TTK´daki iş kazasında yeni bilirkişi raporu

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçinin öldüğü kazayla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda, alt işveren yüzde 70, asıl işveren TTK yüzde 30 kusurlu bulundu.

TTK´daki iş kazasında yeni bilirkişi raporu

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı ocakta metan gazı püskürmesi sonucu 8 işçinin öldüğü kazayla ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporunda, alt işveren yüzde 70, asıl işveren TTK yüzde 30 kusurlu bulundu.

Zonguldak 2. İş Mahkemesinin talebi doğrultusunda yüksek maden mühendisleri İsmail Cem Solmaz veMuharrem Tepe ve elektrik mühendisi Kamil Ateş´inhazırladığı raporda, Star İnşaat ve Ticaret AŞ´nin, TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünde yürüttüğü eksi 630 kat hazırlığı ve eksi 560 galeri sürme işinde 7 Ocak 2013´temeydana gelen olayda 8 madencinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

Raporda, TTK Genel Müdürlüğü ileStar İnşaat ve Ticaret AŞarasındakialt işverenlik sözleşmesinin incelendiği belirtilerek, işverenin çalışanların işle ilgili sağlık ve güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu belirtildi.

İş yeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınmasının işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmayacağı,patlamanın meydana geldiği ocağın birinci sınıf gazlıocak olarak tanımlandığı aktarılan bilirkişi raporunda şunlar kaydedildi:

Olayın meydana geldiği yerde gaz degajının önlenmesi için sondaj çalışılması dışında uygulama yapılmamıştır. Eğer sondaj çalışmasına ek metan drenajı gibiçalışmalar yapılsaydı, arındaki tehlike-basınç giderilmiş olur ve patlama-püskürme olayı meydana gelmezdi. Olayda denetim ve gözetim faaliyetleri yapılmamış, kesene ücretle yapılan çalışmalar sonucu işçiler daha fazla çalışmaya zorlanmış ve bu durumdolaylı olarak iş güvenliği tedbirlerine uymamayı getirmiş. Eksi 630 katı ve üzerlerinde gaz içerikleri uzun süre ölçülmemiş, kömür damarının gaz içeriği saptanmamış ve sondajların sayısı ve niteliği yetersiz kalmış. Dört lağım (galeri)için 1 sondaj ustası ekibi vebir sondaj makinesi yetersiz kalmış, kaza meydana gelmiştir.

-Kaçınılmazlıkfaktöründen bahsetmek mümkün değildir

Asıl işveren ve alt işveren ilişkisinin yasal açıdanuygun olmadığı öne sürülen raporda, Teknolojik ve uzmanlık gerektiren işlerde alt işveren kullanılabilmesine yasa izin verirken, galeri açma işi TTK´nın asıl işi olup teknoloji ve uzmanlık gerektiren bir iş değildir. Alt işveren firma çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği yönünden eğitim görmediği, iş müfettişlerinin raporunda saptandığı gibi kontrol ve degaj sondajlarının yeterli düzeyde yapılmadığı saptanmıştır ifadesi kullanıldı.

Raporda, İş Yasası ve tüzüğe aykırı hareket eden davalı asıl işveren TTK Genel Müdürlüğü, alt iş verenStar İnşaat ve Ticaret AŞ´ninkusurlu olduğuna kanaat getirilerek, uygulamacı pozisyonunedeniyle alt işverenin kusurunun daha fazla olduğu, iş kazasında´kaçınılmazlık´ faktöründen bahsedilemeyeceği, bu nedenle alt işverenin yüzde 70, asıl işverenin yüzde 30 kusurlu bulunduğu kaydedildi.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğüne bağlı maden ocağında, 7 Ocak 2013´teözel firmanın galeri açma işini yürüttüğü eksi 630 kodunda metan gazı püskürmesi sonucu yaşamını yitiren 5 işçinin cesedine ulaşılmış, göçük altında kalan 3 madenciden 2´sinin cesedi 11 Ocak´ta, diğerinin cesedi ise 12 Ocak´ta çıkarılmıştı.

Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2014, 11:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER