Greenpeace: ‘kömürü durdur’

Geçen hafta Türkiye’ye gelen Greenpeace Gemisi ile İstanbul’dan Zonguldak’a gelen eylemciler, sabah 06.00 sıralarında Çatalağzı beldesinde Eren Holding’e ait Eren Limanı’na Zodyak botlarla girdiler.

Greenpeace:  ‘kömürü durdur’
Geçen hafta Türkiye’ye gelen Greenpeace Gemisi ile İstanbul’dan Zonguldak’a gelen eylemciler, sabah 06.00 sıralarında Çatalağzı beldesinde Eren Holding’e ait Eren Limanı’na Zodyak botlarla girdiler. 

Bugün 21 Greenpeace eylemcisi, Çatalağzı kömürlü termik santralinde, kömürün insan sağlığına etkilerine karşı eylem gerçekleştirdi. Santralin limanında kömür boşaltan bir vince çıkan eylemciler “Kömürü durdur” yazılı pankart açtı. Eylemciler, güvenlik görevlilerinin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Eylemciler amaçlarının halk sağlığını koruma konusunda Sağlık Bakanlığı’nı göreve çağırmak olduğunu ifade ettiler.


“SAĞLIK BAKANLIĞI SÖZ SAHİBİ OLMALI”

Kömürlü termik santrallerin yarattığı kirlilik sebebiyle Zonguldak’ta çevre ve insan sağlığının ciddi bir risk altında olduğunu ifade eden Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, “Zonguldak Çatalağzı’nda, kömürlü termik santraller nedeniyle hava kalitesi zaten insan sağlığını tehdit eden boyutlarda. Üstüne üstlük bu bölgede yeni santral planları yapılıyor. Bu sadece Zonguldak’ın sorunu değil. Bu, bütün Türkiye’nin sorunu. Çünkü Türkiye’de planlanan 80 yeni kömürlü termik santralin hepsi yapılırsa kömürün neden olduğu astım, kanser ve kalp rahatsızlıkları dramatik biçimde artacak. Halk sağlığını böylesine tehdit eden bir konuda, Sağlık Bakanlığı muhakkak söz sahibi olmalı. Endüstri ve enerji projelerine dair planlama süreçleri tekrar gözden geçirilmeli ve sağlık açısından da değerlendirilmeli. Bugün sağlığımızı ve temiz hava soluma hakkımızı korumak için bu eylemi yapıyoruz. Sağlık Bakanı’nı harekete geçmeye çağırıyoruz. Hava kirliliğine yol açarak hayatı tehdit eden projelerin planlama, izin ve denetim süreçlerinde Sağlık Bakanlığı’nın karar verici kurumlardan birisi olmasını istiyoruz” dedi.

Mart 2014 tarihinde Zonguldak’ın Çatalağzı ilçesinde hava kirliliğine ilişkin yapılan 5 günlük ölçümün sonuçlarına göre, insan sağlığına zarar veren partikül madde (PM 2,5) ortalaması Dünya Sağlık Örgütü’nün güvenilir olarak belirttiği limitlerin üç katı olduğu belirtildi.

Eylemciler vince astıkları “Kömürü Durdur” pankartının ardından eylemlerini sürdürüyor.
Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2014, 06:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER