Bugün nereler açılacak? Normalleşme takvimi ile 1 Haziran'da?...

Bugün nereler açılacak? Normalleşme takvimi ile 1 Haziran'da kalkan yasaklar hangileri?.

Bugün nereler açılacak? Normalleşme takvimi ile 1 Haziran'da?...

Geçtiğimiz Aralık Ayı’nda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid 19 Salgını, aradan geçen yedi aylık süre içinde tüm dünyayı etkilediği gibi Türkiye’yi de etkisi altına aldı.  Yoğun bir mücadele döneminin ardından, vaka sayılarının belli bir seviyeye düşmesinin ardından, salgın dolayısıyla alınan radikal önlemlerin büyük bölümünün kaldırılması uygulamasına bugün (1 Haziran 2020) itibarıyla başlanıyor.

Türkiye’de  yeni dönem, sosyolojide yeni bir kavram olan “Kontrollü Sosyal Hayat” ifadesiyle tanımlanıyor.  Bu kavram, tehdidin zararlarından korunma tedbirlerine uymak kaydıyla, günlük hayatın olabildiğince  aktif biçimde sürdürülmesini ifade ediyor.  Kontrollü Sosyal Hayat, zorunlu maske kullanımı, sosyal mesafe diye tanımlanan bireyler arasında 1,5 metrelik mesafenin korunması ve kişisel hijyene azami özen gösterilmesini zorunlu kılıyor.

Türkiye’de Kontrollü Sosyal Hayat dönemi, geçtiğimiz hafta içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla  başladı. Erdoğan’ın 1 Haziran itibarıyla pandemi döneminin sınırlamalarının büyük ölçüde kaldırılacağını ve sosyolojide yeni bir kavram olan “Kontrollü Sosyal Hayat” a geçileceğini açıklamasının ardından, günlük hayat belirli kısıtlamalar haricinde büyük oranda normale dönüyor.

Bu çerçevede 1 Haziran itibarıyla 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulamasını da 18 yaşa indirildi ve 0-18 yaş grubunun tamamı Çarşamba ve Cuma günleri 14-20 saatleri arasında sokağa çıkma sınırlamasına tabi olmayacak.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, daha önce sokağa çıkma kısıtlaması getirilen 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar z arasında işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri ile çalışanlardan durumlarını aktif sigortalılıklarını gösteren SGK hizmet belgesi, vergi kaydı, şirket yetki belgesi, oda ve birlik kimliğinden biriyle belgeleyenler, sokağa çıkma kısıtlamasından bugünden itibaren (1 Haziran)muaf tutulacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması tabi olan çocuklar ve gençlerin ihtiyaca göre bakıcı, aile büyüklerine, kreş veya gündüz bakım evlerine gidebilecek, veli/vasilerinin nezaretinde yolculuk yapabilecek.  0-18 yaş aralığındaki çocuklar ve gençler  03.06.2020 Çarşamba ve 05.06.2020 Cuma günü 14.00-20.00 saatleri arasında, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek.

KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA DÖNEMİ BİTTİ…

Öte yandan  Kamu kurum ve kuruluşlarında normalleşme süreci ve alınacak tedbirlere dair Cumhurbaşkanlığı genelgesi, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Genelge ile 13 Mart tarihli Kamu Görevlilerinin Yurt Dışına Çıkış İzni konulu ve 22 Mart Tarihli COVİD 19 Kapsamında Kamu çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler konulu genelgeler, 1 Haziran itibarıyla yürürlükten kaldırılıyor.Buna göre, Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı çalışanları ile yönetici kadro ve pozisyonlarında çalışanlar hariç olmak üzere 60 yaş ve üzerinde olanlar, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kronik hastalığı olanlar idari izinli sayılacak.İdari izinli sayılanlar bu sürede görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacak ve mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük hakları saklı kalacak.  Bu personel amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılamayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar göreve çağrılabilecek.

Genelge, pandemi sürecinde tüm personelin maske kullanması, çalışma mekanları, yemekhane, servisler ve sosyal alanlarda gerekli mesafenin ayarlanması, bu mahaller ile kamuda kullanılan araçlarda dezenfekte işleminin yapılması hususunda gerekli tedbirlerin alınmasını da hükme bağlıyor.

İLLER ARASI ULAŞIM SINIRLAMASI KALKTI

Pandemi döneminde virüsün yayılımını engellemek için getirilen şehirler arası seyahat sınırlaması 1 hazirandan itibaren tamamen kaldırıldı. Bugünden itibaren 65 yaş üstü izne bağlı olmak üzere ve şehirlerarası ulaşım araçlarında gerekli önlemlerin alınması kaydıyla yurt içi şehirlerarası ulaşım serbest olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasında olumsuz bir durum görmemiz halinde bazı iller için bu kısıtlamanın tekrar getirilebileceğini açıklamıştı.

KAFELER, PASTANELER AÇILDI

Bugün, yani 1 Haziran tarihi itibariyle restoran, kafe, hastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22:00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence mekânları ile nargile satışı bu kapsamının dışındadır.  Sadece kendi müşterilerine hizmet veren turizm tesislerinin bünyesindeki işletmeler saat sınırlamasına tabi olmayacak.

Yol güzergâhlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye devam edecek. Plajlar, milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dâhilinde 1 Haziran’dan itibaren faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri 1 Haziran’da onlar da açılıyor. Hayvan satış yerleri 1 Haziran’dan, hipodromlar 10 Haziran’dan itibaren yeniden faaliyete geçebilecek.

SPOR VE GENÇLİK MERKEZLERİ

Bugün itibarıyla bireysel sporlarla ilgili sınırlamalar da kaldırıldı. Spor tesisleriyle içlerindeki tesisler gece 24:00’e kadar hizmet verebilecek. Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dâhilinde kaldırıldı. Sürücü kursları benzeri kurslar 1 Haziran’dan itibaren hizmet verecek. Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları 1 Haziran’dan itibaren belirlenen şartlar dâhilinde faaliyetlerini sürdürebilecek. . Açık havada oturma yeri olan yerlerdeki konserler yine saat 24.00 ile sınırlı olmak üzere başlayabilecek.

KREŞLER VE GÜNDÜZ BAKIM EVLERİ, CAMİLER

Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı da belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran’da hizmet vermeye başlayacak.

Öte yandan cami ve cemaat oluşturmaya yönelik sınırlamalar geçtiğimiz hafta Cuma günü başlamak üzere kısmen kaldırıldı. Cuma namazları haricinde, sosyal mesafe kurallarına uymak ve maske takmak kaydıyla öğle ve ikindi namazları da camilerde cemaatle birlikte kılınabilecek.

Kaldırılan tüm sınırlamalarla ilgili uygulama detayları, konusuna göre ilgili hükümet birimleri tarafından belirlenecek.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI… SON KEZ Mİ?

İçişleri Bakanlığı genelgesi çerçevesinde 29.05.2020 tarihi saat 24.00 ile 31.05.2020 tarihi saat 24.00 arasında istisnalar hariç olmak üzere Büyükşehir statüsündeki Ankara, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun, Van ve Zonguldak olmak üzere toplam 15 ilimiz sınırları içinde bulunan vatandaşlarımızın sokağa çıkmaları kısıtlandı. Kontrollü sosyal hayat döneminde, 1 Haziran’dan itibaren hafta sonları sokağa çıkma yasağının uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı ama ülke genelinde  hafta sonu uygulanan yasağın son olabileceğine dair beklenti ve yorumların yoğunlaştığı gözleniyor.

KONTROLLÜ SOSYAL YAŞAMIN ANA KURALLARI

“Kontrollü Sosyal Yaşam” kavramı ile tanımlanan yeni normal düzeninde üç kavram ön plana çıkıyor. Maske kullanımı zorunlu olacak, sosyal mesafe kurallarına uyulacak, hijyen ve temizliğe dikkat edilecek.

Kısıtlamaların kaldırılması ile virüsün bulaşması ve vaka sayısının artışının gözlemlenmesi halinde ilave tedbirlerin alınabileceği bildirildi. Bu çerçevede, Koronavirüs mücadelesi, sağlık kuruluşlarının yanısıra tüm toplumun aynı anda yürüteceği bir mücadele şeklinde gerçekleştirilecek.

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2020, 15:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER