iki asgari uygulaması madenciler için kazanımdır

Ereğli´de bağlı Delihakkı mevkisine kurulan hayvan pazarını gezen belediye başkanı Hüseyin Uysal satıcıların sorunlarını dinledi.

iki asgari uygulaması madenciler için kazanımdır
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, iki asgari ücret uygulamasının işçiler adına bir kazanım olduğunu ifade ederek Ekim ayında meclis açıldıktan sonra özellikle işverenlerin çekincesini ortadan kaldıracak çalışmaların yapılmasını beklemekle birlikte bu saatten sonra iki asgari ücret uygulamasından kesinlikle taviz verilmesinden yana değiliz dedi. 

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 11 Eylül 2014 günü yürürlüğe giren Torba Yasa ile birlikte Zonguldak kömür havzasında çalışan madencilerin işten çıkartılmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Süreci değerlendiren Alabaş, HEMA´nın 22 Ekim - 22 Kasım 2014 tarihinde sorunların çözülmediği takdirde 480´e yakın işçinin iş akitlerinin feshedileceğini sendikaya da bildirdiğini açıkladı. TBMM´de Ekim ayında İşverenlerin çekincelerini ortadan kaldıracak çalışmaları da beklediklerini ifade eden GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş şöyle dedi:

4 Haziran 2014 günü Plan Bütçe Komisyonu´nda görülmeye başlanan Torba Yasa 11 Eylül 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı´nın onayından çıkarak Resmi Gazete´de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Torba Yasa´nın yürürlüğe girdiği tarihten sonra Zonguldak´taki redevans işletmeciliği yöntemiyle TTK´dan saha kiralayarak madencilik yapan şirketler iki asgari ücretten doğan maliyet artışının kendilerini zora sokacağı ve bu maliyetlerle ürettiği kömürleri pazarlayamayacağı gerekçesiyle üretimlerini durdurmuşlardı. Bununla ilgili bir kısmı tazminatları vererek iş akitlerini feshetti. Çalışanlarını ücretsiz izinli gösterdiler. Yine bizim Armutçuk´ta örgütlü olduğumuz bir işyerinde arkadaşlarımız TTK´nın Soma kazasından sonra üretimin işgüvenliği kurallarına aykırılık teşkil edebileceği gerekçesiyle durdurma yazısından sonra orada da işten çıkarmalar konusunda yaşanan süreç var. Bununla ilgili gerek TTK´dan redevanslı saha yöntemiyle 30 sahada 22 şirket çalışıyor. 21´i o süreçte üretimlerini durdurmuştu. Bu redevanslı sahalarda taşeronluk yöntemiyle üretim yapan şirketler de var. Dolayısıyla Zonguldak´ta madencilik açısından sıkıntılı bir süreç yaşandı. En son HEMA işyerinde de iş kanununun 29. maddesi gereği 301´den fazla işçi çalıştıran işyerlerinde toptan 30 kişiden fazla işçi çıkardığınızda toptan işçi çıkarma maddesine giriyor. HEMA´da gerek iki asgari ücret uygulamasından doğan fiyat artışı gerekse TTK ile arasındaki problemin çözülememesini gerekçe göstererek geçen hafta eylem devam ederken hem İş-Kur´a hem de bize taraf sendikaya eğer bu problem 22 Ekim - 22 Kasım 2014 tarihleri arasında çözülemezse 480 kişi civarında çalışanının iş akitlerinin fesh edileceğini bildirdi. Biz bu konuların bir an önce Ekim ayında meclis açıldıktan sonra özellikle işverenlerin çekincesini ortadan kaldıracak çalışmaların yapılmasını beklemekle birlikte bu saatten sonra iki asgari ücret uygulamasından kesinlikle taviz verilmesinden yana değiliz. İki asgari ücretin maden işçilerinin artık bu süreçten sonra bir kazanımı olduğuna inanıyoruz. Bu konuda da müsaade etmeyiz. Ama işverenlerin çekincesini ortadan kaldıracak düzenlemelerin de onlarla birlikte maden işçilerinin mağdur olmaması adına her zaman yanında olduk. Olmaya da devam ederiz. İnşallah örgütlü olduğumuz işyerindeki TTK ile arasındaki problem de bir an önce çözülür bu tebligatın uygulanmasına gerek kalmaz diye düşünüyorum.
Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2014, 11:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER