serbest piyasada 14 TL’ye fındık satmayan üreticiler, ne yapacağını kara kara düşünüyor. Fındığı elinde bekletemeyen üreticiler, ürünlerini emanete bırakmayı düşünmeye başladılar. Üreticilerin emanete bıraktığı fındıklar, tüccar tarafından piyasaya sürülünce, pazardaki talebin azaldığı ve bu nedenle de fiyatın gerilediği gerekçe gösteriliyor. Bununla birlikte fındığın ilgililerinin bir kısmı hala fiyatın yükseleceğini ifade ederken, bir kesim ise fiyatın seyrinin ne yönde değişeceğinin belli olmadığını ve bu nedenle üreticiyi beklentiye sokmamak gerektiğini ifade ediliyor.
Bu yıl fındıkta rekolte düşüşü yaşanacağını söyleyen Zonguldaklı Fındık üreticileri, “Son günlerde fındık fiyatları spekülatif bir şekilde düşüş içerisine girdi. Üretici fındığını satmadığı halde fındık fiyatları dip noktasına düşmüştür. Ancak bu olumsuzluklara rağmen fındık, üreticisinin sabırlı ve dik duruşu sayesinde hak ettiğini bulacaktır. İnşallah üreticimiz bu şekilde sabırlı bir durum göstermeye devam edeceklerdir. Bu yıl don olayı olmasa dahi fındık rekoltesinde ciddi düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Rekoltenin nasıl olacağı konusu 3 ay gibi kısa bir zaman sonra netleşecektir. Şunu söylemek gerekirse fındık düşebileceği en dip seviyeleri görmüştür. İnşallah fındığın bu son düşüşü olur” olarak belirtildi.
Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2016, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER