İşçiler Eylemlerine devam ediyor

İşçiler Eylemlerine devam ediyor

İşçiler Eylemlerine devam ediyor

Zonguldak’ınEreğli İlçesi’nde Kurulu, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (Erdemir)çalışan işçiler, işe gidişlerinde servis araçlarını kullanmayı tercih edincemesailerine geç kaldılar.
Türk Metal Sendikası’nın resmi internet sitesi “turkmetalkdzeregli.org”da yeralan habere göre, önceki gün 08.30-16.30 vardiyasına gidecek olan işçiler,işverenin önerdiği saat ücretine 68 kuruş zam önerisine tepki amacıyla işyerlerine sosyal haklarından doğan servis araçlarıyla gitmek istediler.
Ancak, normal koşulların dışındaki bu durumda mevcut servis araçları yetersizkalınca, bazı güzergâhlara ikinci kez servis aracı gönderme zorunluluğu oluştu.Bu nedenle de işçiler mesailerine 30 ile 45 dakika kadar geç gitmek zorundakaldı. Sendika sitesinde servis edilen fotoğraflarda, araç bekleyen işçilereçevredeki evlerden geldiği tahmin edilen çay ikramında bulunulduğu görüldü.

ERCAN: “HALA ‘MASABAŞI’ DİYORUZ”

Türk Metal Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan’ın, aynı haberde yeralan demecinde, işveren kanadının önerisi karşısında işçilerin sendika çatısıaltında daha da fazla kenetlendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:
“Hak arama mücadelesinde yasal her türlü tepkimizi ortaya koymayı sürdüreceğiz.Alınan grev kararı da genel merkezimizin belirleyeceği tarih itibariyleuygulanacak. Ancak, biz yine de sözleşmenin masa başında tamamlanmasından yanaduruşumuzu sürdürüyoruz.”

SÜRECE NASIL GELİNDİ

Erdemir ile Türk Metal arasında 18 Temmuz’da başlayan ve 4700işçiyi kapsayan Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde, taraflar arasında yapılan 5oturumdan sonuç alınamayınca “Uyuşmazlık Zaptı” tutulmuştu.
Yasal sürecin işlediği sırada işveren adına MESS’den gelen çağrı üzerine tekrarbir araya gelen taraflarda Türk Metal, işçiye önerilen saat ücretine 68 kuruşzam ve sözleşmenin 3 yıllık yapılması talebi üzerine masayı terk etmişti.Ardından ilçeye gelişinde 1200ün üzerinde araçla 3000e yakın işçi tarafındankarşılanan Türk Metal Lideri Pevrul Kavlak, “Erdemir’de grev kararıalacaklarını” açıklamıştı. Daha sonra da işçiler; önce iş yerlerine servisaraçlarından inerek, yürüyerek gitme, iş yerinden servis araçlarına binmedençıkma ve iş yerlerinde öğle yemeğinde yemekhanelere girmeyerek tepkilerinigöstermişlerdi. Her dönem iki yılı kapsayan şekilde gerçekleştirilen toplu işsözleşmesi 1 Eylül 2016dan geçerli olacak.


Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2016, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER