‘Biz mücadelemizi yapıyoruz!..

GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ’dan TTK ve HEMA açıklaması

‘Biz mücadelemizi yapıyoruz!..

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, TTK’ya işçi alımının hızlandırılmasının yanı sıra Zonguldak-Bartın-Karabük’ten bölge insanının yer altında çalıştırılması gerektiğini söyledi. 
Öte yandan Bartın'ın Amasra ilçesinde HEMA’da işten çıkartılan ve tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle oturma eylemi başlatan işçiler eylemlerini sonlandırmasının ardından önemli açıklamalarda bulunan Uludağ, Çinli işçi alımı olması durumunda gerekli tepkilerini göstereceklerini söyledi. 
‘EN AZ İŞÇİ İLE ÇALIŞIYORUZ’
Başka bölgelerden işçi alımı ile yer altında başarılı olamayacaklarını söyleyen Uludağ: “TTK tarihinin en az işçisiyle çalışıyor. Şu anda 7 bin 200 civarında işçimiz var. Bizim kurumun açıkladığı norm kadro 14 bin, biz bunu her platformda dillendiriyoruz. Bu kuruma bir an önce işçi alınması gerekiyor. Seçimlerden önce sayın cumhurbaşkanımız bin 500 işçi sözü verdi, Enerji Bakanımız Zonguldak ziyaretinde işçi alınacağını söyledi. Biz işçilerin Zonguldak-Bartın-Karabük’ten alınmasını istiyoruz ve bu yönde çalışmalar yapılıyor. Geçtiğimiz hafta Ereğli’de yapılan toplantı da Türk-İş Genel başkanımız Kasım ayında işçi alınması gerektiğini söylemişti. Bu iş artık iş sağlığını tehdit eder duruma geldi. Sadece yer altında değil atölyelerde bile eksiklerimiz var. Emekliği gelen gidiyor, yerine de kimse alınmayınca kurum git gide küçülüyor. Yerel kömüre önem verildiği, doların arttığı ve santrallerinde dışarıdan kömürün pahalıya geldiği bu dönemde kömürün çıkarılacağı yerin Zonguldak’tan başka bir yerde olmadığı için TTK’ya bir an önce işçi alınıp, buradan kömürü çıkartmamız gerekir. Paramızı dışarıya vermeyelim, bölge insanına da istihdam sağlamış olalım” dedi. 
‘MADENCİLİK ZOR BİR MESLEK’
Madenciliğin zor bir meslek olduğunun altını çizen Satılmış Uludağ: “Madencilik zor bir meslek. Gidip de İstanbul’dan birini buraya getirdiğiniz zaman madende onu çalıştıramazsınız. Biz doğduğumuzdan bu güne madencilikle büyüdüğümüz için bu bölgenin insanı yer altında çalışır. Başka yerlerden gelen insanlarla burada başarılı olacağımıza ben inanmıyorum. Biz bunu tasvip etmeyiz. Sonuçta bu bölgede de bir çok işsiz var, kendi insanımızla burada çalışmak isteriz” dedi. 
‘MÜCADELE VERDİK’
İşçilerin atılmaması için mücadele verdiklerini söyleyen Uludağ: “Yaklaşık 6 aydır HEMA’da çalışan arkadaşların atılmaması için mücadele verdik. Hatta onlara değişik önerilerde getirdik. Ama maalesef işveren işçi çıkartmak zorunda olduğunu söyledi. İşten çıkartılan arkadaşlarda eyleme başladılar. Sonuçta işten attığınız bir işçinin haklarını ve tazminatını vermek zorundasınız. Arkadaşlarımızın 52 günlük maaş ve ikramiye alacakları vardı. İşçilerimizin haklarının bir kışı verildi, diğerlerinin de verileceği sözü alınarak eylemi sonlandırdılar” dedi. 
‘BİZ HER ZAMAN İŞÇİDEN YANA OLAYLARA BAKIYORUZ’
Her zaman işçiden yana olduklarını söyleyen Uludağ: “Biz her zaman işçiden yana olaylara bakıyoruz. Özel sektör kurumlarının da biz iyi olmasını isteriz ama bizim işçimizin hakkını da vermiyorsa emekçinin yanında oluruz. HEMA yetkililerinin kredi talepleri vardı, Bakanlıkta bizden de yardım istediler. Bizde gerekli yerlere dilimiz döndüğü kadar işçilerimizin hakları ödensin diye söyledik. Ama şu ana kadar böyle bir kredi alamadılar. Koskoca HEMA’da 5-6 trilyonu veremeyecek bir firma değil. Türkiye’nin sayılı zenginlerinden biri. Ben işçisinin maaşını veremeyecek kadar durumunun kötü olduğuna da inanmıyorum.”
‘HEMA GÜÇLÜ FİRMA ANLAM VEREMİYORUZ’
HEMA’nın tutumuna anlam veremediklerini söyleyen Uludağ: “Biz HEMA keşke orada işi başlasa da, çok işçi çalıştırsın isteriz. Bizimde örgütlü olduğumuz bir yer. Sonuçta orada patron olmazsa işçi de olmaz. Ama bu işi de yapamıyorsa da artık devlete mi devreder, devlet TTK’ya mı devreder bir an önce bir şeyler yapılması lazım. Bu bölgede kömür var ve çıkartılması gerekiyor.  Bu şirket ilk geldiğinde bize bölge insanına istihdam sağlayacağını söyledi. Yaklaşık 10 bine yakın işçiden bahsetti. Bizde umutlandık ama geldiğimiz noktada 100 tane sendikalı işçimiz orada çalışıyor. Bir ara Çinli işçiden bahsedildi ve biz Ankara’da buna karşı olduğumuzu söyledik. Burada kömür çıkartılacaksa bizim insanımızla yapılmalıdır. İlk önce kendi bölgemizin insanın burada çalışıp istihdam edilmesini istiyoruz. Çinli işçi alınacaksa bizde gerekli tepkimizi ortaya koyarız.”

Güncelleme Tarihi: 10 Ekim 2018, 18:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER