Zonguldak´taki özel maden işletmeleri santral başvurusunda bulunuyor

Zonguldak´taki özel maden işletmeleri santral başvurusunda bulunuyor

Zonguldak´taki özel maden işletmeleri santral başvurusunda bulunuyor

Zonguldakta Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) kiraladıkları maden sahalarında rödevans karşılığı kömür üretimi gerçekleştiren firmalar, 300 megavat gücünde santral kurmak için girişim başlattı.Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, ilde TTK’dan kiraladıkları maden sahalarında rödevans karşılığı kömür üretimi gerçekleştiren firmaların yöneticileri ile birlikte Vali Ali Kaban’ı ziyaret etti. Ziyarette 300 megavat gücünde santral kurmak istediklerini belirten Demir, bunun için yeterli bilgi ve deneyime sahip olduklarını vurgulayarak destek istedi.Vali Kaban ise, santraller bölgesinde 600 megavatlık boşluk olduğunu, bundan böyle yerli kömürle çalışacak santrallere öncelik verilmesini arzu ettiğini söyleyerek şöyle devam etti;“Ticaret ve Sanayi Odası olarak anladığım kadarı ile üretilebileceğini gösteriyorsunuz. Bu minvalde ben o yaptığım görüşmelerde çok önemli bir hususu üst düzey bürokrasi ile paylaşmıştım. Ve bu da kabul görmüştü. O da şudur. Bizim burada bir santral bölgemiz var. Bu santral bölgemizde bazı başvurular var. Bu bölgemizde üretim yapan iki büyük firmanın başvuruları var. Ayrıca bölgemizin firmasının küçük çapta bir başvurusu var. Fakat her ne olursa olsun buradaki bu 550-600 megavatlık bir boşluğun bir şekilde yerli kömür üretimi üzerinden tamamlanması lazım. Artık yeter. Bunu veremezsiniz, zaten kimse veremez yani. Ama bizimde yaşaması gereken bir TTK’mız var. Yaşaması gereken bir rödevans sistemimiz var. Rödevans. Bugün TTK ile üretim miktarları ile neredeyse başa baş gelecek kadar bir çaba sarf ediyor. Eğer bir sıkıntıya girmezse Zonguldak’ta bunu başaracak gücü var.”
Vali Kaban, düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:
“Sizin talebiniz 300 megavat, Nereden baksanız 300 megavat demek 1 milyar Türk lirası değerinde bir hak. Bunu niye yerli bir üreticisi almasın, bunu niye almayacaksınız. Bugün normal 1 kilovat bir enerjinin bedeli 10 kuruş civarında ama yerli kömürle yaparsanız bunun fiyatı 18 kuruş. Bunu niye biz kullanmayalım. Niye bölgemize bir yatırım olarak dönüştürülmesin. 300 megavat demek 1 milyon ton kömür demek. Kabaca siz bugün 500 bin ton kömür üretiyorsunuz. Tüketecek yeriniz olursa her yıl 1 milyon ton tüketmek zorunda kalırsanız, böyle bir santralde zorlanırsanız yani. Sizden de enerji 18 kuruşa alınacak yerli üretici olarak. 1 milyon ton kömür demek, 5 bin işçi demek. Biraz çalışacağız tabiî ki, işimiz bu zaten, Zonguldak demek kömür demek. İşimiz bu bizim, kömürü üretmek. Geçici çözüm önerileri ile nereye kadar gideceğiz. Bunlarla bir yere kadar gidebilirsin, ilelebet götürecek değil ki. Bir süre sonra kalkıyor o destek. Eğer böyle olursa sizin ifade ettiğiniz formatta olursa o zaman sizin sürekli tüketim kaynağınız olacak. Üretiminize sebep olacak bir şeye sahip olacak bir şeye dönüşüyor. Yeter artık, yerel olmalıyız. Kimse kusura bakmasın. Yerel olsun. Başka yolumuz kalmadı. Bizim 3 sene boyunca yaptırdığımız çalışmaların sonuçları burada kitapçıklarımızda, onları bakanlıklarımıza da takdim ettim, size de vereceğim. İnşallah bundan sonra vekillerimiz nezdinde de Ankara’daki Enerji Bakanlığımızda gerek Sayın Bakanımız, gerekse üst düzey bürokratlar nezdinde de bu dosyaları makul, mantıklı, hakikatli ve bilimsel çalışmaları sunmamız lazım. Başka yolumuz yok. Ayrıca ben inanıyorum ki tüm siyasi partilerimizin temsilcileri bu konuda her türlü desteği verecektir. Sadece rödevanscılara da değil, imkanları var, işçilere de. Artık Zonguldak için son bir çıkış olarak realize etmek için talep etmemiz lazım.”

“Sektör zor bir süreçten geçiyor”

Soma Torba Yasasının çıkmasından sonra sektör olarak çok zor bir süreçten geçildiğini, bu zorlukların aşılmasında büyük himaye ve desteklerini gördükleri Vali Ali Kaban’dan enerji üretim izninin alınmasında da destek isteyen ZTSO Başkanı Demir ise, “27 yıldır devletin üretime değer görmeyip terk ettiği, artık gördüğü rezervlerde 5 bin-5 bin 500 işçi çalıştırdık. Yılda 1 milyon tona yakın kömür üretmeyi nasıl başardı isek, elektrik üretimini başaracağımıza inancımız tamdır. Üretici kuruluşlara olan himaye ve desteğinizi beklediğimizi ifade etmek isterim.”
Demir, sıkıntılı sürecin atlatıldığını, sektörün yeniden yapılanma ve toparlanmaya başladığını ancak süreli planlama yapabilmek için pazar sorununu ortadan kaldırmayı hedeflediklerini, bunun için de elektrik santrali kurmak için bakanlıktan lisans talebinde bulunacaklarını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 02 Eylül 2016, 06:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER