Bakan Selçuk'tan destek istedi!

Bakan Selçuk'tan destek istedi!

Bakan Selçuk'tan destek istedi!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda madencinin sorunlarını masaya yatırarak bakan Zehra Zümrüt Selçuk’dan destek istedi.

Yavuzyılmaz’ın dile getirdiği konular arasında, “2003 yılı öncesi hayatını kaybeden şehit madencilerin ailelerine kamuda istihdam imkanının yaratılması ve TTK’nın yer üstü işçilerinin ‘eşit işe eşit ücret’ talebi” oldu.

Milletvekili daha öncesinde sunduğu araştırma önergesi ve genel kurul konuşmaları ile meclis gündemine taşıdığı ve hakkında kanun teklifi verdiği şehit madenci ailelerinin kamuda istihdamı konusunu komisyonda dile getirirken yine daha öncesinde meclis gündemine taşıdığı TTK’nın yer üstü işçilerinin “Eşit işe eşit ücret” taleplerini bakan’a ileterek, bakanlığın daha öncesinde işçilere çözüm olarak sunduğu “Risk tazminatı adı altında pirim vereceğiz.” sözünü hatırlattı.

Yavuzyılmaz’ın konuşması meclis tutanaklarına şu şekilde yansıdı;

“Sayın Bakan,

‘Bizim bu şehit madencilerin ailelerine büyük bir vefa borcumuz var’

 Birinci sorum şu: Şehit madenci ailelerine devlette istihdam sağlanmasıyla ilgili 2003 yılından sonrasını ilgilendiren bir karar alınmıştı. Ancak 2003 yılından önceki şehit madenci aileleri yok sayılmıştı. Zonguldaklılar ve vatandaşlarımız için.2003 yılından önce maden kazalarında şehit olan madencilerimizin aileleri çok mağdur. Daha önce kendilerine söz verilmediği hâlde Bakanlığımız nedeniyle dolayısıyla Zonguldak’taki şehit madenci aileleri oldukça mağdur. Konu çok hassas. O yüzden özellikle üzerine basa basa belirtiyorum Bizim bu şehit madencilerin ailelerine büyük bir vefa borcumuz var Türkiye olarak. TTK’nin işe alım kurallarında da bizim ısrarla bunu vurgulamamıza rağmen bir kontenjan onlara ayrılmadı. 2003 yılı öncesi şehit madencilerin ailelerine devlette istihdam imkânı tanıyacak mısınız?

‘Eşit işe eşit ücret sözü tutulmalı’

Diğer bir konu: Geçtiğimiz 28’inci toplu iş sözleşmelerinde sizin verdiğiniz bir sözle ilgili. Bu söz “eşit işe eşit ücret” konusunda Türkiye Taşkömürü Kurumu, yer üstü işçilerinin aynı atölyede iş yapan ancak farklı maaş alan bu işçilerin bu onur kırıcı eşitsizliğini ortadan kaldırmak üzereydi. Siz bu işçilere söz verdiniz. Bunu şahsınız Bakan olarak da size söylüyorum. Risk tazminatı adı altında prim uygulamasını bu yılın ocak ayından itibaren yapacağınızı söylediniz. Dolayısıyla bunu bütün Zonguldak, bütün yer üstü işçileri sizden bekliyor. Bu yer üstü işçileri TTK’de ATEX sertifikalı alev sızdırmaz yerli ve millî ürünler üretiyorlar ve Türkiye’nin ithalata bağımlılığını ortadan kaldırıyorlar. “Eşit işe eşit ücret diyerek” TTK’nin yer üstü işçilerine söz verdiniz “Risk tazminatı adı altında pirim vereceğiz.” diye, verecek misiniz?

Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2019, 23:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER