Kızılay’dan kan stokları için bağış çağrısı

Kızılay’dan kan stokları için bağış çağrısı

Kızılay’dan kan stokları için bağış çağrısı


Türkiyegenelinde yaşanan soğuk ve yağışlı havalar Kızılay’ın kan stoklarını daetkiledi. Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Türkiye genelinde 60 bin ünite olması gerekenkan stok seviyesinin 30 bin civarına düştüğünü vurgulayarak, “Kan acil değilsürekli bir ihtiyaçtır” sloganıyla kan bağışı çağırısı yaptı.

Kış koşulları, Türkiyenin ihtiyacıolan kanın tamamını karşılamak için binlerce personeliyle hizmet verenKızılay’ın kan stoklarını da olumsuz etkiledi. Kızılay Genel Başkanı Dr. KeremKınık, kış aylarında vatandaşların kan bağışına daha az gitmesi nedeniylesıkıntı yaşama ihtimalinin doğduğunu kaydederek, kan stoklarında yüzde 50oranında bir eksilme olduğunu belirtti.

Kış mevsimine kan stoklarını artırarakgirdiklerini belirten Dr. Kınık, “Fakat buna rağmen alarm durumumuz devamediyor. Zira kan uzun süre saklanabilen bir ürün değil. Biz her gün ortalama 10bin ünite kan alıp, testlerini yapıp hastanelere sevk etmek zorundayız. Kanstoklarımız ise olağanüstü durumlar için büyük önem taşıyor. Kış mevsimininolumsuzlukları nedeniyle düşün kan bağışının ortaya çıkardığı açığı acil durumstoklarımızdan karşılıyoruz. Özellikle düzenli kan bağışçılarımızı bu mevsimdebir kez daha özveriye davet ediyoruz” dedi.

Kerem Kınık, Türkiye genelinde 60bin ünite olan kan bağışı stok seviyesinin 30 bin civarına düştüğünü vurguladı.Soğuk hava şartlarının, fırtına ve kar yağışının insanların evlerinden çıkarakkan vermeye gitmesini engellediğini belirten Dr. Kınık, “Bu durum stoktaazalmaya neden oldu. Ama kan acil değil, sürekli ihtiyaçtır. Kan ihtiyaçlarıdevam ediyor. Hastanelerde ameliyatlar sürüyor” diye konuştu.

Kınık, şu çağrıyı yaptı:“Türkiye’nin bir yıllık kan ihtiyacı yaklaşık 2,5 milyon ünitedir. Biz 2016 yılında2 milyon 100 bin ünitenin üzerinde bir kan bağışı alarak ülke ihtiyacının büyükbölümünü karşıladık. Ancak her zaman için kana ihtiyaç vardır. Kan stokumuzundaha fazla düşmesi korkusu yaşıyoruz. İhtiyaç durumunda yetersiz kalmakistemediğimiz için başta halkımız olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarımıza kanbağışı yapmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz. Lütfen herkes kan toplamamerkezlerimize gelerek kan bağışında bulunsun. Bugün başkasına ihtiyaç olankan, yarın kendimize ya da en yakınımıza ihtiyaç olabilir. Bu düşünceylehareket etmemiz gerekiyor.”


Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2016, 11:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER