Iş dünyasında borç yapılandırma sevinci

Iş dünyasında borç yapılandırma sevinci

Iş dünyasında borç yapılandırma sevinci

Hükümetin, vergi ve sosyalgüvenlik prim borçlarının yapılandırılması düzenlemesi, tahsilatlarda sıkıntıyaşayan iş dünyasında ve devlete birikmiş borçları bulunan vatandaşlarda rahatlamave memnuniyet yarattı.

TBMM Genel Kurulu’nda kabuledilerek yasalaşan düzenleme kapsamında vergi ve sosyal güvenlik primborçlarından trafik cezalarına kadar pek çok kamu alacağı yenidenyapılandırılarak vatandaşlara borçlarını uygun koşullarda ödeme imkânıgetirildi. Yapılandırma kapsamında, vergi ve vergi cezaları, gecikme faizlerive zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrükvergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idaripara cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerinalacakları gibi alacaklar bulunuyor. Kamu alacaklarının yapılandırmasınailişkin düzenlemenin iş dünyasının üzerindeki yükleri hafifleterek ekonomiyicanlandıracağı belirtiliyor.

“Millet birlik olurken, devlet de babalığını gösterdi”…

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD)Ankara Şubesi Başkanı Türker Naslı, tahsilatlarda sıkıntının arttığı bu dönemdeyapılan bu düzenlemeyi son derece isabetli bulduklarını ifade ederek, bunun işdünyasına önemli bir rahatlama ve işlerini çevirme, mali açıdan dengeleriniyeniden kurarak önünü rahat görme imkânı getireceğini belirtti. FetullahçıTerör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzdaki darbe girişiminin ülkede birlik ruhunuzirveye çıkardığını belirten Naslı, bu düzenlemenin, devletin “babalık”vasfının da tezahür ettiğini gösterdiğini söyledi. Naslı “Demokrasimizesaldıran, ekonomimizi dinamitlemeye çalışan darbecilere karşı, tüm kesimleriylemillet birlik olurken, devlet de babalığını gösterdi” ifadesini kullandı. Darbegirişimi ve sonrasındaki süreçte, yurt dışında ortaya çıkan bilgi kirliliğinekarşı devlet ve özel sektör eliyle etkin mücadele edilmesi gerektiğini belirtenNaslı, “Dezenformasyonun ekonomi üzerinde yol açabileceği hasarlara karşı hükümetinekonomiye doping niteliğinde düzenlemelere gitmesi sevindiricidir. Bu düzenlemeekonomik ve ticari hayatımızda olumlu sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Ekonomiye hareketlilik getirir”

Mebuskent projesi yatırımcısıAymor Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Kürşat Ayhan, borçların yapılandırmasınailişkin düzenlemenin iş dünyasının üzerindeki yükleri hafifleterek ekonomiyicanlandıracağını, ekonomiye kayda değer bir hareketlilik getireceğini söyledi. Ayhan,düzenlemenin iş dünyasına ve borçlu vatandaşlara reel getirilerinin yanı sıra yurtiçi ve yurt dışı piyasalara pozitif mesaj niteliğiyle de çok önemli ve doğrubir adım olduğunu belirtti. Düzenleme ile iş dünyasının rahatlayarak yeniyatırım planlarını devreye alabileceğini belirten Ayhan, devletin geriye de donukalacaklarını tahsil ederek bütçeye gelir sağlayacağını anlattı. Ayhan, aynızamanda, çeşitli nedenlerle sistem içinde bulunmayan ve kayıt dışılık nedeniyleekonomiye kazandırılamayan yeni kaynakların ekonomi içine çekilmesi ile dekamuya önemli bir kaynak sağlama imkânı olduğunu kaydetti.

“KOBİ’ler ve esnaf için can simidi olacak”…

Motorlu Araç SatıcılarıFederasyonu (MASFED), Başkent Otomobilcileri Derneği (BOD) ve OtomotivAlışveriş ve Yaşam Merkezi Otonomi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç dadüzenlemenin özellikle, ülke ekonomisinin omurgası konumundaki KOBİ’ler içincan simidi olacağına işaret etti. Küresel ve ulusal ekonomideki yavaşlama gibinedenlerle devlete vergi, prim borçlarını, bankalara olan mali yükümlülükleriniyerine getirmekte zorlanan KOBİ’lerin ülke istihdamının çok büyük bir bölümünügerçekleştirdiğine işaret eden Erkoç, bu düzenleme sayesinde borçlarınıyapılandıracak olan bu işletmelerin, faaliyetlerine rahat ve emin şekilde,ileriyi görerek güven içinde devam edebileceklerini kaydetti. Erkoç, “Aidatborçları yapılandırma kapsamına alınan esnaf da rahatlayacak. Bu düzenleme ileişadamından çiftçisine, şoföründen, öğrencisine devlete borcu olan herkes içinönemli bir rahatlama sağlayacak dedi.

Düzenleme neler getiriyor?

TBMM’de kabul edilerek yasalaşandüzenleme, vergi ve sigorta prim borçlarını ödeyemeyenlere yeniden yapılandırmahakkı getiriyor. 30 Haziran 2016ya kadar olan borçları kapsıyor. Bu kapsamdavergi, prim, gümrük vergisi borcu bulunanlar, yapılandırma için Ekim sonunakadar vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuracak. 13 milyon kişiyikapsayacak düzenleme ile 162 milyar TL’lik vergi ve prim cezasının önemli bir bölümüsilinecek. Vergi ve prim borcu değişmezken, borca uygulanan gecikme zammısilinip, yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek, indirimlebelirlenen yeni borca, isteğe göre 6, 9,12 veya 18 ay taksit olanağı sağlanacak.Buna göre 100 TLsi vergi, 70 TLsi gecikme faizi olmak üzere 170 TLlikalacağı takip edilen bir vatandaşın, yeniden yapılandırmaya başvurduğunda70 TLlik faiz borcu yeniden hesaplanacak. Hesaplamada, borcunödenmediği dönemlerde gerçekleşmiş olan Yİ-ÜFE oranı kullanılacak. Böylece 70TLlik faiz borcu 40 TL’ye düşecek. Borcunu peşin ödeyene faiz ve gecikmezammının yüzde 50si oranında ilave bir indirim daha yapılacak. Böylece 140 TLolan tutar 120 TLye düşecek. Ülke genelinde 5 milyon mükellefin 90 milyarTLlik vergi borcu ile 8 milyon kişinin 72 milyar TLlik sigorta prim borcuyeniden yapılandırma kapsamında olacak.

Güncelleme Tarihi: 08 Ağustos 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER