Karadon maden şehitleri dualarla anıldı

17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’ne bağlı maden ocağında, eksi 540 kodunda hazırlık ve ana kat işlerini yapan taşeron şirketin çalıştığı alanda meydana gelen grizu patlamasında hayatlarını kaybeden 30 madenci, facianın 5. Yıldönümünde Karadon Yenikuyu başında düzenlenen törenle anıldı.

Karadon maden şehitleri dualarla anıldı


17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)Karadon Müessesesi’ne bağlı maden ocağında, eksi 540 kodunda hazırlık ve anakat işlerini yapan taşeron şirketin çalıştığı alanda meydana gelen grizupatlamasında hayatlarını kaybeden 30 madenci, facianın 5. Yıldönümünde KaradonYenikuyu başında düzenlenen törenle anıldı.

Törene CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TTKGenel Müdürü Burhan İnan, Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, TTK GenelMüdür Yardımcıları Mustafa Şimşek ve Ercan Gebeş, Genel Maden İşçileriSendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Genel Başkan Yardımcısı İsaMutlu, Genel Sekreteri Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, GenelTeşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, CHP Milletvekili AdayıŞerafettin Turpçu, MHP Milletvekili Adayı Yavuz Erkmen, TTK Karadon MüesseseMüdürü Mustafa Özçelik, Kilimli İşletme Müdürü Hüseyin Çınar, GMİS’e bağlışubelerin başkan ve yöneticileri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarınıntemsilcileri, TTK yöneticileri ve maden işçileri katıldı.

GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, “Bugün, 17 Mayıs 2010tarihinde burada kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anmak için toplandık. Madenşehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

Karadon ve diğer maden kazalarında şehit olan madencileriçin saygı duruşunda bulunuldu.

DEMİRCİ; BİZMADENCİLER BİRBİRİMİZE CAN EMANET EDİYORUZ

Törende bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demircişöyle konuştu;

“Burada, bundan 5 yıl önce yaşadığımız büyük acınınyıldönümünde 30 maden şehidimizi anmak için toplandık.

TTK Karadon Müessesesi’nde eksi 540 kodunda hazırlık işlerini yapan taşeron şirkette meydana gelengrizu faciasında hayatını kaybeden 30 arkadaşımıza ve bugüne kadar işkazalarında hayatlarını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet, ailelerine vemadenci camiasına başsağlığı diliyorum.

Madencilik, özellikle yeraltı madenciliği çok zor birmeslek. Biz madenciler yeraltında birbirimize can emanet ederek çalışıyoruz.

Yeraltında taşeronlaşmanın başladığı 2004 ve 2005 yılındanitibaren uyarılarımızı yaptık. O tarihlerde taşeron şirketi ocağa sokmayarakeylemler yaptık. Taşeronlaşmanın yol açabileceği ciddi sakıncaları açıkçaortaya koyduk.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yeraltında taşerona işverilmesi düşüncesi ortaya ilk atıldığı andan itibaren tepkimizi gösterdik.Yeraltı madenciliğinin uzmanlık gerektiren riskli bir iş olduğunu ifade ettik.

Baştan beri madenciliğin maliyet ve kâr hesabıylayapılabilecek bir iş olmadığına dikkat çekiyoruz

Taşeron şirketlerin, kâr etmeyi ön plana alarak iş sağlığıve güvenliği önlemlerinden ödün vereceğini, eğitimsiz, güvencesiz işçiçalıştıracağını savunduk.

Bu yaşanan faciaların tümü bu uygulamadan kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz yıl 13 Mayıs’ta Soma’da tüm halkımızın yüreğiniyakan bir taşeron felaketini daha yaşadık.

Ermenek’te 18 arkadaşımızı yine bir maden faciasındakaybettik.

Yaşadığımız o büyük acılar yüreğimizde tazeliğini koruyor.

13 Mayıs 2015 tarihinde Soma’ya giderek maden faciasındaşehit olan madencilerin ailelerinin acılarını paylaştık.

Tüm maden şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet,ailelerine sabır  ve başsağlığıdiliyorum.

Değerli arkadaşlarım;

Biz maden işçileri olarak artık göz göre göre gelen bukazaları yaşamak istemiyoruz.

Bu iş cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz.

Değerli arkadaşlarım,

Sizlerden de bir isteğimiz var. Çalıştığınız yerlerde işsağlığı ve güvenliği açısından en küçük bir tereddüdünüz olursa, asla ihmaletmeyin.

Durumu derhal amirlerinize bildirin ve bizleri de mutlakahaberdar edin.

Hiçbir şey sizin canınızdan daha değerli değildir.

Burada hayatını kaybeden 30 arkadaşımızı, 7 Ocak 2013’teKozlu’da yitirdiğimiz 8 arkadaşımızı, 13 Mayıs 2014’te Soma’da kaybettiğimiz301 arkadaşımızı, 28 Ekim 2014 tarihinde Ermenek’te kaybettiğimiz 18arkadaşımızı ve bugüne kadar meydana gelen kazalarda yitirdiğimiz tüm madenşehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, ailelerine ve yakınlarınabaşsağlığı ve sabır diliyoruz”.

İNAN; İŞ SAĞLIĞI VEGÜVENLİĞİ KONUSUNU SÜREKLİ GÜNDEM YAPMALIYIZ

2013 yılında Kozlu’da, 2014 yılında Soma ve Ermenek’tehayatını kaybeden madenci kardeşlerimize, 2010 yılı 17 Mayısında KaradonMüessesemizde eksi 540 katında bir grizu patlaması sonucuhayatını kaybeden 30 şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine bir kezdaha başsağlığı diliyorum.

İş sağlığı ve güvenliği konusu; Genel Müdürün, MüesseseMüdürünün, İşletme Müdürünün ya da bu işle ilgili çalışan teknik elemanların,işçi kardeşlerimizin, nezaretçi kardeşlerimizin tek başına halledebilecekleribir konu değil.

Bu konuda herkes üzerine düşen sorumluluğu eksiksiz yerinegetirmek zorunda.

Yaptığımız iş dünyanın en ağır işi, dünyanın en zor işi.Özellikle bizim havzamızda kömür damarlarının içerdiği metan ve jeolojikyapısının son derece karmaşık ve bozuk olması dünyaya kıyasla bizim işimizi çokdaha zor hale getiriyor. Dünyadaki madenci bir titizlik gösteriyorsa, biziki-üç titizlik göstermek zorundayız ki bu işlerin üstesinden gelelim.

İş sağlığı ve güvenliği konusunu sürekli gündem yapmalıyız,sürekli konuşmalıyız. Bu konuda üzerimize düşeni hiçbir noktayı atlamadanmutlaka ve mutlaka yerine getirmek durumundayız.

Bu vesileyle 30 kardeşimizi tekrar rahmetle anıyor,ailelerine sabırlar niyaz ediyorum”.

Konuşmaların ardından maden şehitleri için Kuran-ı Kerimokunda, dualar edildi, mevlüt şekeri dağıtıldı.

 

Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2015, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER