ÇATES kar yağışına engel mi?

ÇATES kar yağışına engel mi?

ÇATES kar yağışına engel mi?

Zonguldak’ta kış mevsimi ılıman geçerken kimileri bunu ilahi adalete bağlıyor kimileri ise o korkunç düşünceden kendini alamıyor. Kamuoyunda sessizce konuşulan konulardan bir tanesinin ‘Kar yağmamasının sebebi termik santraller mi?’ olduğu sorusu akıllarda soru işaretlerine neden oluyor. Bacalarında filtre olmadığı iddialarının gölgesinde kalan Çatalağzı ÇATES’in fazla kömür yakarak sera gazı salınımında baş aktör olduğu ve bununda şehir atmosferinde sıcaklığı arttırarak kar yağışını sınırlandırdığı görüşleri hakim.
Vatandaşlar, özellikle yaşı 45 üstü olanlar eskiden Zonguldak’ta yoğun kar yağışlarının görüldüğünü ‘Çocukluk anısı’ olarak anlatırken son zamanlarda kafalarda oluşan soru işaretleri ise ‘ayıplı’ konu gibi lanse edilip sümen altı ediliyor. Uzmanlar ise termik santrallerin yağış oluşumuna etkisinin direkt olmasa dolaylı yoldan var olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar açıklamalarında, “Verim ve performansı düşük santralleri verimsiz koşullarda çalıştırmaya devam etmek ise daha fazla kömür tüketimi, yani daha fazla sera gazının salınımına sebep oluyor” uyarılarında bulunuyor.
Diğer taraftan kar yağmamasına sebebin santraller olduğu düşüncesi sadece Zonguldak’ta değil ülkenin diğer illerinde yer alan termik santraller bölgelerinde de konuşulan bir diğer konu. Kırklareli’nde bulun HAMİTABAT termik santrali yüzünden şehire eskisi gibi kar yağmadığını düşünenlerin oranı bir hayli yüksek olacak ki bu konu bölgenin yerel medya kaynaklarına da yansıyor.
MAHALLENİN ŞIMARIK ÇOCUĞU ÇATES Mİ?
Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde tam kapasite üretime geçen ÇATES partikül yoğunluğunun 24 saatte ki ortalaması olan 60 değer bandını geçerek 175 değerlerine ulaşması hava kirliliğini tehlikeli boyutlara taşıdı. ÇATES’in özelleştirilmesinin ardından 2019 yılına kadar çevresel faktörlerden muaf tutulması ise ‘Mahallenin şımarık çocuğu’ unvanının ÇATES’in sonuna kadar hak ettiğinin bir diğer göstergesi. Çevresel yatırımlardan muaf tutulan ÇATES’in atıksu ve soğutma suları için Bakanlıktan deşarj izni almak zorunda olmayışı yine bölgede ki akarsuların kirletilmesinde baş aktör olarak karşımıza çıkmasına sebep oluyor. Diğer taraftan yine aynı sebepten ötürü ÇATES 2020 yılına kadar denetime tabi tutulmayacak. Bu muafiyet sebebiyle bölgede ki vatandaşlar ÇATES’in çevreyi istediği gibi kirletebilme hakkı olduğu yorumlarında bulunuyor. 

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2018, 16:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER