Yaşananlardan Ders alınmalı

Yaşananlardan Ders alınmalı

Yaşananlardan Ders alınmalı

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM GenelKurulu’nda görüşülmekte olan Uluslararası İşgücü Kanun Tasarısı’nın geneli üzerinesöz aldı. Demirtaş, konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgiligörüşlerini de ifade etti.

Türkiye’nin tarihi günlerden geçtiğini belirten CHP’liDemirtaş, “Maalesef gazi Meclisimiz 15 Temmuz akşamı darbeciler tarafından ilkdefa askerî bir saldırıya uğramış, bombalanmıştır. 15 Temmuzda yaşanan darbegirişimiyle demokrasi tarihimizin kara günlerinden birisi daha yaşanmıştır. 15Temmuzda darbe girişiminde bulunan hainler öncelikle Türkiye Büyük MilletMeclisini yok etmeyi yani demokrasiyi yok etmeyi hedeflemişlerdir. Bu darbegirişimini iktidarı, tüm muhalefeti, basını, sivil toplum örgütleri vesokaktaki vatandaşlarımız ile tüm milletimiz birlikte önlemiştir. Ülkemizuçurumun kenarından dönmüştür. Darbeciler başarısız olmuş, kazanan demokrasi olmuştur.Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi, egemenlik kayıtsızşartsız milletin olmuştur” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİSÜREÇ, DEMOKRASİYİ VE ANAYASAYI ASKIYA ALAN, HUKUK DIŞINA ÇIKAN BİR SÜREÇOLMAMALIDIR

Darbe girişiminde bulunanların yargılanması ve en ağırşekilde cezalandırılması gerektiğini ifade eden Demirtaş, “Darbe girişimiyleilgili soruşturmalar yapılırken evrensel hukuk ilkeleri ve hukukun temelilkeleri çiğnenmemelidir, adil ve tarafsız bir yargılama yapılmalıdır; sap ilesaman karıştırılmamalı, kurunun yanında yaş da yanmamalıdır, hukuk içindekalınmalıdır. Unutmayalım, adil ve tarafsız bir yargı ve evrensel hukukunuygulanması demokrasinin olmazsa olmazıdır. Hukuk bir gün hepimize gerekebilir.Darbe girişimi esnasında, vatani görevini yaparken üstlerinin emrini yapmakzorunda kalan er ve erbaşlara karşı işlenen suçlar da hukuk içindesoruşturulmalıdır. Bu erlere karşı suç işleyenler de cezasız bırakılmamalıdır.Darbe girişiminde bulunanlar nasıl cezalandırılacaksa bu kişiler de cezalandırılmalıdır”açıklamasında bulundu.

CHP’li vekil, “Devleti yönetenler sağduyulu olmalıdırlarve sükûnetle hareket etmelidirler. Devlet kin tutmamalıdır. Türkiye’yinormalleştirecek, toplumdaki gerilimi düşürecek, demokrasiyi ve hukuk devletinitam anlamıyla yaşama geçirecek adımlar süratle atılmalıdır” dedi.

GÜÇLÜBİR PARLAMENTO VE DEMOKRASİNİN ÖNEMİ VE DEĞERİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKTI

Demirtaş, “Darbe girişimi başladığında Meclise gelen ilkmilletvekili arkadaşlarımız Genel Başkan Yardımcımız Aydın Milletvekili SayınBülent Tezcan, Artvin Milletvekilimiz Uğur Bayraktutan ve Çorum MilletvekiliTufan Köse’dir. Diğer partilerden milletvekili arkadaşlarımız da derhâlgelmişlerdir. Ben de Genel Başkanımızın tüm milletvekillerimize vermiş olduğutalimat ile derhâl Meclise geldim ve sabaha kadar Mecliste bulundum. O gece tümpartilerden milletvekili arkadaşlarımızla birlikte kol kola Meclisi savunduk. Ogece yaşananlardan, güçlü ve işleyen bir parlamentonun, güçlü ve işleyen birdemokrasinin önemi ve değeri bir kez daha ortaya çıkmıştır. İnşallah, yaşananbu acı tecrübe, önümüzdeki günlerde güçlü bir parlamentonun oluşması için,kuvvetler ayrılığının ülkemize tam anlamıyla yerleşmesi için, daha ileri, dahakaliteli ve daha güçlü bir demokrasi için, demokrasinin tam anlamıyla ülkemizeyerleşmesi için bir fırsat olur. Gelin, bundan sonra iktidarı muhalefeti el eleverelim, demokrasimizi güçlendirelim ve Parlamentomuzu güçlendirelim.’ dedi

YAŞANANLARDANDERS ALINMALI

Demirtaş; ‘..Yine, umuyorum ki yaşanan bu gelişmelerdenders alınarak tüm Türkiye’nin menfaatleri için, toplumdaki kutuplaşmanın,ayrımcılığın bir kenara bırakılarak toplumsal uzlaşma için barışın ve huzurunsağlandığı bir döneme gireriz. Bu noktada da en önemli görev iktidar partisinedüşmektedir. Artık iktidar partisi “Ben yaptım oldu, benim dediğim endoğrusudur.” dememelidir arkadaşlar. Artık, toplumun değişik kesimlerinin desesini dinlemeli ve uyarılarını dikkate almalıdır. Kararları alırken uzlaşmaylaalmalı, kanunları çıkarırken uzlaşmayla çıkarmalıdır” dedi ve “Dilerim kidemokrasimiz bir kez daha benzer kara günler yaşamaz, demokrasi tam anlamıylasonsuza kadar ülkemize yerleşir..” temennisinde bulundu.

1MİLYON NİTELİKLİ İŞSİZİMİZ VARKEN…

Türkiye’de İŞKUR verilerinegöre işsiz sayısının yaklaşık 3 milyon olduğunu, 3 milyon da kayıtsız işsizolduğunu, toplam işsiz sayısının ise yaklaşık 6 milyon olduğunu hatırlatanCHP’li Demirtaş, “Bu işsizlerden yaklaşık 700 bini üniversite mezunuvatandaşlarımızdır. Yine, 350 bin civarında da atanamayan öğretmenimiz vardır.Atanamayan öğretmenlerimizin de sözleşmeli çalıştıkları düşünüldüğünde kalıcıbir işleri yoktur. Yani 1 milyon civarında üniversiteli işsizimiz, nitelikliişsizimiz vardır. Şimdi, bu insanlarımız işsiz dururken, bu insanlarımız ülkeekonomisine katkı sunmak istedikleri hâlde katkı sunamazken biz dışarıdan ithalolarak mühendis, mimar, doktor, öğretmen getirelim diyoruz. Bu olmazarkadaşlar. Bizim mühendisimiz, bizim mimarımız, bizim öğretmenimiz, biziminsanımız işsizken dışarıdan yabancı mühendis, mimar, öğretmen ithal etmekyanlıştır. Bizim ülkemizde bu kadar çok işsiz varken bu kanunla Türkiye’deçalışmak için müracaat eden yabancılara verilecek olan turkuaz kartla buyabancıların Türkiye’de çalışması kolaylaşacaktır, Türkiye’ye yerleşmesikolaylaşacaktır ve hızlanacaktır. Bu şekilde de bu kanun tasarısınınyasalaşmasıyla dışarıdan ülkemize yapılan göçün teşvik edilmesi gibi bir durumortaya çıkmaktadır” diyerek, yasalaştırılmak istenen tasarıyı eleştirdi.

Güncelleme Tarihi: 21 Temmuz 2016, 10:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER