Bal ormanları kuruluyor...

Bal ormanları kuruluyor...

Bal ormanları kuruluyor...

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, 2020 yılında Ereğli ve Bartın’da iki adet bal ormanı tesisi kurulacağını açıkladı.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamaya göre, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünde bugüne kadar bal üretimini arttırmak ve arıcılığa destek olmak amacıyla Bartın ilinde 1.892 ha alanda 9 adet, Karabük ilinde 1.146 ha alanda 5 adet, Zonguldak ilinde 649 ha alanda 7 adet olmak üzere toplam 3.687 ha alanda 21 adet Bal Ormanı Tesis edildi.

Bal ormanlarında yollar, arı koyma yerleri, çeşmeler, su isale hatları, kameriyeler yapılarak, ıhlamur, kestane, akasya gibi arıcılığa yönelik fidanlar dikilmiştir.Bölgemizde arıcılığın gelişmesi ve arıcıların daha iyi gelir elde etmesi için çalışıyoruz.Bal Ormanlarında bu güne kadar kestane, ıhlamur, akasya, yabani erik, kızılcık, üvez, muşmula, yabani elma gibi bol miktarda ve kaliteli bal üretimine katkısı bulunan türlerden oluşan toplam 105.000 adet fidanı toprakla buluşturuldu.

2020 yılında Bartın ve Ereğli İşletme Müdürlüğünde 2 adet Bal ormanı Tesisi kurulacaktır. Ayrıca Bölge Müdürlüğümüzce 2016 yılında Karadeniz Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü hudutlarında 130 ha. alanda tesis edilen Suludere Bal Vadisi projesi revize edilecektir. Suludere Bal Vadisinde her yıl 30 ayrı noktada arıcılar konaklamakta ve her yıl yaklaşık 1500 adet kovan kapasitesi ile kestane balı başta olmak üzere bal üretimi yapılmaktadır. Yeni konaklama alanlarının tesis edilmesi ve mevcut konaklama alanlarının imkânlarının iyileştirilerek kapasitelerinin arttırılması için Bal Ormanı Projesi revize çalışmaları başlatılmış ve hazırlıklara devam edilmektedir.

GÜÇLENEN HAYATLAR PROJESİ

Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Kapsamında, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amacıyla hazırlanan BAKKA (Batı Karadeniz Kalkınma Alansı) destekli olarak bir proje olup ve Bartın Üniversitesi ve Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülecektir.

Proje de temel gaye; Bartın İlinde bulunan arıcılara nitelikli bal üreticiliği hususunda eğitim verilerek sertifika almalarının sağlanması, ardından Bartın İlinde projelendirilen bal ormanlarında konaklama imkânlarının iyileştirilmesi, kovan temini dahil olmak üzere desteklenerek, arıcıların Bal Ormanlarında konumlandırılmasıdır.

Orman Genel Müdürlüğü tesis ettiği Bal Ormanları ile arıcılığın gelişmesi ve arıcıların daha iyi gelir elde etmesi için çalışmaya devam ediyor.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2020, 15:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER