ÇTSO Çalıştaya katıldı

ÇTSO Çalıştaya katıldı

ÇTSO Çalıştaya katıldı

Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen ‘IV. Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifleri Çalıştayı’ Kayseri’de yapıldı.
Kayseri Mobilya Kentte faaliyete geçen 5 megawattlık güneş enerji santrali açılışının da yapıldığı 'IV. Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Çalıştayı'nın açılışına eski Enerji Bakanı, Kayseri Milletvekili Sayın Taner Yıldız tarafından gerçekleştirildi. Çalıştaya ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Fatih Özkütük ile Serhat Dereli katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mobilyacılar Yenilenebilir  Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Vurgun, "Kayseri Mobilya üretim üssü olan mobilya kentte 2017 yılı Eylül ayında Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Kooperatifimizi kurduk, lisanssız üretim kapsamında her biri 1 megawatt olmak üzere toplam da 5 megawatt bağlantı görüşünü dağıtım şirketimizden alarak yapım için çalışmalarına başladık. Türkiye’nin faaliyete geçen ilk enerji kooperatifi olmamız bizim için büyük gurur kaynağıdır. Şu an itibari ile bizim net 300 bin metrekare çatımız var ve bunun henüz yüzde 10’luk kısmını faaliyete geçirdik. Hedefimiz planlanan 270 bin metrekare alanın tamamının güneş panelleri ile kapatılarak dünyanın en büyük çatı uygulamasını ülkemize kazandırmak" ifadelerini kullandı.
Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu ise, Mobilyacılar Yenilenebilir Enerji Kooperatifi'nin 1’inci etap güneş enerjisi santralinin yarın faaliyete geçeceğini belirterek, "Enerji milli servet. Bu servet kullanılmadıkça dışa bağımlılıkta paralel olarak artıyor. Ülkemizde son zamanlarda çok ciddi miktarda yenilenebilir enerji yatırımları var. Bizde yenilenebilir enerji konusuna bakanlık olarak katkı sağlamak amacıyla 2012 yılından bu yana bir çalışma başlattık. Projemiz Yenilenebilir Kooperatifçiliğinin ülkemizde geliştirilmesi. Bu amaçla bu projemizin başarılı olacağını tahmin ediyorum" dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız da, "Kooperatifler; bir araya gelmenin, biz olma kültürünün, devlette ortak dil oluşturmanın en önemli öğelerindendir. Daha uzun mesafe kat edebilmemiz için mutlaka bütün benlerin biz olması gerekiyor. O yüzden enerji sektöründe ya da ister su kaynakları, ister rüzgar, isterse güneş de hangi yenilenebilir enerji kaynakları olursa olsun mutlaka bununla beraber işbirliğini gösterebilmemiz lazım" ifadelerini kullandı.
Çalıştayın ilk günü Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatiflerinin finansmana erişimi ve başarı hikayeleri üzerine oturumlar gerçekleştirildi. İkinci gün ise Kayseri Mobilyacılar Sitesi tarafından kurulan ve 6,5 milyon dolara mal olan 5MW kapasiteli GES (Güneş Enerji Santrali) Tesis açıldı. Böylelikle Türkiye’de ilk defa yenilenebilir enerji üretim kooperatifi mantığıyla kurulan çatı üzeri GES Tesisi devreye alınmış oldu.
Hali hazırda ülkemizde 2012 yılından itibaren 28 adet yenilenebilir enerji üretim kooperatifi faaliyetine devam etmekte olup Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri, enerjinin tüketileceği yerde üretilmesi ile yerel kaynakların yerel halk tarafından kullanılmasını sağlayan girişim modelleridir. Dünyanın birçok ülkesinde kooperatifler, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimini teşvik etmek amacıyla sağlanan destekler sayesinde, dünya temiz enerji üretimine katkı sağlamaktadır.
ÇTSO’nun bu kapsamda Zonguldak’ta benzer temiz enerji uygulamalarının uygulanmasını sağlamak amacıyla çalışmalara başladığı açıklandı.

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2018, 14:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER