ÇATES'in aklına gelen Şeytanın aklına gelmez

ÇATES'in aklına gelen Şeytanın aklına gelmez

ÇATES'in aklına gelen Şeytanın aklına gelmez

Zonguldak’ta geçtiğimiz hafta gündemi ve kamuoyunu meşgul eden ‘ÇATES üretimi durduhaberlerinin ardından kulislerde konuşulan konu ‘Yok artık’ dedirtecek türden. Bilindiği üzere ÇATES’in üretimi durdurduğuna ilişkin haberler basına sızmış akabinde gelişen süreçte toplum ve siyasette hareketlenmeler yaşanmıştı.

ÇATES’ten çıkan haberde ‘Yakacak kömür yok’ algısı üzerinden Türkiye Taşkömürü Kurumu zan altında bırakılmış ilerleyen süreçte Ak Parti Zonguldak eleştirilmiş ve Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekilleri vasıtasıyla konu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınmıştı. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konu üzerine meclise önerge sunmuştu.

Ancak ortaya atılan iddialar ise ortaya koyulan bir senaryo olduğu yönünde. Son aylarda üzerinde büyük bir medya baskısı hisseden ÇATES, kömür üretimi durdu şeklinde haberi basına sızdırması olayların fitilini ateşledi. Diğer taraftan CHP’nin gerçekleştirdiği Kömür Çalıştay’ı sonrası ortaya çıkan böyle bir haber ise kamuoyunca manidar bulundu. 

Diğer taraftan yapılan algı operasyonunun altında ise ÇATES’in işletme maliyetlerini düşürme hesabı yapıldığı iddiaları var. Hatırlanacağı üzere ÇATES devlet eliyle işletilirken özelleştirilmiş ve bazı uygulamaların kapsamı dahiline alınmıştı. Bu uygulamalardan en önemlisi ise ÇATES’in 2020 yılına kadar kömür ithal edemeyecek olması.

Kamuoyunda konuşulan bu senaryonun ana hattını ise yerli kömür maliyetlerinin ithal kömür maliyetine göre daha fazla olması oluşturuyor. ÇATES basına bilerek sızdırdığı haberin akabinde şehre gözdağı vermiş ve siyasi mekanizmaları harekete geçirerek asıl amacı olan kömür ithal etme isteği üzerine Ak Parti Zonguldak ve hükümet üzerinde baskı yaratmak istediği iddiaları güç kazandı.

 

Güncelleme Tarihi: 03 Nisan 2018, 15:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER