Gazeteciler darbe girişimine karşı tek yürek oldu

Gazeteciler darbe girişimine karşı tek yürek oldu

Gazeteciler darbe girişimine karşı tek yürek oldu

TGC’nin Basın Özgürlüğü Ödülleri’nin dağıtıldığıtörende konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, 15 Temmuz’da gazetecilerin verdiği mücadeleyianlattı. Olcayto, “15 Temmuz’da basının çeşitliliğinin ne kadar önemli olduğubir kez daha anlaşıldı. Çünkü o gün gerçekten gazeteler, gazeteciler bu darbegirişimine karşı tek yürek olarak mücadele ettiler” dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)ninbasın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından bu yana her yılverdiği Basın Özgürlüğü Ödülleri, törenle sahiplerini buldu.Yapı Merkezi İnşaatve Sanayi A. Ş ile Zen Pırlanta A.Ş.nin ana sponsorluğunda düzenlenen tören, Taksim’dekiThe Marmara Oteli’nde gerçekleştirildi. Her yıl 24 Temmuz’da yapılan toplantıdarbe girişimi nedeniyle 18 Ağustos’a ertelenmişti.

500 DAVETLİ KATILDI

Törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Önceki Başkanı Orhan Erinç,TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, GenelSekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Yönetim KuruluÜyesi Celal Toprak, TGC Onur Kurulu’ndan Kamil Masaracı, ErginKonuksever, Engin Köklüçınar, Balotaj Kurulu Sekreteri HaşmetYavuz, Başbakanlık Basın -Yayın Enformasyon İstanbul İl Müdürü NecmettinAltuntaş, TGS Genel Başkanı Uğur Güç, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)Başkanı Kadri Gürsel, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye TemsilcisiErol Önderoğlu, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, TGC Onursal Üyesi Dr.Mücahit Atmanoğlu, Basın İlan Kurumu İstanbul Şube Müdürü Mehmet Köşker,Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Dünya Gazetesi Genel YayınYönetmeni Hakan Güldağ, gazeteciler Tuğrul Eryılmaz, Cem Erciyes, Zeki Efe,Merdan Yanardağ, Serpil Özçakmak’ın da aralarında bulunduğu 500’e yakındavetli katıldı.

ÖLEN VE ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER UNUTULMADI

Sunuculuğunu Başak Şengülün üstlendiği tören, Cumhuriyet’i kuranMustafa Kemal Atatürk, silah ve çalışma arkadaşları, haber peşinde koşarkenölen-öldürülen tüm gazetecilerle darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenvatandaşlar ve güvenlik güçleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuylabaşladı.

BAŞKAN OLCAYTO: 15 TEMMUZ’DA BASININÇEŞİTLİLİĞİNİN ÖNEMİ ANLAŞILDI

Törenin açılış konuşmasını TGC Başkanı Turgay Olcayto yaptı. BaşkanOlcayto,

“Artık ‘zor günler’ lafını kullanmamaya karar verdim. Çünkü ne zamankullansak daha da zoruyla karşılaşıyoruz. Türkiye, 15 Temmuz’da gerçektenkritik bir dönem yaşadı. Ülke, çok insafsız bir askeri darbe girişimine tanıkoldu. Bu yüzden 24 Temmuz törenini bugüne ertelemek zorunda kaldık” dedi vesözlerini şöyle sürdürdü:

“2. Meşrutiyet Osmanlı tarihinde önemli yeri olan bir gün. O zamanakadar 4-5 gazete var. Onların birçoğunu da yabancılar çıkarıyor. İlk defa1908’de parlamentonun açılmasıyla bir basın patlaması yaşanıyor. Dergiler vegazeteler çok sayıda çıkıyor, sansür memurları o gün yine her zamankiziyaretlerini yaptıkları sırada gazeteciler, sansür memurlarını içeri sokmuyorlar.Onun için ilk kez gazeteciler tarafından engellenmiş bir olay olduğu için çokönemli. Ondan sonra basın sansürü kalktı mı? Hem basın sansürü kalkmadı. Hemoto sansür bütün hızıyla devam etti. Halen de devam ediyor.

GAZETECİLER DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI TEK YÜREK OLDU

15 Temmuz, Türkiye’de çok şeyi değiştirdi. Birincisi Laik Cumhuriyet’in nekadar önemli olduğu anlaşıldı. İkincisi, basının çeşitliliğinin ne kadar önemliolduğu bir kez daha anlaşıldı. Çünkü o gün gerçekten gazeteler, gazeteciler budarbe girişimine karşı tek yürek olarak mücadele ettiler. Halkın da payınıinkar etmemek lazım. Artık darbelerin 10 yılda bir geri gelmesi istenmiyor.

DEMOKRASİNİN YEŞERMESİ İÇİN ÇABA HARCAMALIYIZ

Bugün OHAL ilan edilişinin birinci ayı. İstatistiklere baktığımızda 100’ünüzerinde gazete, televizyon ve radyo kapatılmış. Yayın organları kapatılmış. 79gazeteci arkadaşımız tutuklu veya gözaltında. Özgür Gündem’den gözaltına alınanarkadaşlarımız bugün serbest bırakıldı.

Türkiye bir takım anlaşmalar yaptı. Bunlardan en önemlisi temel hak veözgürlükler ile ilgili. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesigibi. ‘İnsan hak ve özgürlüklerini askıya alıyoruz’ diyorlar ama bunun sağlıklıolduğunu düşünmüyoruz. Bunun evrensel boyutta söylem olduğunu düşünmek istemiyoruz.Türkiye’de demokrasinin yeşermesi için çaba harcıyoruz. Gazeteciler,sanatçılar, bilim insanları bunun için çaba harcıyor. Artık Türkiye’nindemokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işlediği bir ülke haline gelmezamanıdır diye düşünüyoruz. Umuyoruz iktidar da siyasetçiler de böyledüşünüyordur. Gazeteciler olarak düşünce, ifade özgürlüğünün, basınözgürlüğünün, yaygın bir şekilde yerleşmesi en büyük dileğimiz.”

TEKİN: GAZETECİLERİN DAYANIŞMASI ŞART

Açılış konuşmasının ardından ödül törenine geçildi. Bu yıl Basın ÖzgürlüğüÖdülü kişi dalında üç isme verildi. IMC TV Kameramanı Refik Tekin, halkın haberalma, gerçekleri öğrenme hakkı adına, uğradığı her türlü baskıya, sözlü vefiziksel saldırıya rağmen görevini yapmaya devam eden basın emekçileri adınaödüle değer görüldü. Tekin, ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto’nun elindenaldı. Tekin, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Gazeteci arkadaşlarımızın yükünün nekadar ağır olduğunu gördüğümüz günlerden geçiyoruz. Tutuklu, gözaltında bulunanarkadaşlarımız var. Türkiye’de gazetecilerin ciddi bir dayanışma içinde olmasılazım. Bu ödülü zor şartlarda çalışan meslektaşlarım adına alıyorum” diyekonuştu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. YamanAkdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Kerem Altıparmak, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü konusundainternet ve sosyal medyadaki hak ihlalleriyle ilgili verdikleri hukuksalmücadele nedeniyle ödüllendirildi. Akdeniz adına ödülü Avukat Altan Akdenizaldı. Akdeniz’e ve Altıparmak’a ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto verdi.

BİLİM DÜNYASI DA GAZETECİLERLE AYNI KADERİPAYLAŞIYOR

Prof. Dr. Kerem Altıparmak ise şöyle dedi:

“Son 2 sene içinde bizim aldığımız ödüller, Türkiye’de ifade ve insan haklarınınne kadar kötüye gittiğini gösteriyor. 10 sene önce Türkiye’de internetle ilgilidüzenlemeler başladığında biz akademik olarak yaptığımız çalışmayı Yaman Hocaile beraber pratiğe dökme kararı verdiğimizde ‘bir sene içinde 10 tane vakabulabilir miyiz’ demiştik. Şimdi her hafta 10-15 tane, çoğunluğu gazetecilerdenolmak üzere talep geliyor. Bu üç önemli bileşene bağlanabilir. 2007’den berigiderek artan basın özgürlüğü, sadece basın mensuplarının değil kullanıcılarında hakkıdır. Çok sayıda internet sitesi, gazetelere, gazetecilere ait olansitelere erişim engelleniyor. Biz ısrarla itiraz edip Anayasa Mahkemesi’negötürüyoruz. Orada iddiamız şu; alternatif haberin alınması sadece haberiverenin değil alanın da hakkıdır. Ayrıca akademisyenler artık basınmensuplarıyla ortak kaderi paylaşıyorlar. Binlerce meslektaşımız görevlerinikaybetmekle yüz yüzeler. Tek suçları özgürce düşüncelerini ifade etmeyiistemeleri. Bu ödülü barış için akademisyenlere adıyorum.”

KURUM DALINDA ÖDÜL KAZANDILAR

2016 Basın Özgürlüğü Ödülü Kurum dalında Uluslararası Basın ÖzgürlüğüÖrgütleri Koalisyonu’nun oldu. Koalisyon, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü(RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası PEN, UluslararasıBasın Enstitüsü (IPI), Sansür İndeksi (Index of Censorship), UluslararasıGazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), EtikGazetecilik Ağı, Article 19 ve Gazete Sahipleri Birliği’nden (WAN-IFRA)oluşuyor.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) adına ödülü TGS Başkanı UğurGüç, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ve Etik Gazetecilk Ağı (EJN) adınaödülü Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü İstanbul Temsilcisi Erol Önderoğlu,Uluslararası PEN adına ödülü PEN Türkiye Merkezi Başkanı Zeynep Oral,Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) adına IPI Yönetim Kurulu Üyesi KadriGürsel, TGC Başkan Vekili Vahap Munyar’ın elinden aldı.

Uluslararası Basın Özgürlüğü Örgütleri Koalisyonu adına açıklama yapanUluslararası Basın Enstitüsü(IPI) Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gürsel,şunları söyledi:

“Bu ödül gazeteciler arasında mesleğin özgürlüğü ve geleceği için yapılanuluslararası dayanışmanın hakkaniyetle değerlendirildiği ve takdir edildiğinigösterdiği için çok değerli. Halkın gerçeklerden haberdar olmasını vekanaatini özgürce mukayese ederek oluşturmasını istemedikleri için medyayıbaskı altına alan, gazetecileri hapseden rejimlere karşı uluslararasıgazeteci dayanışması büyük önem taşıyor. Şu günlerde de uluslararası dayanışmaönem kazanıyor. Bu gerçeğin bilinciyle bizlere bu ödülü layık gören TGC’nindeğerli jüri heyetine teşekkür ederiz.”

GAZETECİLER MESLEKLERİNİ ÖZGÜRCE YAPABİLSİN

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu IFJ adına ödülü alan Başkan PhilippeLeruth, ise “Burada bulunmaktan çok mutluyum. Ülkeniz çok zor bir dönemdengeçiyor. Bu zor günlerde demokratik bir tavır göstermek önemli. Demokratiktavır yurttaşların demokratik değerlerine saygı duymaktan geçer. Demokratikdeğerler dediğimiz zaman da anahtar önemde basın özgürlüğü vardır” dedive ekledi:

“Geçen sene geldiğimizde de hak ihlalleri ile karşılaştık. Gazetecilerin,gazetecilik faaliyetinden değil ceza kanununu ihlal ettikleri gerekçesiyletutuklandığını söylediler. Biz gazetecilerin özgür bir şekilde meslekleriniicra etmelerini savunuyoruz. Çok ağır koşullarda mesleklerini icra edenmeslektaşlarımızı saygıyla selamlıyorum. Dünyadan tüm meslektaşlarımızınselamlarını iletiyorum.”

Törenin gerçekleşmesine katkıda bulunan ana sponsorlar Yapı Merkeziİnşaat ve Sanayi A.Ş adına İnsan Kaynakları Genel Müdürü Yardımcısı Yücel Karadağ’a,Zen Pırlanta A.Ş. adına Kurumsal İletişim Direktörü Sinem Irmak’a şükranplaketini TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş verdi.

Törende daha sonra son bir yıl içinde Sürekli Basın Kartı almaya hakkazanan 71 TGC üyesine anı plaketi verildi. Tören toplu fotoğraf çekimiile sona erdi.


Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2016, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER