“SOMA’DA KELİMELERİN ANLATAMADIĞI BİR ACI YAŞANIYOR”

“SOMA’DA KELİMELERİN ANLATAMADIĞI BİR ACI YAŞANIYOR”

gundemeregli.com-13 Mayıs 2014 tarihinde SOMA’da maden ocağında meydana gelen faciada yaşamını yitiren yüzlerce madenci için ülke genelinde TÜRK-İş, DİSK, KESK, Birleşik Kamu-İş, TMMOB ve TTB’de örgütlü çalışanlar 15 Mayıs 2014 tarihinde bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Ülke genelinde onbinlerce çalışan alanlara çıkarak Türkiye tarihinin en büyük maden faciasının sorumlularını ve iktidarı protesto etti.

Türk-İş’in aldığı 1 günlük iş bırakma ve iş yerlerinde 3 dakikalık saygı duruşu kararı doğrultusunda Genel Maden İşçileri Sendikası’nın (GMİS) örgütlü olduğu Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Maden Tetkik Arama (MTA), HEMA AŞ, STAR Lmtd. Şti’nde çalışan işçiler 14 Mayıs 2014 tarihinde 16-24 vardiyasında, aynı gece 24-08 vardiyasında 3 dakikalık saygı duruşunda bulundu. GMİS Şube başkanları ve işyeri temsilcileri tarafından saygı duruşu öncesi, Türk-İi’in aldığı kararlar doğrultusunda hazırlanan basın bildirisi okundu.

15 Mayıs 2014 tarihinde sabah 08-12 vardiyasında işyerlerinde toplanan TTK, MTA, HEMA, STAR çalışanları örgütlü oldukları GMİS Genel Merkez ve Şube Yöneticilerinin öncülüğünde 3 dakikalık saygı duruşu eylemi ve ardından GMİS Yöneticilerinin okuduğu basın bildirisinin ardından işyerlerinde 1 günlük çalışmama hakkını uygulamaya başladılar.

“SOMA faciası Türkiye için kara leke olarak dünya tarihinde yer alacaktır.”

14 Mayıs 2014 tarihinde maden faciası nedeniyle gittiği SOMA dönüşü, doğrudanTTK Üzülmez Müessesine geçenGMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun beraberinde GMİS Üzülmez Şube Yönetimi ile birlikte Asma İşletmesi Kuyu başında 24-08 vardiyasında gelen ve 16-24 vardiyasında işten çıkan işçilere, 3 dakikalık saygı duruşu ve Üzülmez Şube Başkanı tarafından okunan basın bildirisinin ardından, SOMA Faciası hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Tutkun’un kaza hakkında verdiği bilgilendirme öncesi ,GMİS Üzülmez Şube Başkanı Ergin CİN, saygı duruşu öncesi Türk-İş’in aldığı karar doğrultusunda uygulamaya konan 1 günlük iş bırakma eylemi ve Soma’da yaşanan facia hakkındaki basın bildirisini okudu. Okunan basın bildirisinde özetle şu görüşlere yer verildi.

“Manisa Soma’daki maden ocağında yaşanan trafo patlaması sonucunda meydana gelen kazada çıkan yangın sonucu şuan ki rakamlara göre 232 arkadaşımız yaşamını yitirdi. Ve içerde halen kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Türk-İş Yönetimiyle birlikte Genel Başkanımız Eyüp Alabaş’tan oluşan Sendika heyetimiz de arama kurtarma çalışmalarını Soma’da takip ediyorlar.

Sendikamızın üst kuruluşu olan Türk-İş ülke genelinde kendisine bağlı sendikaların bulunduğu tüm işyerlerinde meydana gelen kazada yaşamını yitiren şehitlerimiz için 3 dakika iş başında iş bırakarak saygı duruşunda bulunma kararı aldı.

Bu alınan karar doğrultusunda bizlerde bugünden itibaren 3 vardiya da, kuyu başlarında tüm maden şehitlerimiz için 3 dakika saygı duruşunda bulunacak, ülkemizdeki taşeronlaşma, sendikasızlaştırma ve iş cinayetlerini protesto edeceğiz.

Ayrıca yine Türk-İş’in aldığı karar doğrultusunda (yarın) 15 Mayıs 2014 Perşembe günü iş yerlerine gidecek ancak yaşanan bu iş cinayetini, taşeronlaşma ve iş cinayetlerini protesto etmek amacıyla 1 gün sureyle çalışmayacağız.

Değerli madenci arkadaşlarımız

Son yıllarda yaşadığımız iş cinayetlerine ne yazık ki bir yenisi daha eklenmiş ve şuan itibarıyla 205 arkadaşımız şehit olmuştur.

1992 yılında Kozlu’da meydana gelen ve 263 arkadaşımızın şehit olduğu maden faciasından sonra yaşanan en büyük maden faciasıdır.

Bu facia ülkemizi bir taşeron cennetine çevirenlere, taşeronlaşmayı temel çalışma haline getirenlere, ülkemizi sömürü cennetine getirenlerin alnında bir kara leke olarak dünya tarihinde yer alacaktır.”
 
Tutkun “Şehit madencinin avcunda oğluna elveda yazıyordu”

Basın bildirisinin okunmasının ardından 3 dakikalık saygı duruşu sonrasında GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, SOMA faciası hakkında ve sonrasında yaşanan gelişmeler hakkında işçilere bilgi verdi.

Tutkun şunları söyledi. “ Arkadaşlar SOMA’dan şimdi geldim. Orada yüreklerin dayanması mümkün olmayan bir felaket yaşanıyor. Allah böyle bir şeyi bir daha yaratmasın. Orada insana, işçiye değer verilmediğinin en büyük örneği yaşanıyor. Bizim sendika olarak yıllardır dile getirdiğimiz ve 2010 Karadon, 2013’te Kozlu’da, Balıkesirde, Elbistanda yaşanan felaketin faciaya dönüştüğü yer şuan SOMA.

Orada yaşananları anlatmak mümkün değil. Sizlere anlatmakta zorlandığım, dilimin sözlerimi dökemediği bir anekdotu anlatayım. Arkadaşlar şehit olan bir madencinin avcunda ne yazıyordu biliyor musunuz? “Oğlum elveda” yazıyordu. Bunun ne demek olduğunu ancak, her gün evinden ailesi ile vedalaşarak giden bizler anlayabiliriz.

Biz yıllardır taşeron demek ölüm demek dedik. Ve bugün bunun faciasını yaşıyoruz. Bu firma daha önce burada Üzülmez’de saha almaya çalıştı. Esas amacı Üzülmez’i almaktı, müsaade etmedik. Ve o da gitti Türkiye Kömür İşletmelerinden (TKİ) burasını, çıkardığı kömürünün tamamının alım garantisi ile burayı redavans usulü ile aldı. Ve o şirket buradan da işçi topladı oraya giderken. Ve orada yaşamını yitirenlerin içinde Zonguldaklı kardeşlerimiz de var.

Arkadaşlar, Türk-İş, KESK, DİSK, BİRLEŞİK KAMU İŞ, TMMOB, TTB 15 Mayıs 2014 tarihinde örgütlü oldukları tüm işyerlerinde 1 gün iş bırakma kararı aldı. Bizlerde bu karar doğrultusunda bu vardiyadan itibaren 1 günlük iş bırakma eylemini başlatıyoruz. Arkadaşlarımız iş elbiseleri giymiş olarak, işe geliş kartlarına basacaklar ve işyerlerinde bekleyerek üretimden gelen gücünü kullanarak çalışma haklarını uygulamaya koyacaklar.”

15 Mayıs 2014 tarihinde sabah 08-24 vardiyasında da başta TTK ‘ya bağlı Müesseslerde ki işyerlerinde olmak üzere, MTA, HEMA AŞ. STAR Lmtd. Şti’de çalışan işçiler GMİS Yöneticileri öncülüğünde 3 dakikalık saygı duruşu, basın bildirisive maden şehitleri için okunan dua sonrasında iş bırakma eylemini uygulamaya koydular.

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2014, 06:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER