Bayraklı Sektördeki Gelişmeleri Aktardı

Bayraklı Sektördeki Gelişmeleri Aktardı

Bayraklı Sektördeki Gelişmeleri Aktardı

Zonguldak Kanatlı Hayvan Üreticiler Birlik Başkanı Osman Bayraklı, Zonguldak ve Türkiye’de tavukçuluk üzerine yaşanan gelişmeleri aktardı. Yaşanan gelişmelerde AK Parti Zonguldak milletvekili ve Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Hüseyin Özbakır, AK Parti Zonguldak milletvekili Faruk Çaturoğlu ve AK Parti Zonguldak milletvekili Özcan Ulupınar’ın da büyük katkılar sunduğuna işaret eden Bayraklı açıklamasının devamında:
Türkiye Kanatlı Hayvan Üretici Genel Merkez başkan yardımcılığını yapmış olduğum, başkan ve yönetim kurulu olarak Ankara da tüm üreticilerimiz için çalışmakta olup, sorunlarımızı en iyi şekilde nasıl çözmek için, yaklaşık merkez birliği yönetim olarak ,7 ay süren, Avukatlarımızın, mühendislerimizin, tavuk sektörümüzün, tüm koşullarında çalışmış gerek entegre, yem, gibi yıllarını bu sektörde harcamış, uzmanlarca beraber, rapor hazırlayıp yönetim olarak Tarım Bakanlığımıza ilettik. Sonrasında, Tarım bakanımız başta olmak üzre, Hayvancılık genel müdürüz ve kanatlı sektörünü ilgilendiren tüm Bakanlık birim, müdür ve daire başkanlarımızla aylarca toplantılar yaptık. Zonguldak milletvekillerimiz Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu ve Özcan Ulupınar ,Manisa milletvekilimiz Recai berber ,Tarım komisyon başkanımız Recep konuk beyler hep yanımızda olup diğer il milletvekillerimizin meclisteki makamlarına uğrayıp ,tavukçuluk sorunlarımızı Merkez birliği olarak ilettik. Sonuç olarak Tavuk üreticilerimizin olmazsa olmazlarından olan bu zamana kadar adı bile anılmayan üreticilerimize Bakanlıkça isim kimlik verilmesi için taleplerimize yeşil ışık alınmış olunup ,Resmi olarak KANATLI HAYVAN ÜRETİMDE SÖZLEŞMELİ ÜRETİME İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKA NLIĞIMIZCA 27 EKİM2017 günü Resmi gazetede yayınlayarak yürürlüğe girmiştir. Emeği geçen Başta Tarım Bakanlarımız Faruk Çelik ve Şu anki Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba olmak üzre ,Milletvekillerimize Genel müdür ve emeği geçen herkese ve ekibimize teşekkür ederiz.
Ama ne yazık ki 45 gün gecesini gündüzünü verip tavukları büyüten arın terinin hakkını alamayan ,bu üreticilerimiz yönetmelik ile kimlik kazanmış , Devletimizin almış olduğu bu karara uymayan Entegrelerimiz bulunmakta olup, Üreticilerimiz tavuk başına yaklaşık almış oldukları ortalama tavuk başı 1,10 kr(birlira 10 kuruş) olduğu bunun da masrafa gitmiş olup, gerek banka borçlarını ,gerek kömür ,elektik işçi, altlık ,gibi giderlere denk gelmesiyle para kazanamamaktadırlar.
Yıllarca borç batak altında kalıp üretim yapan, üreticilerimiz ezilirken ,Entegrelerin kapasite artımı ve büyüdüğünü görmek mümkündür. .Bizler sadece üreticilerimizin arın terinin hakkını istiyoruz. Elbette Entegre olmazsa üretici, üretici olmazsa Entegrenin olamacağının bilincindeyiz. Ama inadına yönetmeliğe uymayan Entegreler oduğundan ve maliyetin altında üretim yapıldığından dolayı şuan Türkiye de alınan karar doğrultusunda yönetmeliğin tüm entegrelerin uygulaması ve üreticilerimize iyileştirme yapmasına kadar sadece arın terlerimizin hakkımızın verilmesine kadar Aşağıdaki illerimiz 1 şubat 2018 tarihinden itibaren civciv almama kararı almıştır.
İZMİR—MANİSA---BALIKESİR---AYDIN-----SAMSUN-----DENİZLİ------BURSA------ELAZIĞ-----UŞAK----MALATYA-----ÇANAKKALE---TOPLAMINDA 11 İlimizde 31 milyona yakın Tavuk üretim durdurulmuştur. Bu durumu Merkez Birliği yönetim kurulu olarak Tarım bakanımıza ilettik, Çözülmesi konusunda hakemlik yaparak üreticilerimizin arın terinin ve yasalara göre her iki tarafın üretim yapmasını ve sağlanmasını Sayın tarım bakanımıza ilettik. Çözülmesi için elinden gelen fedakarlığı göstereceğini ve ekibini arayarak çalışmalara başladığını bizlere iletmiştir.Üreticilerimizin artık dayanacak gücü kalmayıp biran önce çözülmesi için bekleyişe girmiş bulunmaktayız.
Zonguldak olarak bugünkü kararımız 400 kümesimizin bulunduğu, yılda 45 milyon tavuk üretip ,Komşumuz olan Bartın ve Karabük te de yaklaşık 150 kümesimizin bulunduğu , bölgemizde 4 Entegre şirketin faaliyet göstermesi ile birlikte maddi imkansızlar nedicesinde ilimizde ve komşu illerimizde işverenlerimiz ,üreticilerimiz emeğin karşılığını alamadıkları için, işçilerini çıkarıp aile olarak tavuklarına baktıkları ancak şuan itibariyle asgari ücrete aylıkları ancak geldiği ücretle çalışmakta olup kredi ve giderlerini ödeyemeyecek duruma gelmiş, hatta bankalar tarafından icra işlemleri başlatılmış üreticilerimiz bulunmaktadır. Zonguldak kanatlı hayvan eti üretici birliğimizin, Tarım il müdürlüğümüz ile ortaklaşa yapmış olduğumuz üretici toplantıda aldığımız karar doğrultusunda Tarım il müdürlüğümüzün öncülüğünde Tarım Bakanlığımızın Resmi Gazetede yayınlamış olduğu yönetmeliğe ilimizde faaliyet gösteren 4 entegrenin uymasını sağlayıp iyileştirmeye gitmesi resmi yazıyla tarım il müdürlüğü tarafından gönderilmiş olup neticeye uymasını istiyoruz. Bunun sonucuna göre Zonguldak kanatlı hayvan üreticiler birliği olarak karar alacağız. Tüm yetkililere basın yoluyla duyrulur.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2018, 10:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER