VEREM HAFTASINI KUTLADI

VEREM HAFTASINI KUTLADI
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner, Verem Haftası´nı kutladı.
Zonguldak İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Güner, 1-7 Ocak tarihleri arasında kutlanan Verem Haftası nedeniyle basın açıklaması yaparak, verem ile ilgili bilgiler verdi. Toplumun bilinçlendirilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk haftasının Verem Haftası olarak kutlandığını kaydeden Güner, bu yılda Verem Eğitim ve Propaganda Haftası´nı çeşitli etkinliklerle kutlayacaklarını belirtti. Güner, &[#]8220;Bütün kıtalarda, bütün ülkelerde tüberküloz vardır. Günümüzde hala tek mikrobun yaptığı en çok öldüren bulaşıcı hastalıktır. Yılda 8,4 milyon insan bu hastalığa yakalanırken 2 milyonu ölmektedir. Dünyada bütün hastalıkların yüzde 2,5´unu ve önlenebilir ölümlerin yüzde 26´sını oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü, verem hastalığı için acil durum ilan etmiştir. Dünyada verem hastalarının sayısı yıllar içinde artış göstermektedir. Dünyada her yıl 8-10 milyon yeni hasta ortaya çıkmakta 2-2,5 milyon insan veremden ölmektedir. Ülkemizde tüberküloz hastalığı, bu yüzyılın ilk yarısında çok büyük salgın yapmıştı. Bir numaralı ölüm nedeni idi. 1940´lı yıllarda her yıl bin kişiden 2-3´ü verem nedeniyle ölüyordu. Özelikle yirminci yüzyılın üçüncü çeyreğinde yürütülen yoğun verem savaşı çabaları sonucunda durum değişmiştir. Tüberküloz artık önemli bir ölüm nedeni değildir.
Ülkemizde 10 milyon ile 20 milyon arası bir nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında henüz hastalık oluşturmamış verem mikrobunun olduğu hesaplanmaktadır. Bu insanların yüzde 5 ile yüzde 10´u yaşamlarının bir döneminde verem hastası olacaklardır. Türkiye de yılda yaklaşık 25-30 bin tüberküloz hastasının ortaya çıktığını tahmin edebiliriz. Bu hasta sayılarının nüfusa oranı, sanayileşmiş ülkelerde 20 ve altında, Asya ve Afrika ülkelerinin çoğunda 100 binde 100´den hatta 200´den fazladır. Ülkemizde ise 100 binde 30-40 arasındadır. DSÖ´nün tüberküloz insidansı ile ilgili hedefi 2015 yılına kadar insidans hızı artışının durdurularak geriye çevrilmesidir. Verem kalıtımsal bir hastalık değildir. Solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bulaşma hastanın aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile olur. Verem kesinlikle yiyecek, içecek, giyecek, ortak kullanılan eşya ve cinsel temas yoluyla bulaşmaz. İlaçlarını düzenli kullanan hasta bulaştırıcı değildir&[#]8221; dedi.
Verem hastalığının belirtileri hakkında da bilgiler veren Güner, &[#]8220;Öksürük, balgam çıkarma, gece terlemesi, ateş, kan tükürme, iştahsızlık ve aşırı zayıflama, bu şikayetlerden biri veya birkaçı olan kişilerin en yakın Verem Savaş Dispanserine veya herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir&[#]8221; diye konuştu.
KORUNMA YOLLARI
Verem hastalığından korunmanın yolları hakkında bilgiler veren Güner, &[#]8220;Verem hastalığından korunma yollarının bilinmesi ve korunma yollarına dikkat edilmesi çok önemlidir. En önemli korunma yolu BCG Aşısıdır. Yeni doğan bebeklere ilk iki ay içerisinde mutlaka BCG Verem Aşısı yaptırılmalıdır. Verem aşısı Aile Hekimlerince Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Aksırma ve öksürme sırasında ağzın kapatılması ve odaların havalandırılması solumun yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmada en basit ve en etkin yoldur. Ayrıca verem mikrobundan korunmak için temizlik kurallarına dikkat etmek, sigaradan uzak durmak, karanlık, rutubetli ve güneş ışığının olmadığı ortamlarda bulunmamak, yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Verem tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Verem hastalığı düzenli ilaç kullanmakla yüzde 100 iyileşir. Verem ilaçları Verem Savaş Dispanserlerinde ücretsiz olarak verilir. Veremin yatarak tedavisi göğüs hastanelerinde, ayakta takip ve tedavisi ise Verem Savaş Dispanserleri ve Aile Hekimleri tarafından eşgüdümlü olarak yürütülmektedir&[#]8221; dedi.
Güncelleme Tarihi: 01 Ocak 2012, 13:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER