Ülkemizi bir deniz ülkesi konumuna taşıma hedefimizi sürdürmekteyiz.

Ülkemizi bir deniz ülkesi konumuna taşıma hedefimizi sürdürmekteyiz.

Ülkemizi bir deniz ülkesi konumuna taşıma hedefimizi sürdürmekteyiz.

KaradenizEreğli’de, Türk karasularında Türk bandıralı gemilerin ticari seferleryapmasının 90. Yıldönümü ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıylakutlama programı düzenlendi.1 Temmuz1926’da Türk Karasularında Türk bandıralı gemilerin deniz ticareti hakkınıkazanışının 90. Yıldönümü ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı programıkapsamında Kdz Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve GarnizonKomutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ve KdzEreğli liman Başkanı Tuncay Çelebi Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.Törendesaygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, aynı anda bayraklar göndereçekildi, limanda bulunan gemiler sirenlerini çaldı.

DENİZCİLİĞİNBUGÜNE GELMESİ AÇISINDAN BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİPTİR

KaradenizEreğli Liman Başkanı Tuncay Çelebi, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında90. Yıldönümü kutlanan Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 20 Nisan 1926’da kabuledilip, 1 Temmuz 1926’da Kabotaj kanunu ile yürürlüğe girdiğini belirterek şunlarısöyledi:“Kabotaj kanunu bir anlamda Kurtuluş Savaşı’nın denizlerdeki zaferiolmakla birlikte, ulusal egemenliğin sağlanması ve denizciliğin bugüne gelmesiaçısından büyük bir öneme sahiptir. Kabotaj kanunu ile yabancı devletlerin Türkdeniz ticaretindeki hakimiyeti sona ermiş, ülkemiz kıyılarında ve limanlarındaher türlü denizcilik faaliyetleri, Türk bayrağı taşıyan gemiler ve yerlifirmalarla yerine getirilmeye başlanmış, böylece denizcilik sektörününgelişmesi için önemli bir süreç başlamıştır.Türk denizciliğini yöneten,yönlendiren, denizlerimizin ve iç sularımızın sunduğu bereketi ülkemiz içinkullanan bizler, büyük özveri ve kararlılıkla görev yapmakta, ülkemizi birdeniz ülkesi konumuna taşıma hedefimizi sürdürmekteyiz. Bu bağlamda 2004 yılındauygulamaya geçilen ÖTV’siz yakıt uygulamasıyla, Kabotaj taşımacılığınıncanlandırılması ve karayolu ağırlıklı taşımacılığın deniz yoluna kaydırılmasısağlanmıştır.Bunun yanında geçimini balıkçılık faaliyetleriyle sürdüren teknesahiplerine de ÖTV’siz yakıt verilmiştir. Ülkemizin uyguladığı, ihracata dayalıbüyüme modeli k apsamında, deniz yolu ticaret taşımacılığında büyük artışyaşanmıştır. Yıllarca kara listede olan Türk gemilerinin beyaz listeye geçişisağlanarak, Ticaret filomuzun uluslararası itibarı arttırılmıştır. Unutmayalımki, denize ve denizciliğe verilecek önem ölçüsünde Türkiye Cumhuriyetibüyüyecek ve güçlenecektir. Bu hedef Denizci ülke, denizci millet, denizcidevlet olmakla sağlanabilir.”

Çelebi,başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm deniz şehitlerini rahmetle andığınısöyledi.

DENİZEÇELENK BIRAKTILAR

Töreninardından protokol ve katılımcılar Belediye limanından Erdemir III Römorkörü iledenize açılarak, deniz şehitleri anısına Karadeniz’e çelenk bıraktı.Öte yandanKabotaj Bayramı kapsamında gerçekleştirilen yarışmaların bu sene bayramınRamazan ayına rastlaması dolayısıyla yapılmadığı ifade edildi.Törene dairemüdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri erkan,Denizcilik Lisesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.


Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2016, 14:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER