Osmanlı Çileğinin Türkiye’de namı var ama, Ne kaydı,Nede tescili var

Kdz. Ereğli İlçesi Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetin Çetinkaya, 100 yıllık Osmanlı çileğinin kaydı ve tescilinin olmadığını belirterek, Dernek olarak 2010 yılında bir çalışma başlattık fakat farklı bir prosedür olduğunu öğrendik. Bizim bahçede kurduğumuz bu teknik yeterli gelmeyince olumsuz yanıt aldık ” dedi.

Osmanlı Çileğinin Türkiye’de namı var ama, Ne kaydı,Nede tescili var


Kdz. Ereğli İlçesi Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, 100 yıllık Osmanlı çileğinin kaydı ve tescilinin olmadığını belirterek, Dernek olarak 2010 yılında bir çalışma başlattık fakat farklı bir prosedür olduğunu öğrendik. Bizim bahçede kurduğumuz bu teknik yeterli gelmeyince olumsuz yanıt aldık ” dedi.

Dernek olarak AR-GE tesisi oluşturulmasını istediklerini ve bu şekilde bölgeye Ekonomik anlamda katkı sağlayacağını ifade eden Çetinkaya,” Kdz Ereğli Belediyesi ve Ereğli halkı adına bu çileğimizi tescil edelim dedik. Çalışmayı başlattık, 2 dönümlük alan üzerindeki çalışmalar 600 kök Osmanlı Çileği fidesini dikme suretiyle yürütülüyor. Bundan sonra hem o tescil çalışması hem de devamında fide ihtiyacını karşılamak için fide üretiliyor. Bizler dernek olarak Osman çileği ile alakalı bir ARGE tesisi oluşturalım istiyoruz. Osmanlı Çileğinin gıda sektöründe önemli bir ürün olduğunu düşünüyorum. Bölgemize ekonomik anlamda da ciddi katkı sağlayacaktır. Bu orijinal bitkiyi ilçemize, hem adına yakışır hem de gelir unsuru haline getirilmesi için ne gerekiyorsa üzerimize düşeni yapalım, Biz 2010 Yılında Osmanlı Çileği Derneği olarak çalışma başlattık, fakat başladığımız prosedürün farklı olduğunu öğrendik, Bizim bahçede kurduğumuz bu teknik yeterli gelmeyince olumsuz yanıt aldık. Geçen sene tekrardan sıfırdan başladık, belediyemize konuyu aktardık,100 yıllık Osmanlı Çileği’nin kaydı yok, tescili yok. Türkiye’de namı var, hatta yurt dışında namı var ama bir belgesi, bir kaydı yok” dedi.

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2016, 09:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER