"AB KIRSAL KALKINMA POLİTİKASI" ONLINE ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

"AB KIRSAL KALKINMA POLİTİKASI" ONLINE ÇALIŞTAYI DÜZENLENDİ

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ,TEBD Projesi kapsamında "AB Kırsal Kalkınma Politikası" konusunda interaktif bir KOBİ Çalıştayına ev sahipliği yaptı.

EUROCHAMBRES ve TOBB işbirliğinde yürütülen Türkiye-AB İş Diyaloğu Projesi kapsamında KOBİ’lerin ve tarım konusunda ilgili olan yatırımcı adaylarının AB’de Mevcut Kırsal Kalkınma Politikası konusunda bilgilendirilmesini ve yeni stratejilere uyum sağlamalarını hedefleyen ve Türkiye’de IPARD konusunda önemli bilgilendirmelerin yapıldığı “AB Kırsal Kalkınma Politikası” konulu çalıştaya konuşmacı olarak, IPA Kırsal Kalkınma Türkiye Program Yöneticisi (Avrupa Komisyonu, Tarım Genel Müdürlüğü) Iwona Lısztwan, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Yönetim Otoritesi Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Osman Yıldız, TEBD Proje Direktörü Oya Ersöz ve 50’nin üzerinde dinleyici katıldı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Muharrem Sarıkaya’nın moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Metin Demir gerçekleştirdi. Demir’den sonra söz alan TEBD Proje Direktörü Oya Ersöz TEBD Projesi kapsamında gerçekleşen çalıştay ile ilgili bilgilendirme yaparak pojenin amacının, Türk ve Avrupa iş dünyası arasındaki iletişimi ve işbirliğini güçlendirmek ve çeşitli faaliyetler ile Türk Odalarını ve AB deki meslektaşları ile bir araya getirmek olduğuna vurgu yaptı.  Daha sonra söz alan IPA Kırsal Kalkınma Türkiye Program Yöneticisi Iwona Lısztwan ilk bölümde AB Kırsal Kalkınma Politikası hakkında sunum gerçekleştirdi, Avrupa’da tarımsal üretime sağlanan desteklere değindi. Daha sonra Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Yönetim Otoritesi Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Osman Yıldız söz alarak Türkiye Kırsal Kalkınma Politikası hakkında bilgilendirmeler yaparak IPARD desteklerine ek olarak bakanlıkça verilen hibe programları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Son bölümde tekrar söz alan IPA Kırsal Kalkınma Türkiye Program Yöneticisi Iwona Lısztwan Türkiye’de IPARD uygulamaları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Çalıştayın son bölümünde katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

Çalıştay hakkında açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Metin Demir” Bugün, EUROCHAMBRES tarafından TOBB ile işbirliği içerisinde yürütülmekte olan AB-Türkiye İş Diyalogu Projesi(TEBD) kapsamında “AB Kırsal Kalkınma Politikası" konusunda bir çalıştay düzenledik. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizde sektörel çeşitliliği sağlamak ana hedeflerimiz arasında. Tarım sektörü de uzun süreden beri üzerinde çalıştığımız bir alan. Sektörel çeşitliliği sağlamak için her türlü teşvik ve destek bizler için çok önemli. IPARD destekleri de bu konuda önemle takip ettiğimiz bir konu. Zonguldak olarak bu desteklerden ileriki dönemde biz de faydalanmayı umuyoruz ve bu konuda destek beklediğimizi belirttik. Çalıştayın verimli geçtiğini düşünüyorum. Bu vesile ile IPA Kırsal Kalkınma Türkiye Program Yöneticisi Iwona Lısztwan’a ,Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Yönetim Otoritesi Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Osman Yıldız’, TEBD Proje Direktörü Oya Ersöz’e ve TEBD proje ekibine emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.” dedi. 

Katılımcılar arasında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürümüz Ender Muhammed GÜMÜŞ, Eskişehir Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Muazzez GÜNAY ve yönetim kurulu üyelerinden Çetin TORAMAN, Eskişehir Ziraat Mühendisleri Kale Ziraat Odası Genel Sekreteri Ümmühan K. ÖNDER, Eskişehir Tepebaşı Belediye Kırsal Hizmetler Müdürü Hasan SOFUOĞLU, Avrasya Yerel ve Kırsal Kalkınma Derneği yönetim kurulu üyesi ve LEADER Uzmanı Dr Orhan POLAT  ile Eskişehir Ticaret Borsası üyeleri vardı.

Çalıştay, Eskişehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer ZEYDAN tarafından açıldı. Konuşmacı olarak IPA Kırsal Kalkınma Türkiye Program Yöneticisi (Avrupa Komisyonu, Tarım Genel Müdürlüğü) Iwona LISZTWAN ise "Bugün  ve 2021-2027'de Avrupa Birliği kırsal kalkınma politikası" ve "AB kırsal kalkınma politika modeline dayalı 2014-2020 IPA Kırsal Kalkınma Programı : Türkiye Cumhuriyeti" konularında katılımcılara kapsamlı bilgilendirmelerde bulundu. TEBD Projesi, TEBD Proje Direktörü Oya ERSÖZ tarafından tanıtıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Ender Muhammed GÜMÜŞ çalıştayda yaptığı konuşmada;

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla Türkiye'de kırsal alanda tarımsal yatırımlara verilen desteklerden Eskişehir'in faydalanamadığını dile getirdi. Eskişehir'de çok ciddi bir yatırım potansiyeli olduğunu belirterek Kalkınma Ajanslarının kalkınma bölgesinde yer alan birden fazla il için destek faaliyeti gösterdiği gibi Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüklerinin de bir kaç ili kapsayacak şekilde faaliyet alanının genişletilerek tüm Türkiye'ye AB destekleri sağlanabileceğini ifade etti.  İl Müdürümüz Ender Muhammed GÜMÜŞ bu şekildeki bir yapısal değişikliğe gidilmesi yönünde Avrupa Birliği Temsilcisinden kendilerinin de katkı sağlamalarını isteyerek sözlerini sonlandırdı.

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2021, 17:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER