Kazım Karabekir´in kızından iddialara sert yanıt

Kazım Karabekir´in kızından iddialara sert yanıt

Kazım Karabekir´in kızından  iddialara sert yanıt
Kazım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, Zonguldak’ta babasını anlattığı konferansta Türklerin Ermenilere kötü davranmadığını söyleyerek, “Amerikalı General Harbord’un raporuna göre esas yok edilmeye çalışılmış olanlar öz yurtlarındaki Türklerdir” dedi.
Kazım Karabekir Vakfı kurucularından ve Kazım Karabekir’in en küçük Kızı Timsal Karabekir Yıldıran, BEܒde “Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun” konulu konferansta babasını anlattı. Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde akademisyenler ve öğrencilerle buluşan Timsal Karabekir, babasına ait resim ve fotoğraf arşivini sunum eşliğinde salondaki katılımcılara anlattı.

“KARABEKİR, ERMENİ YETİMLERİNE SAHİP ÇIKTI”
Kazım Karabekir’in “Çocuk Kutsaldır” düşüncesiyle bütün yetim çocuklarına sahip çıktığına dikkat çeken Timsal Karabekir Yıldıran, “Hangi milletin çocuğu olursa olsun çocuk kutsaldır diyor Karabekir. Ortada kalan ermeni çocuklarını Trabzon’da Amerikalıların açtığı Ermeni yetimhanesinde onlara babalık ederek yetiştiriyor. O çocuklar bir teşekkür olarak karakalem Kazım Karabekir portresini hediye ediyorlar. Altında bir yazı yazıyorlar çok önemli; ‘Yetimler babası Kazım Karabekir Paşa Trabzon Ermeni yetimleri’ tarafından. Bu başlı başına bir belgedir bize yapıştırılmaya çalışılan o iğrenç sözde soykırım yalanına” diye konuştu.

“AMERİKAN ARŞİVLERİNDE SATIR SATIR RAPOR VAR”
Amerikalı General Harbord’un Erzurum ziyaretindeki incelemeleri üzerine Türklerin Ermenilere kötü davranmadığına dair Amerikan Senatosu’na rapor sunduğunu hatırlatan Yıldıran, şöyle devam etti:
“Kazım Karabekir gelen misafire kale içinde minareye çıkarıyorlar ve diyorlar ki Sayın General Ölülerimiz söylesin burası kimin yurdu. Burada yaşamış burada ölmüş Müslüman Türk Halkı Mezarlığı bir uçtan bir uca kadar. Şurada da ufak bir ermeni mezarlığı var. Dolayısıyla ölülerimiz, Erzurum bir yurdudur diye raporu yazdırmıştır. İkinci rapor güncel bugün Amerikan arşivleri açılırsa satır satır göreceğiniz General Harbord’un kelimeleriyle şöyle; 24 Nisan Amerikan Senatosuna sunduğum rapordur. Erzurum’a gittim olayı yerinde inceledim. Esas yok edilmeye çalışılmış olanlar öz yurtlarında Türklerdir. Türkler, Ermenilere kötü davranmamışlardır.”

“MUSTAFA KEMAL GEL DEDİĞİ ZAMAN GİDİLİR”
Mustafa Kemal Atatürk ile Kazım Karabekir arasındaki diyalogları da anlatan Timsal Karabekir Yıldıran, Kazım Karabekir’in Atatürk’e her zaman saygısını ve sevgisini koruduğunu anlattı. Atatürk ve Karabekir’in can kardeş olduğunu hatırlatan Timsal Karabekir, o günleri şöyle anlattı:
“Mustafa Kemal Atatürk hastalığında çağırın Kazım’ı helalleşmek istiyorum diyor, haber vermiyorlar. Vefatından sonra ablalarım sorarmış gider miydin babacım cevap veriyor; tabii ki giderim o Mustafa Kemal’dir gel dediği zaman gidilir. Bugünden geriye dönüp de ‘Keşke Olsaydı’ diyemiyoruz. Olması gerektiği gibi olmuş. Onlar, dava arkadaşı. Onlar kardeş. Biz ‘Atatürk’ dediğimiz zaman yükseklerde, yüce insan. Onlar yan yana oturdukları zaman can kardeşler, can arkadaşlar. Tabii ki eğer o günlere dönüp de beraber el ele devam edebilselerdi farklı şeyler olabilirdi. Demek ki tarih, kader böylesini nasip etmiş. Kazım Karabekir son nefesine kadar Mustafa Kemal Paşa’ya saygısını, sevgisini korumuştur.”
Salondaki katılımcıların sorularını da yanıtlayan Timsal Karabekir Yıldıran’a program sonunda Dekan Yardımcısı Nurettin Hatunoğlu tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2016, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER