Madenciler Valilik önünde sabahlayacak

Ereğli ilçesinden sabah saatlerinden itibaren yola çıkan maden işçileri 10 saatlik yürüyüşün ardından Valilik binasına ulaştılar.

Madenciler Valilik önünde sabahlayacak
Ereğli ilçesinden sabah saatlerinden itibaren yola çıkan maden işçileri 10 saatlik yürüyüşün ardından Valilik binasına ulaştılar.
Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesinde özel maden ocağında çalışan işçiler, 30’a yakın arkadaşlarının işten çıkışının verilmesi ile birlikte 35 kilometrelik yolu yürümeye başladı. Ekmek ve su ile işten çıkışları protesto eden işçiler, Kozlu ilçesinde Zonguldak’tan giden işçiler ve işçi yakınları ile buluştu.
Zonguldak merkezdeki özel maden ocaklarından çıkışı verilen maden işçileri de Kozlu ilçesinde birleşerek tekrar şehir merkezine hareket ettiler. Yaklaşık 10 saatlik yürüyüşün ardından Valilik binasına ulaşan işçiler, problem çözülünceye kadar mücadele etmeye devam edeceklerini bildirdiler.
Valilik binasına ulaşan işçilere Genel Maden İşçileri Sendikası da destek verdi. İşçilere sendika tarafından su dağıtıldı. Pet şişelerdeki suları içen işçiler tekrar protestolarına devam ettiler.
İşçilerin protestosuna destek veren GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ise “1990 grevinden sonra maden işçileri ekmeği için aşı için bir kez daha yollara düşebileceğini gösterdi. Ben demokratik olgunluk içerisinde haklarını aramak için Armutçuk’dan buraya kadar yürüyen maden işçisini yürekten kutluyorum. Maden işçisi gerekirse aşı için ekmeği için yüreğini ortaya koyarak yürümekten çekinmeyecektir. Bundan sonra da aynı duyarlılığı ve hassasiyeti gösterecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz maden işçisi arkadaşlarımızla konuşup durumu değerlendirdikten sonra kararı veririz. Bu problemi artık sadece Zonguldak’ın değil arkadaşlar Türkiye’nin gündemine taşıdılar. Biz maden işçilerinin burada beklemelerine gerek var mı yok mu kararını veririz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıklamasını hatırlatan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Bu gün Enerji Bakanı’nın bir açıklaması vardı. Tasarı’nın 10. maddesinin aslında bu problemi çözecek madde olduğu ama mecliste muhalif partilerin itirazı nedeniyle bu maddenin geri çektirildiği noktasında açıklaması var. Önergemiz hazır. Ekim ayında yapılacak yasal düzenleme bunu getirebileceklerini söyledi. Meclis açıldığında bu maddeyi meclisten geçirdiklerinde bu problem çözülmüş olur diye düşünüyorum” diye konuştu.
İşçiler ve sendika yönetiminin valilik binası önündeki bekleyişleri sürüyor.
Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2014, 16:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER