ZONGULDAKLILAR SIKINTILARINI ŞEHRE BAĞLIYOR

ZONGULDAKLILAR SIKINTILARINI ŞEHRE BAĞLIYOR
gundemeregli.com-Zonguldak’ta kitap haline getirilen araştırma anketinden ilginç sonuçlar çıktı. Ankete katılan vatandaşların yüzde 57.9’u kentten göç ederse sorunlarının çözüleceğini düşünüyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi tarafından bir süre önce yayımlanan “Zonguldak İlinde, Göçün Sosyo-Ekonomik Nedenleri ve Alınacak Tedbirler” isimli kitap, 2013 yılı istatistiklerine göre yaklaşık 4 bin 500 kişinin göç ettiği Zonguldak ile ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya koydu. BEÜ İİBF Dekanı ve İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Hasan Vergili’nin proje yöneticiliğini yaptığı çalışmada, doçent doktor, yardımcı doçent doktor ve araştırma görevlilerinin yanı sıra öğrenciler yer aldı.

ZONGULDAK´TAN GÖÇ EDERLERSE SIKINTILARIN ÇÖZÜLECEĞİNE İNANIYORLAR
Ankette, “Göç ettiğiniz takdirde sorunlarınızın çözüleceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 57.9 ile göç ettiği takdirde sorunlarının çözüleceğini, yüzde 42.1’i sorunların çözülemeyeceği düşünüyor.

KATILIMCILARIN YÜZDE 3’Ü ZONGULDAK’I SEVİYOR
Ankete katılan vatandaşlar arasında yüzde 25’i ailevi sebepler, yüzde 24’ü sosyal ve ekonomik nedenler, yüzde 4’ü ise çocuklarının eğitimi, yüzde 4’ü mesleki zorunluluk, tayin ve yüzde 3.6’sı ise şehri sevdiği için Zonguldak´ta yaşadığını belirtti.

GÖÇ ETME SEBEBİ; ‘YAŞAM ŞARTLARININ İYİ OLMAYIŞI’
Ankette, “Zonguldak’tan göç etmek istemenizdeki sebepler nelerdir?’ sorusuna ise en yüksek oran olan yüzde 43 ile “Zonguldak’ta yaşam şartlarının iyi olmayışı” yanıtı geldi. Katılımcıların yüzde 14.2’si ise gelir yetersizliği ve geçinememe, yüzde 12.3’ü ise Zonguldak’ta iş bulmanın zor olması ve işsizlik olarak yanıt verdi.

YÜZDE 75’İ VEFAT EDEN YAKINLARINI ZONGULDAK’A DEFNEDİYOR
Araştırma anketinin “Ailenizden vefat edenleri nereye defnedersiniz? sorusuna ise katılımcıların yüzde 75.1’i Zonguldak yanıtını verdi. Yüzde 24.9’u ise diğer iller yanıtını verdi. Diğer iller ise şöyle sıralandı;
“Trabzon, Bartın, Karabük, Kastamonu, Giresun, Ankara, İstanbul, Rize, Çankırı, Samsun, Düzce, Antalya, Ordu ve diğer iller.”

İŞSİZLİK BİTERSE TERCİH ZONGULDAK
Katılımcılara “Zonguldak ile ilgili neler değişirse göç etme fikrinden vazgeçersiniz?” sorusuna ise en yüksek oran olan 38.6 ile “İşsizliğin giderilmesi” yanıtı geldi. Göç etme eğiliminde olanların yüzde 16.9’u ise hava kirliliğini sorun olarak gösterdi. Yüzde 7.7’si sosyal yaşamın geliştirilmesini, yüzde 4.5’u çevrenin düzenlenmesi, çevre kirliliğini, yüzde 4’ü ise ekonomik gelişmenin sağlanması gerektiğine işaret etti.
Yine yüzde 4’ü ise ulaşım yollarının yetersizliğini yani araçların fazla olduğu sorununa dikkat çekti. BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ise BEܒnün sosyal sorumluluk projeleri ile şehir yaşamına yönelik ödevlerini, 1980’li yıllardan itibaren Zonguldak’ın temel sorunu olan göç verme ile yaptığı çalışmalarla sürdürdüğünü ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2014, 11:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER