Türk Metal Sendikasından işten çıkarılan işçilere destek

Ereğli´de sendikaya üye oldukları iddiası ile işten çıkartıldıklarını belirten işçiler fabrika önünde eylem yaptı. İşçilerin üye olduğu Türk Metal Sendikası’da yaklaşık 500 Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası T.A.Ş. (ERDEMİR) çalışanı ile işçilere destek verdi.

Türk Metal Sendikasından işten çıkarılan işçilere destek
İHA-Ereğli´de sendikaya üye oldukları iddiası ile işten çıkartıldıklarını belirten işçiler fabrika önünde eylem yaptı. İşçilerin üye olduğu Türk Metal Sendikası’da yaklaşık 500 Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası T.A.Ş. (ERDEMİR) çalışanı ile işçilere destek verdi.
Kdz. Ereğli Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren demir çelik fabrikası işçilerinden 30’unun iş akitleri fesih edilerek işten çıkarıldı. Sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarını belirten işçiler fabrika önünde eylem yaptı. Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi’de yaklaşık 500 ERDEMİR çalışanı ile fabrika önünde gelerek işçilere destek verdi. İşçiler eylem sırasında “Tat Metal İşçisi yalnız değildir”, “Emeğe uzanan eller kırılsın”, “Direne direne kazanacağız” şeklinde sloganlar attı. Gazetecilere açıklamalarda bulunan Türk Metal Sendikası Kdz. Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, işçilere sendikaya üye oldukları için baskı yapıldığını ve şu ana kadar 30 kişinin işine son verildiğini söyledi. İşten çıkartılmaların durdurulması için işverenden görüşme talebinde bulunduklarını ancak olumlu bir yanıt alamadıklarını dile getiren Ercan “Tat Metal A.Ş.’de yaklaşık 1,5 aydır örgütlenme süreci yürütüyoruz. Bayram sonrasında süreç hızlandı. Bu örgütlenme sürecinde işveren ile çalışan arkadaşlar arasında gerginlikler oldu. Bu gerginliğin akabinde bu gün itibariyle yaklaşık 30 arkadaşın iş akdi fesih edildi. Şu anda buradaki işçilerime destek vermek için Erdemir işçilerimizle geldik. Geçmişte nasıl emeğin yanında yer almışsak bu günde emeğin yanında yer alacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. İçerideki arkadaşlarımızı işveren tarafından yoğun bir baskı uygulanmakta. Biz yetki için yeterli üye sayısına ulaştık. Hatta iki katı ile ulaştık. Hiçbir şey geçmişte olduğu gibi bu günde yıldırmayacaktır. İçerideki arkadaşlarımıza “e-devlet şifrenizi getirin, sistemden kontrol edeceğiz, üyeliğiniz yoksa tekrar iş başı yaptıracağız” diyerek baskı yapıyorlar. Burada iş akdi fesih edilen arkadaşların sadece Ereğli değil Türkiye’nin hiçbir yerinde çalışamayacaklarını söylüyorlar. Bu söylemleri yapan kişileri bizzat tespit ettik, kendileri hakkında yasal işlem başlatılacak ve gerekli cezaları yasaların vereceğine inanıyoruz. Sendikamıza üye olan ve olmak isteyen işçilere baskı ve işçi kıyımı devam ettiği müddetçe gerekirse burada sabahlayacağız, yatacağız, kalkacağız, buradan ayrılmayacağız. İşten çıkarılan arkadaşlarımızın işe iadelerinin yapılmasını buradan yetkililere duyurmak istiyorum. Bu olaylar devam ettiği ve arkadaşlarımız işe alınmadığı sürece eylemlerimiz artarak devam edecektir. Burada yaklaşık 6 aydır hafta tatili yapmayan arkadaşlarımız var. Yine yasada günlük 11,5 saatten fazla çalıştırmamak hükmü var. Bunu da ihlal etiğini gözlemledik. Bunun haricinde hiçbir sosyal hakları yok. Burası ağır sanayi bölgesi fakat asgari ücrete tabiler” dedi.
6,5 yıldır çalıştığı fabrikadan sendikaya üye olduğu için atıldığını belirten İhsan Yiğit çalışma şartlarının her geçen gün kötüye gittiğini söyledi. İkramiyelerini ve yemeklerinin kesildiğini belirten İhsan Yiğit şunları dile getirdi; “Arkadaşlarımız 12-13 saat çalışıyor günde. İnsan gibi muamele görmüyoruz. Sürekli tehdit altında çalışıyoruz. Eğer çalışmazsa bir arkadaşımız “Git kardeşim, dışarıda 4 bin tane başvuru var” deyip tehdit ediyorlar. Hiçbir sosyal hakkımız yok, bayram ikramiyemiz yok, maaşlarımız en taban fiyattan ödeniyor. Asgari ücrete çalışan arkadaşlarımız var.”
İşten atılmalarının tek nedeninin sendika üyeliği olduğunu belirten Zeki Durgut ise “Burada sosyal haklarımız falan yoktu. Sendikayı getirmeye karar verdik. Hiçbir güvencemiz yoktu” diye konuştu.
Tat Metal Demir Çelik Fabrikası yetkilileri ise eylem devam ettiği sırada gazetecilere yazılı basın açıklaması gönderdi. Açıklamada 1986 yılından bu güne kadar hızla büyüyen ve ülke ekonomisine katkı sağlayan şirket çalışanlarının hep birlikte bir aile olduğunu ve bu aileyi koruyacakları ifade edildi. Açıklamada şirket politikası gereği sunulan imkanlar dahilinde kabul gören her çalışanın ailenin bir ferdi olarak kabul edileceği belirtildi.
Polis ekiplerinin fabrika önünde geniş güvenlik önlemi aldığı eylem işçilerin dağılması ile olaysız şekilde sona erdi. Eyleme CHP Zonguldak 5. Sıra Milletvekili Adayı Buket Müftüoğlu’da destek verdi.
Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2015, 18:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER