Şehit madenci mezarları bakımsızlıktan yok oluyor

Ereğli´ye bağlı Kandilli beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından işletilen maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden şehit madencilerin defnedildiği mezarlıklar bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Şehit madenci mezarları bakımsızlıktan yok oluyor
 
Ereğli´ye bağlı Kandilli beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından işletilen maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında hayatını kaybeden şehit madencilerin defnedildiği mezarlıklar bakımsızlık nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesi TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü’ne bağlı Çamlı maden ocağında 3 Aralık 1942 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında 63 madenci hayatını kaybetti. Şehit madencilerin cenazeleri o dönemde Kandilli beldesi Merkez mahallesinde oluşturulan mezarlığa defnedildi. Bir süre sonra Amele Birliği tarafından şehit madencilerin mezarlıklarına düzenleme yapılarak şehitlik yapıldı. Ancak, aradan geçen yıllarda şehit madencilerin mezarlıklarına yeterli bakım yapılmadığı için birçok mezar yok oldu.

“ŞEHİTLER GÜNÜ DİYORUZ AMA ŞEHİTLERİN MEZARLARI KAYIP”
Kandilli Beldesi Merkez Mahallesi Muhtarı Tahsin Aslan, halk olarak mezarlıklara bakım yapmaya çalıştıklarını ancak yeterli gelmediğini söyledi. Amele Birliği’nden mezarlıklara bakım yapılması için talepte bulunduklarını ancak cevap alamadıklarını belirten Aslan, şöyle konuştu: “Biz, halk olarak burada bir bütünlük sağladık. Mezarlığımızın temizliğini kendi gücümüz ve imkanımızla yapmaya çalıştık. Bu arada Amele Birliği başkanlığına dilekçelerimizi verdik. Kendilerine göre küçük çaplı bir çalışma yaptılar. Hallettiklerini zannettiler aslında. Hâla talebimiz var. Buna rağmen kimse ilgilenmiyor. Yazık, Kandilli´ye yazık, bu şehitlerimize yazık. Şehitleri anıyoruz. Şehitler günü diyoruz ama, şehitlerin mezarları kayıp. Şu an burada 63 şehit mezarı var. 1942’lerde olmuş. Şu anda görünen 10-15 mezar var, diğerleri hep kayıp ve üzerileri otlarla kaplı. Mezarlar göçük durumda. Kaybolmuş, tamamen kaybolmuş. Bu mezarlarla ilgilenmez ve bakmazlarsa zamanla kaybolacaktır. Kaçınılmaz son olarak kaybolacaktır. Şehitlik amblemini oraya astılar ama Amele Birliği Başkanı bundan sonra gerekli ilgi ve alakayı inşallah gösterir. 

ŞEHİT MADENCİLERİN İSİMLERİ YOK
Çocukluğunda şehit madencilerin mezarlıklarında isimlerin yazılı olduğunu ancak zamanla kaybolduğunu ifade eden Aslan, dikenler içerisindeki bir mezarı göstererek “Gözüken en iyi mezarlardan biri, diğerleri kayıp. Burası otlarla kaplanmış, kaybolmaya yüz tutmuş. Şu anda durduğum yerde bile belki mezarlık var” diye konuştu.

“MADENCİ YAKINLARININ FATİHA OKUYACAĞI BİR MEZAR YOK”
Şehit madenci mezarlıklarına bakım yapılmadığı takdirde şehit yakınlarının başında bir Fatiha okuyacağı mezar kalmayacağını belirten Aslan, mezarlığın şu anki durumunun savaştan çıkma toplu mezarı andırdığını ifade etti. Mezarların hemen hemen yok olduğunu anlatan Aslan, sözlerini şöyle tamamladı: 
Buraya şehit yakınlarının gelip bir Fatiha okuyacağı görsel bir yer yapılabilir. Bunu da Amele Birliği başkanından rica ediyoruz. Gelsin baksın, bizimle birlikte burayı bir gezsin, eğer içine sindiriyorsa biz de sindirelim. Beton içerisine aldıkları yerler bütün şehitlerimizin mezarlıkları ama, mezarlar hiç görünmüyor.”
Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2015, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER