Orman ve Su İşleri Bakanlığın´dan 2,9 milyar TL´lik dev yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanlığı geleneksel hale getirdiği merasimlerle tesisleri toplu olarak halkın hizmetine sunmaya devam ediyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığın´dan 2,9 milyar TL´lik dev yatırım

Orman ve Su İşleri Bakanlığı  tesisleri toplu olarak halkın hizmetine sunmaya devam ediyor. Aralarında Zonguldak´ta yapımı tamamlanan tesislerin de yer aldığı 2,9 milyar TL yatırım bedelli 175 dev eser, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun iştirak ettiği merasimle Ankara’da hizmete açıldı.

BUGÜN 78 MİLYON VATANDAŞ İÇİN YENİ BİR MİLAT”

Toplu açılış merasiminde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu tarihi bir gün yaşadıklarını, bugünün, Anadolu haritası ve 78 milyon vatandaş için yeni bir milat olduğunu belirterek Doğu’ya, Batı´ya, Akdeniz’e, Ege’ye, Trakya’ya, muhteşem eserler kazandırıyoruz. Türkiye’nin kaynaklarını Türkiye’ye kazandırıyor, halkımızın refah seviyesini yükseltiyoruz ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, İstanbul’da yaşanan su problemini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, belediye başkanlığı döneminde Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile birlikte çözdüğünün altını çizerek Veysel Bey, Aşık Veysel gibi uzun ince bir yoldan giderek Türkiye’nin her köşesindeki suya, ırmağa, nehre, ovaya hizmet etti diye konuştu.

175 DEV ESERİN EKONOMİYE KATKISI 432 MİLYON LİRA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından tamamlanan ve yurdun dört bir tarafına hizmet götürecek 175 tesise değinen Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:Hizmete aldığımız tesislerin ekonomiye toplam katkısı, yıllık 432 milyon Türk lirasıdır. Hizmete alacağımız tesislerden 36 adedi çeşitli büyüklüklerden oluşan barajlardan müteşekkil. Aralarında Kayseri Gümüşören Barajı, Sivas Nevruz Barajı, Ankara Kalecik Barajı, Bitlis Koçluköy Barajı, Denizli Akalan Barajı ve Düzce Akçakoca Barajı gibi önemli tesisler var. Bu barajlarda 332 milyon metreküp su depolanacak. İçme suyu tesisleriyle Bitlis, Bingöl, Siirt, Yalova illerine yılda 37 milyon metreküp içme suyu sağlanacak. Atıksu arıtma tesisleriyle günde 13 bin 500 metreküp atık su arıtılacak. Bu tesislerle 1,1 milyon dönüm zirai arazi sulamaya açılacak, böylece 5 il, 40 ilçe 292 yerleşim yeri ve 110 bin dönüm araziyi taşkınlardan korumuş olacağız. Ayrıca 175 tesis ile 1 milyon 66 bin dönüm alanda ağaçlandırma çalışması yaptık,
82 milyon adet fidan diktik. Yani nüfusumuzdan daha fazla, 177 milyon adet fidan ürettik.

TOPYEKÛN KALKINMA SEFERBERLİĞİ BUDUR

Başbakan Davutoğlu, bugün açılışı yapılan eserlerin hepsinin çok önemli olduğuna işaret ederek, şehirlere, insanlara ferahlık getirecek, topraklara bereket taşıyacak nitelikte kalıcı eserler kazandırdıklarını vurguladı.

175 DEV ESER ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE HAYIRLI OLSUN”

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise merasimde yaptığı konuşmada, hizmete açılacak 2,9 milyar lira yatırım bedelli 175 tesisin, 36 adet baraj, 4 adet içme suyu tesisi, 2 adet atıksu arıtma tesisi, 13 adet sulama tesisi, 47 adet gölet/gölet ve sulama/gölet sulaması, 51adet taşkın koruma tesisi (51 ana iş kapsamında 343 taşkın koruma tesisi), 6 adet diğer DSİ tesisi, 7 adet ormancılık, 7 adet milli park projesi ile 2 adet meteoroloji tesisinden oluştuğunu kaydetti.

BARAJ VE GÖLETLER BİR LÜKS DEĞİL, ZARURETTİR”

Bazı kesimlerin baraj ve göletlere karşı çıktığına dikkati çeken Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:Bunlara karşı çıkmak doğru değil, çünkü ülkemiz yarı kurak iklim bölgesinde. Kış aylarında fazla su ihtiyacı yok çünkü suyumuzun yüzde 74´ünü sulamada kullanıyoruz. Dolayısıyla kışın sulama yok, yazın sulama var. Bizim esas su kullanımımız yaz aylarındadır. Halbuki yazın, Türkiye´de fazla yağış yoktur. Bu yüzden kışın ve ilkbaharda yağan yağmuru biriktirmek ve bunu yaz aylarında kullanmak zorundayız. Barajların ve göletlerin yapılması, Türkiye´de bir lüks değil, iklimin ve coğrafyanın getirdiği bir zarurettir. Bu yüzden baraj ve göletler yaptık ve de yapmaya devam edeceğiz. Su medeniyettir. Şu ana kadar 284 baraj inşa ettik, bu bir dünya rekorudur. Dünyada barajlarda ilk üç içindeyiz, göletlerde ise birinci sıradayız.Başbakan Davutoğlu konuşmaların ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce yapılan toplam 175 eserin toplu açılışını kurdele keserek yaptı.

ZONGULDAK’TA HİZMETE ALINAN ESERLERİN TOPLAM YATIRIM BEDELİ 24 MİLYON TL’Yİ GEÇİYOR

Ülke genelinde hizmete alınan 175 eserden Zonguldak da payına düşeni aldı. Zonguldak’ta Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün tamamladığı 1 adet tesis de bu açılış merasimi ile hizmete alındı.Hizmete alınan DSİ’ye ait eseri taşkın koruma tesisinden oluşuyor ve tesis ile Zonguldak’ta 1 ilçe ve 2 bin dekar zirai arazi taşkın zararlarından korunacak. Ayrıca bu açılış merasiminde Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğünce Zonguldak’ta yapımı tamamlanan tesis ve çalışmalar da hizmete alındı. Bu eserler arasında ise yeni orman yolları, ağaçlandırma, orman köylüsüne destek, fidan üretimi gibi çalışmalar yer alıyor. Bütün bu eser ve çalışmaların toplam yatırım bedeli 24 milyon TL’yi geçiyor.

Güncelleme Tarihi: 24 Aralık 2015, 12:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER