İLK MÜSLÜMAN MADENCİNİN HAYATI KİTAP HALİNE GELDİ

Zonguldak’a gelerek uzun yıllar maden ocaklarında çalışan ilk Müslüman Madenci Ahmet Ali Ağa’nın torunu Doğu Karaoğuz, büyük dedesinin hayatını kitap haline getirdi.

İLK MÜSLÜMAN MADENCİNİN HAYATI KİTAP HALİNE GELDİ
gundemeregli.com-150 yıl önce Karadağ’dan Zonguldak’taki maden ocaklarına çalışmak için gelen ve yıllarca hayatını Zonguldak’ta geçiren Ahmet Ali Ağa’nın torunu Doğu Karaoğuz, büyük dedesinin hayatını kitap haline getirdi. Zonguldak tarihinin kayıtlarında ilk Müslüman Madenci olarak bilinen Ahmet Ali Ağa’nın torunu Doğu Karaoğuz, “Karaelmas’ın İlk Madencileri” isimli kitabıyla yakın akrabalarının hayatını yazdı.

Zonguldak’ta maden ocaklarında çalıştıktan sonra hayatını kaybeden Ahmet Ali Ağa’nın torunu Doğu Karaoğuz, sevenlerine imzalayacağı kitabını ilk olarak büyük dedesinin kabristanına getirdi.

Maden ocaklarının zorluğuyla yaşayan büyük dedesinin Zonguldak’ta uzun yıllar ocak ameleliği yaptığını anlatan Doğu Karaoğuz, şöyle devam etti:

“Zonguldak’ın ilk Müslüman Madencisi Ahmet Ali Ağa’nın mezarının başındayız. Ahmet Ali Ağa, Zonguldak’a 150 sene önce gelen ilk Müslüman madencilerden birisidir. Bu günkü ocak şartlarını Zonguldak’ta olsun, Soma’da olsun ne kadar zor koşullarda olduğu gazetelerde televizyonlarda yer alıyor. Bir de bunun 150 sene öncesini düşünün. Ahmet Ali Ağa çok daha kötü şartlarda ocağın her türlü yaşattığı acıları, sıkıntıları çekmiş bir insan. Uzun yıllar burada Zonguldak’ta ocak ameleliği yapmış. Kendisi aslında Karadağ’ın Bar kazasından gelen bir Boşnak’tır.”

“NESİLDEN NESİLE ANLATILAN BİR EFSANE GİBİYDİ, AMA HEPSİ GERÇEK”

Büyük dedesi Ahmet Ali Ağa’nın uzun yıllar güneş görmeden maden ocağına girip, güneş battıktan sonra çıktığını ifade eden Karaoğuz, şöyle dedi:

“Onların maceralı hayatını kitapla dile getirdim. Kitap, ‘Karaelmas’ın İlk Madencileri’ adını taşıyor. Onlar ilk madencilerden biriydi. Bir de amcaoğlu vardı O da Ethem Ağa adını taşıyor. Bartın Amasra’ya yerleşti. O da aynı madenlerde çalıştı. Yıllar sonra kendi birikimleriyle iyi bir maden baş çavuşu olduktan sonra gün geldi kendi madenlerinin sahibi oldular. Buralarda o şekilde anılmaya başlandılar. Onlar benim büyük dedelerim. Ahmet Ali Ağa annemin baba tarafından dedesi, Ethem Ağa da annemin anne tarafından dedesidir. Onların gelişleri ve buraya yerleşmeleri ailede nesilden nesile anlatılan bir efsane gibiydi. Ama hepsi gerçektir. Ben bu kitapta gerçek olayları, gerçek kişileri ve gerçek tarihlerle yazdım. Sadece belgesel bir kitap olsaydı çok okuyanı olmazdı. Ben roman tadında olsun diye belgesel roman tarzında yazdım.”

“ZONGULDAK TARİHİNİN KAYITLARINDA VAR”

72 yaşında hayatını kaybeden ve kabristanı İncivez Mahallesi’ndeki aile mezarlığında bulunan Ahmet Ali Ağa’nın, Zonguldak’ın ilk Müslüman Madencisi olduğunun bütün kayıtlarda yazılı olduğuna dikkat çeken Karaoğuz, “Zonguldak tarihinin bütün kayıtlarında var. Eskiden buyana yayınlanan Zonguldak Vilayeti’nin yıllıkları vardır. Onlarda da yazar. Diğer yazılarda ve gazetelerde yazar. Ben onlardan biliyorum. Zonguldak’ın ilk Müslüman Madencisidir, ben kitaba ‘Karaelmas’ın İlk Madencileri’ adını verdim” diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2014, 14:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER