Baro Başkanı Eroğlu'dan çağrı!..

Baro Başkanı Eroğlu'dan çağrı!..

Baro Başkanı Eroğlu'dan çağrı!..

Zonguldak Barosu Başkanı Avukat Özel Eroğlu,Zonguldak İstinaf (Bölge Adliye Mahkemesi) kurulması çağrısında bulundu.

Avukat Özel Eroğlu'nun düzenlediği basın toplantısında, Türkiye genelinde 11 istinaf mahkemesi olduğunu, son olarak ise Trabzon, Van, Kayseri ve Diyarbakır'a istinaf mahkemesi kurulması kararı alındığını belirterek, Zonguldak'a da kurulması için çağrıda bulunduğunu belirterek şunları ifade etti:"Bugün Zonguldak için hayati, çok önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Bugünden başlamadığımız takdirde yarın çok geç olacağını düşündüğúm bir konu bu ve mutlaka buna dikkat çekerek kamuoyunun takibini, milletvekillerimizin takibini, Zonguldak'ta ki etkin kimselerin, herkesin takibini sağlamak durumundayız. Olay çok yeni ve taze olduğu için bu basın toplantısını mecburen düzenlemek durumunda kaldım. Malumunuz Türkiye'de Bölge Adliye Mahkemesi olarak adlandırılan İstinaf mahkemeleri vardır, yerel mahkeme kararlarının öncelikli inceleme makamı konumundadır.

Bu yasa çıktığında Türkiye'de 18 tane İstinaf Mahkemesi kurulması yönünde bir karar alınmıştı. İlk etapta 7 tane kuruldu. Sonra 4 tane daha kuruldu ve son olarak da geçtiğimiz günlerde  Trabzon, Van, Diyarbakır ve Kayseri'de kuruldu. Bu konuda  çok erken hareket etmediğimiz takdirde bu konuyu kesinlikle kaçırabiliriz. Zonguldak bu konu için esasen kurulan İllerden çok daha biçilmiş kaftan konumunda bir İldir. Zaten iki İl İlimizden ayrılmıştır. Artı Zonguldak, Düzce ve Bolu'yu da dahil ettiğimiz zaman 5 tane İl hemen çevremizde 2 saatlik bir mesafe bile değildir. 5 İle bir istinaf kuruluyor. Batı Karadeniz'de Zonguldak'tan başka lider konumda başka bir İl de yoktur. Bu kadar yakın illerin olduğu konum da zaten başka bir il yok. Zonguldak halen yetki itibariyle Sakarya'ya bağlı. Öncesinde ise Ankara'ya bağlıydı. Şimdi bu bizim için çok hayati bir konudur. Bölge İdare Mahkemesi kurulduğu zaman 15 hukuk 15 ceza dairesi kurulur. Bu kentte istihdam anlamında, kentinize hareket getirmesi anlamında fevkalade önemli bir konudur. İllerin daha doğrusu davaların, şöyle ifade etmek istiyorum mahkemelerin bir  kazananı oluyor birde kaybedeni var. Mutlaka İstinafa Bölge Adliye mahkemesine taraflardan biri başvuruda bulunuyor. Yani tüm bu İllerin davalarının gelip görüleceği yargılamaların  yapılacagı bir İl  konumuna geliyorsunuz. Yani acayip bir sirkülasyonun olduğu mükemmel bir olay bu. Bu konuda Sayın Milletvekillerimizin bu konuyu çok ciddi olarak takip etmeleri gerekiyor.Ayrıca Zonguldak'ın etkin kim var kim yok geçmiş milletvekilleri olabilir. Hep beraber Zonguldak'ta konsensus oluşturularak bize de ileride kurulacak bölge İstinaf Mahkemeleri'nin birinin Zonguldak'a bugün kurulması için bu basın toplantısı düzenlemiyoruz sonuç itibariyle ama yarın kurulacak bir mahkemenin Zonguldak'a kurulması için bugünden tohumlarının atılması mutlaka gerekli, duyarlılık yaratılması mutlaka gerekli. Geçmişte Zonguldak bu konuda kan kaybına uğradı.Biz Bölge İdare Mahkemesi vardı. Zonguldak'tan aldılar götürdüler. Yani teker teker budanan bir il konumundayız.

Bu konumun en önemi takipçisinin ise yerel basın olacağını düşünüyorum. Bu konu daha çok sıcak ve taze. Zonguldak'ta Batı Karadeniz'in lider bir ilidir ve kurulmasından daha doğal hiçbir şey olamaz. En müsait olan, gidiş geliş itibariyle 2 saati bulmayan illerle bu Bölge Adliye Mahkemesi'nin kurulması son derece ideal bir durumdur.

 

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 10 Haziran 2019, 14:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER