MADENCİ UYARDI

MADENCİ UYARDI

gundemeregli.com-Türk-İş Başkanlar Kurulu’nun, 12 Haziran 2014 Perşembe günü olağanüstü toplanarak, Termik Santrallerin ve bu santrallere kömür veren sahaların özelleştirilmesi girişimlerini, Soma faciası sonrasında yaşanan gelişmeleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilen Torba Yasa Tasarısını değerlendirmesinin ardından alınan eylemlilik kararı gereği 17 Haziran 2014 tarihinde Türk-İş’e bağlı sendikaların üyelerinin bulunduğu iş yerlerinde bildiri okundu ve 2 saat çalışmama hakkı kullanıldı.

Türk-İş’in Başkanlar Kurulu kararı doğrultusunda Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) örgütlü olduğu işyerlerinde bildiri okunarak özelleştirmeler, taşeronlaşma ve torba yasa hakkında bilgi aktarıldı.

Bildiride “Özelleştirmelerin derhal durdurulmasını istiyoruz. Soma faciasına sebep olanların cezalandırılmalarını istiyoruz. Başta yeraltı maden işletmeciliği olmak üzere tüm sektörlerde

taşeron uygulamalarına son verilmesini istiyoruz” denildi.

Bildiri şöyle;

“Türk-İş Başkanlar Kurulu, 12 Haziran 2014 Perşembe günü olağanüstü toplanarak, Termik Santrallerin ve bu santrallere kömür veren sahaların özelleştirilmesi girişimlerini, Soma faciası sonrasında yaşanan gelişmeleri ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderilen Torba Yasa Tasarısını değerlendirdi. Hükümetin özelleştirme konusundaki ısrarlı tutumuna karşı bir dizi eylem kararları alındı.

Türk-İş Başkanlar Kurulu toplantı sonrasında, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay öncülüğünde, maden ve enerji işçileri ile birlikte Özelleştirme İdaresi Başkanlığına yürüyerek, eylem kararlarını basına ve kamuoyuna açıkladı.

Bu kararlar gereği, 16 Haziran 2014 Pazartesi günü Türkiye Maden-İş Sendikası ve Tes-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerlerinde işçi arkadaşlarımız üretimden gelen güçlerini kullandılar.

Bugün de Türk-İş’e bağlı sendikaların örgütlü olduğu tüm işyerlerinde üretimden gelen gücümüzü kullanıyor ve Hükümeti uyarıyoruz.

Özelleştirmelerin derhal durdurulmasını istiyoruz. Soma faciasına sebep olanların cezalandırılmalarını istiyoruz. Başta yeraltı maden işletmeciliği olmak üzere tüm sektörlerde taşeron uygulamalarına son verilmesini istiyoruz.

Hükümet bu politikalarda ısrar ederse Türk-İş Başkanlar Kurulu yeniden toplanarak yeni eylem kararları alacak.

TORBA YASADA YER ALAN DÜZENLEMELER HAKKINDA UYARIYORUZ

“Madenler için yasal düzenlemeler yapıyoruz” diyerek yaklaşık 1 yıldır gizli gizli çalıştıkları taşeron yasasını gündeme getirdiler.

Yasa Tasarısı, geçtiğimiz hafta TBMM alt komisyonunda görüşüldü. Genel Başkanı  Eyüp Alabaş da komisyon görüşmelerini izledi. Başbakanın sözünü ettiği ikramiye ve ekonomik konularda yasa tasarısında hiçbir teklif yok.Günlük 6 saat, haftalık 36 saat çalışma süresi teklifini de son gün gece yarısına doğru, takriri müzakere, diye alt komisyonda tekrar gündeme aldılar ve “Yeraltı çalışma süresi 6 saat” diyerek işverenlerin talebine onay verdiler.Emeklilik yaşındaki 55 sınırını 50’ye indirme, haftasonları, resmi tatiller ve yıllık izinlerin fiili hizmet süresinden sayılması teklifi alt komisyonda aynen kabul edildi.Tasarıda, taşeron şirketlerin çalışma alanlarını genişleten düzenlemeler, Türk-İş, DİSK ve Hak-İş’in ortak girişimleriyle alt komisyonda engellendi.Ancak bizim talebimiz olan yeraltında taşeron uygulamasına son verilmesi ve aynı işyerinde aynı işi yapan işçilere eşit ücret verilmesi teklifimiz kabul edilmedi.17 Haziran 2014 Salı gününden itibaren TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yasa tasarısı ele alınacak. Üst komisyonda ve sonrasında TBMM’de bizim taleplerimizin dikkate alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Gelişmeler hakkında bilgi vermeye devam edeceğiz. Gerektiğinde topluca sesimizi yükselteceğiz. Hepimiz mücadeleye hazır olalım.”

Güncelleme Tarihi: 17 Haziran 2014, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER