Otizm bir hastalık değil bir farkındalıktır

Otizm bir hastalık değil bir farkındalıktır

Otizm bir hastalık değil bir farkındalıktır
 
Kdz. Ereğli İlçesi’nde, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Ereğli Belediyesi ve ilçede bulunan rehabilitasyon merkezlerinin ortak düzenledikleri etkinlik sahil bandı Bozahane mevkisinde başladı.Aralarında Belediye Başkanı Hüseyin Uysalı’nda bulunduğu, üzerinde ‘otizmin farkındayız, onların yanındayız’ yazılı afişin etrafından toplanan yüzlerce kişi, otizmde farkındalık yaratmak amacıyla, Devrim Bulvarı Atatürk Anıtı’na kadar bir kilometre yürüdü.Yürüyüşe taraftar dernekleri yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşlarından çok sayıda vatandaş katıldı.

UYSAL, BİZDEN HİÇ BİR FARKLARI YOK

Atatürk Anıtı’ndaki tören ise İstiklal Marşı’nın, Duyan Özel Eğitim Merkezi öğretmenlerinin işaret dili ile icra etmesiyle başladı.
Bu sırada, Cumhuriyet Ortaokulunda öğrenci 3 kişi, göndere 3 adet Türk Bayrağı toka etti. Belediye Başkanı Uysal, burada yaptığı konuşmada, otizmin bir hastalık olmadığını söyledi. Sosyal ve iletişim bozukluğu yaşayanların normal insanlardan bir farkının olmadığını savunan Uysal, şunları ifade etti: “Bu yönde düşündüğümüzde, aslında bizden hiçbir farkları yok. Herkes, evine gittiğinde şu soruyu kendisine sorsun; acaba kaçımızın iletişimi tamdır. Acaba kaçımızın sosyal yaşantımızda ki birlikteliklerimiz güzel. Bunun için bu çocuklar, bizden birisidir.
Başta öğretmenlerini tek,tek tebrik ediyorum. Aileleri, tıpkı bu özel çocuklar gibi özeldir. Huzurlarınızda, hepsinin önünde saygıyla eğiliyorum. İnşallah, önümüzdeki ay engelli vatandaşlarımız, aileleri ve öğretmenleri ile bir araya geleceğiz. Engellilerin yaşadığı sorunları, Ereğli’den çıkartacağız.”

BAŞKAN UYSAL, MÜJDE VERDİ

Uysal, ilçeye, özel çocuklarında yararlanabileceği yüzme havuzu yaptırılacağı müjdesi de vererek konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu çocukların farklı becerileri var. Onun için onlarla tek,tek farklı ilgilenmek gerekiyor. kapalı yüzme havuzu projemizi ihaleye verdik. İnşallah 3-4 ay içinde bitecektir. Ondan sonra yapım ihalesine çıkacağız. Yüzme havuzu yaparak, bu çocuklarımızın orada yüzmelerini sağlayarak, spor alanlarını ve aletle becerilerini arttırıp belediye olarak katkı vereceğiz.”

450 BİN OTİSTİK VAR

75. Yıl Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Nagihan Müftüoğlu da, etkinliğe destek veren diğer rehabilitasyon merkezleri adına yaptığı konuşmada, otizmin bir hastalık olmadığını ifade ederek, “biz otistik çocuklarız, çok özeliz. Otizm bir hastalık değil bir farkındalıktır. Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen bir gelişim bozukluğudur. Türkiye’de 450 bin otistik olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzde, 68 çocuk otistiktir. Çocuklarımızın problemi ne olursa olsun, özellikle bir çocuk olduklarını unutmayayım” diye konuştu.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI...

Konuşmaların ardından, Ereğli Belediyesi uhdesinde 5 ay önce kurulan tamamı engellilerden oluşan halk oyunları ekibi dans gösterisinde bulundu.Gösteri, baştan sona beğeni ile izlendi. Hak oyunu ekibinden Kerim Aydın’ın harmandalı oynadığını gören bir yakını, göz yaşlarını tutamadı.Halk oyunu öğretmeni Cemil Soydan, Hakimiyet’e yaptığı açıklamada, çalışmalara Kasım’da başladıklarını söyledi. İlerleyen günlerde, şehir dışında düzenlenecek bir festivalde de gösteri yapacaklarını anlatan Soydan, şunları kaydetti:“5 aylık süre zarfından bu 4’üncü gösterimiz oldu. Farkındalık bir ekip olduğu için aynı zamanda dernek üyesi özel arkadaşlarımız her konuda bana yardımcı oldular. Asıl başarı benden ziyade onlarındır. Türkiye’de birkaç örneği var ama Ereğli’de ilk kez kuruldu. Nasipse, Karabük’te, uluslararası bir festival yapılacak ve burada da sahne alacaklar.”
2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri, Devrim Bulvarı’nda açılışı yapılan, içeriğinde ise engellilerin el işi yaptığı süs eşyalarının yer aldığı sergi ile son buldu.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2016, 14:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER