Kdz. Ereğli’de “Ekoturizm” atağı

Kdz. Ereğli’de “Ekoturizm” atağı

Kdz. Ereğli’de “Ekoturizm” atağı
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde kaymakamlık tarafından Kalkınma Bakanlığı destekleri kapsamında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen “Kdz Ereğli’de Ekoturizm Canlanıyor” projesinin tanıtımı yapıldı. 
Kdz. Ereğli Kaymakamlığı tarafından hazırlanan ve BAKKA tarafından kabul edilerek desteklenen “Kdz. Ereğli’de Ekoturizm canlanıyor” isimli projenin tanıtımı için Kdz. Ereğli TSO Toplantı salonunda program düzenlendi. Programa Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, TSO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Tetiker, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, Belediye Başkan Yardımcıları, BAKKA yöneticileri, daire müdürleri, öğretim görevlileri TSO yetkilileri ve çok sayıda girişimci adayı katıldı.
Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli ilçesinin ekoturizm yapmaya çok müsait olduğunu belirterek bu potansiyelin değerlendirilmesi için çalışma başlatıldığını anlattı. Turizm’in bacasız fabrika olduğunu dile getiren Madenoğlu, “Bir sürü turizm çeşitleri var. Bugün bizim işleyeceğimiz turizm, ekoturizm adı üstünde doğaya dayalı bir turizm olarak biliniyor. Geçmişi fazla gerilere dayanmıyor. 1992 yılında Rio de Janerio’da çevre zirvesinde ortaya atılan bir proje. Daha sonra 2002 yılında Kanada’nın Quebek şehrinde yüzün üstünde delege katılımıyla somutlaştırılmış bir turizm çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Sürdürülebilir bir turizm ve kalkınma, bu turizm çeşidinin amaçlarından biri. Bir başka amacı, yerel kültürü, ananevi kültürü bozmadan sürdürmek. Yani hem sürdürülebilir kalkınmayı amaçlayacağız, yani yörenin bozulmamış, bakir turizm potansiyelini ortaya koyarken, yerel halkın geleneklerine uyacağız. Burada sayın dekan yardımcımız ve arkadaşlarımız beş gün boyunca bu konuyu işleyecekler. Kendilerinden ricam, bunu genel olarak işlerken, yöresel, Karadeniz Ereğli’nin ekoturizm potansiyelini ortaya koymak ve ileriki zamanlarda buralarla ilgili projeler yapılmasını sağlamak ve buralar turist gelmesini sağlamak. Ben bir köye gittim. Aşağı Kayalıdere diye. Suların az olduğu dönemlerde bile çok güzel şelaleler var. Vaktiyle oraya insanların geçebileceği yaya köprüleri yapılmış. Devrilen bir ağaç köprünün bir kısmını götürmüş. Yani vaktiyle buralarda birtakım çalışmalar da yapılmış. Biz bu potansiyellerimizi ortaya koyabilirsek, odamızın, belediyemizin katkılarıyla çok güzel projeler ortaya koyabiliriz diye düşünüyoruz” dedi.
Projenin kabul edilmesinden dolayı BAKKA Yöneticilerine teşekkür eden Madenoğlu, projenin kağıt üzerinde kalmamasını istedi. Madenoğlu, “Esas teşekkür bu projenin kabul edilmesini sağlayan Yazı İşleri Müdür Vekilimiz Bengü Hanım olmak üzere proje ekibimize teşekkür ediyorum. Bu bizim BAKKA’dan aldığımız ikinci proje. Bu sene hakikaten rutin proje konuları dışına çıkarak önemli bir alanı bulup, bu projenin gerçekleştirilmesini sağladılar. Belediyemizin de katkısı oldu. Başta belediye başkanımız olmak üzere belediyemize teşekkür ediyorum. Projemizle tanışacak 40 kişi şanslı arkadaşlar. Bildiklerini tekrar edecek, bilmediklerini öğrenecekler. Bu arkadaşları şanslı addediyorum. Müteşebbislerimize de çok iş düşüyor. Bu konularla ilgili çalışmalar yapılabilir, projeler geliştirilebilir. Yörenin ekoturizme yönelik potansiyelini çok iyi değerlendirebiliriz. Bu projenin kağıt üstünde kalmaması, ilgili arkadaşların bu projeyi hayata geçirerek pratiğe dökmesi lazım. Bunu teşebbüs gücü olan arkadaşlardan bekliyorum. Bu konuda biz de elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.
Tanıtım toplantısına konuşmacı olarak katılan Selçuk Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mete Sezgin, Karadeniz’de ekoturizm potansiyelinin çok fazla olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Sezgin “Ülkemizi doğa turizmi, inanç turizmi, kültür turizmi anlamında birçok turistin ziyaret ettiğini biliyoruz. Karadeniz’in böyle bir potansiyeli var. Bu potansiyelin değerlendirilmesi adına ben elimden geleni yapacağım. Sadece konuyu ders, eğitim şeklinde değil, aynı zamanda proje hazırlama, girişimcilik, işin içinde bizzat uygulama şeklinde düşünüyoruz. Sonuçlarını da hem kaymakamlığımıza, hem belediyemize iletilmesini isteyeceğim. Pratiğe dökülmesi için elimden gelen çalışmayı sürdüreceğim. Proje için hem kaymakamlığımıza, hem belediyemize teşekkür ediyorum. İnşallah bir farkındalık oluştururuz. Yerel ve ulusal basında Karadeniz Ereğli’mizi ekoturizm anlamında inşallah tanıtırız” dedi. 
Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Bengü Ünlü ise proje kapsamında 5 gün boyunca eğitim verileceğini, toplam 30 saatlik eğitimlere 40 kişinin katılımının planlandığını anlattı. Ünlü eğitimlerde ekoturizm ile ilgili farkındalığı artırmayı amaçladıklarını belirtti.
Programda ekturizmle ilgili dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler hakkında bilgiler verildi.
Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2016, 13:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER