209 madencinin işine son verildi!..

Bartın’ın Amasra ilçesinde kurulu bulunan HATTAT (HEMA) Madencilik A.Ş.’de çalışan 183 maden işçisi ile sendikasız 26 çalışan olmak üzere 209 işçinin iş sözleşmeleri mali sıkıntılar gerekçe gösterilerek 21 Eylül 2018 tarihinde sona erdirildi.

209 madencinin işine son verildi!..

  İş sözleşmeleri fesh edilen işçiler, 52 günlük maaş, bayram ikramiyeleri ve sosyal hakların ödenmediği gerekçesiyle HATTAT Madencilik A.Ş.’nin Amasra Tarlabaşı’nda bulunan işyerinden ayrılmadılar.

                Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yöneticileri, işyerine ziyarette bulunarak sendika üyesi işçilerle görüştüler.

                GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Satılmış Uludağ, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, GMİS Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, Şube Sekreteri İbrahim Çakır, Şube Mali Sekreteri Hüseyin Özerdoğan, Şube Teşkilat Sekreteri Nazmi Sert, GMİS Hukuk Danışmanları Av. Murat Ergen, Av. Gökhan Köse ile Sendika Toplu Sözleşme ve Mevzuat Uzmanı Sait Cinbir işçileri bilgilendirdiler ve görüş alışverişinde bulundular.

                GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu; “İşveren, Hattat Madencilik A.Ş.’nin Amasra işyerlerinde Mart ayından itibaren 5 aydır ücretlerin ödenmesiyle ilgili zorluklar yaşadığını, işyerini küçültmek ve işçi çıkarmak istediğini söylüyordu. Bizler bu sorunları görüşmeler yoluyla çözmeye çalıştık” dedi.

Mutlu; “İşveren mali sorunlarını gerekçe göstererek ücret ödemeleri konusunda sıkıntı olduğunu beyan etmişti. 5 aydır bu sorunların çözümü için sizlerle birlikte çaba harcadık. Öncelikle işçinin hakkının ödenmesi gerektiğini ısrarla belirttik. Süreci sizler de çok iyi biliyorsunuz. Ancak bu gün gelinen noktada tüm çabalarımıza rağmen işveren 183’ü sendikalı toplam 209 işçinin iş akitlerini bugün itibariyle fesh ettiğini bildirdi.

                Sizlerle gruplu çalışma gibi çeşitli çözüm önerilerini tartıştık, birlikte kararlar aldık. Ancak işveren sürekli olarak mali sorunlarını gerekçe gösterdi.

                Yine sizlerle bir karara vardık. Dediniz ki “Bizim hak edilmiş 52 günlük maaşlarımızı versinler, bayram ikramiyelerimizi ve diğer ücretlerimizi versinler, yolumuza bakalım”. Biz de bu kararı işverene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine ilettik.

                Krizleri, mali sorunları yaratanlar hiç şüphe yok ki biz işçiler değiliz ve bunun bedelini de ödemek istemiyoruz. Biz bu sorunların bedelini maalesef iş akitlerimizin fesh edilmesiyle zaten ödüyoruz. Biz hakkımızı, hak ettiğimiz ücretleri istiyoruz. İşveren ise mali sorunlar nedeniyle bu ücretleri ödeyemeyeceğini söylüyor. Bu tür kurumsallaşmış şirketlerin 200 işçinin hak ettiği ücretleri ödemiyor olmasının gerekçesi olmaz. Sonuç itibariyle biz bu ücretlerimizi istiyoruz, tazminatlarımızın ne zaman ödeneceği ile ilgili bir takvim üzerinde anlaşmak istiyoruz. Başka yolumuz yok” dedi.

                GMİS Heyeti, işçileri ziyaretlerinin ardından şirket yöneticileri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile çeşitli görüşmeler yaptılar.  Daha sonra yeniden Hattat A.Ş.’nin Tarlabaşı’nda bulunan işyerinde iş akitleri fesh edilen maden işçileriyle tekrar bir araya gelerek bilgi verdiler.

                GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, yaptıkları görüşmeler hakkında işçileri bilgilendirdi.

                Mutlu; “Sizin taleplerinizi gerek şirketin yöneticilerine gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine ilettik. Şirketin iyi niyetini göstermesini ve işçilerin alacaklarının bir an önce ödenmesini istedik. Gerek şirket yöneticileri, gerekse Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri sorunun çözümü yönünde değerlendirmeler yapacaklarını ve bizleri bilgilendireceklerini söylediler.

                Bizler Pazartesi günü tekrar bu işyerinde hep birlikte olacak ve gelişmeleri birlikte takip edeceğiz. Gelişmelere göre yeni kararlar alacağız” dedi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2018, 15:20
YORUM EKLE
YORUMLAR
İbrahim
İbrahim - 6 yıl Önce

Neden devlet yöneticileri bu işe el uzatmıyor acaba yönetilemiyorsa işveren tarafı her zaman olduğu gibi sorun üstüne sorun yapanlar kayyup atasınlar bir şeyler yapsınlar artık 209 kişinin işsiz kalması nedemek gerçekten yazık

SIRADAKİ HABER