ZGYD; “Türkiye’nin Zonguldak’a vefa borcu var”

ZGYD; “Türkiye’nin Zonguldak’a vefa borcu var”

ZGYD; “Türkiye’nin Zonguldak’a vefa borcu var”
Zonguldak Gazeteciler ve Yazarlar Derneği (ZGYD) Başkanı Çiğdem Şekerci ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’ nedeni ile bir mesaj yayımladı. 
Şekerci mesajında şu konulara yer verdi:
“Bilindiği üzere 4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de Dünya Madenciler Günü olarak kullanılmaktadır. Özellikle yaşadığımız kent olan ve 170 yıllık madenci kültür ve geleneği ile yoğrulmuş bir kent için bugün çok daha farklı bir anlam taşımaktadır.
Bir ülkenin sanayisinin gelişiminde madenciliğin önemi yadsınamaz. Cumhuriyet Türkiye’sinin gelişiminde de Zonguldak’ın katkısı çok fazladır. Özellikle taşkömürü gibi kar-zarar ilişkisi gözetilmeyen ve tamamıyla stratejik öneme sahip bir madenin kentimizde olması, Zonguldakın diğer iller nazarında önemini bir kat daha arttırmaktadır.
Ancak son yıllarda özelleştirilme adı altında stratejik bir ürün olan taşkömürü tamamıyla kar-zarar ilişkisi güdülerek üretilme yoluna gidilmiştir. Oysa ki TTK’ya işçi alınarak ve işletmeler modernize edilerek aynı amaca ulaşılabilirdi kanaatindeyiz. Tamamıyla karı düşünen özel işletmelerin iş güvenliği konusundaki tutumlarından da bölge halkı ve madenlerde çalışan işçilerimiz rahatsızdır.
Tarihinde 5 bine yakın vatandaşını maden kazalarında kaybeden bir halk için bu konu çok önemlidir. 5 bin şehidin olması, 5 bin ailenin perişan olması anlamına da gelmektedir.
Bizler bir an önce özelleştirme sevdasından vazgeçilip üretimin TTK’ya işçi alınarak arttırılması, şimdilerde göç veren kentimizin tekrar göç alan bir kent haline dönmesini arzulamaktayız. Tamamıyla 170 yıllık bilgi, birikim ve göreneklerle yürütülen madenciliğin en parlak günleri usta-çırak ilişkileri ile yaşanmıştır. Madencilik öncesi eğitim veren kurumların yerinde bugün yeller esmektedir. KPSS sınavıyla normal memur gibi madene işçi almak ise bile bile cinayettir. Biz tüm bu duygular içinde bu konuların tekrar irdeleneceği, bölge milletvekillerimizin bölgemiz hassasiyetini gerekli mercilere bu açıdan da ileteceği günleri hasretle beklemekteyiz. Bu vesile ile ‘4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutlar, bu ülkenin Zonguldak’a vefa borcu olduğunu tekrar hatırlatmak isteriz.”
Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2016, 15:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER