Kdz. Ereğli’de Mehmet Akif Ersoy’u anma töreni

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

Kdz. Ereğli’de Mehmet Akif Ersoy’u anma töreni
Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.
Kdz. Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan program Erdemir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı tuğ amiral Hasan Doğan, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmen, öğrenci ve bazı aileler katıldı.
Törenin açılışında konuşan Kdz. Ereğli Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ramazan Karaoğlu, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı Türk Milleti’ne adayarak tüm şiirlerini topladığı Safahat adlı kitabına almadığını söyledi. Karaoğlu, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nın yazılması karşılığında verilecek olan 500 lirayı kabul etmeyerek, bu parayı fakir ve yetimlere meslek öğretmek üzere kurulan Darul Mesai Vakfı’na bağışladığını ifade etti.
Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nın yazılması karşılığında verilen 500 lirayı almayıp Darul Mesai’ye bağışladığın da üzerinde bir paltosu dahi bulunmadığını anlatan Edebiyat Öğretmeni Recep Çetin, arkadaşlarının bu paranın miktarı ile üzerine bir palto alması teklifine kızdığını dile getirdi. Çetin günün önemine ilişkin yaptığı konuşmasında şu bilgileri verdi; “Mehmet Akif çok soğuk günlerde Şefik Kolaylı’nın paltosunu giyerek meclise gidermiş. Dergahta ve mecliste sürekli beraber olduğu Hasan Basri Beye ‘Ben ne müsabakaya girerim nede caize alırım. Bu yaştan sonra yarışa mı gireceğim? Ayıp değil mi?’ diyen Akif’e hitaben bizzat Hamdullah Suphi tarafından tezkere yazılır” dedi.
Osmanlı döneminde Ereğli ilçesinin Kastamonu vilayetine bağlı bir kaza olduğunu ifade eden Çetin, Kastamonu’nun tarihte en fazla şehit veren vilayet olma özelliği taşıdığını belirtti. Çetin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü; “1. Dünya ve İstiklal Savaşlarından en fazla şehit veren bölgelerden biri Kastamonu vilayetidir. Yaşadığımız bölge vatanımızın bütünlüğü adına gözünü kırpmadan şehit ve gazi olmayı göze alabilen bir bölgedir. Hayata Millet ve İslamiyet odaklı bakan ve adeta Türk İslam filozofu özelliklerini taşıyan Akif’in en önemli özelliklerinden biride dahi bir kişiliğe sahip olmasıdır. Akif ‘Tarihi tekerrür diye tabir ediyorlar. Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi? ‘ der. Bu gün tıpkı 1914’leri, 1919’ları, 1920 ve 1923’leri tekrar yaşamamız istenmektedir. Yani vatanımız, yaşadığımız evimiz, Anadolumuz yine büyük planlara ve oyunlara sahne olmaktadır. Fakat dahili ve harici bedbahtlarımız şunu bilmeliler ki Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi muhtaç olduğumuz kudret, damarlarımızdaki asil kanda hala mevcuttur.”
Yapılan konuşmaların ardından Kdz. Ereğli İmam Hatip Lisesi Edebiyat Bölümü öğrencileri ‘Mehter Marşı’ndan İstiklal Marşı’na isimli piyes ve oratoryomu sergiledi.
Tören İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar arasında düzenlenen resim, kompozisyon, şiir ve İstiklal Marşı’nın en güzel okuma yarışmalarından dereceye giren öğrencilere ödül verilmesi ile sona erdi.
Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2016, 15:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER