DEMİRTAŞ; "BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SİYASİ ZAFER"

DEMİRTAŞ; "BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SİYASİ ZAFER"

Ünal Demirtaş, tam bağımsız cumhuriyetin temellerini oluşturan Lozan Barış Antlaşması’nı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, "Benzeri görülmemiş bir siyasi zafer” diye nitelediğini hatırlattı.

Lozan Barış Antlaşması’nın Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan ve 97 yıldır bölgede geçerliliğini koruyan tek antlaşma olduğunu vurguladı. Lozan’ın modern Türkiye’nin dünya tarafından tanınmasını sağlayan bir bağımsızlık ve eşitlik belgesi, aynı zamanda büyük bir ‘uzlaşma’ metni olduğuna işaret etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, Lozan’ın mimarlarının hedefinin hak ve özgürlükler konusunda zamanının çok ötesinde olan antlaşmanın tam uygulanması olduğunu belirtti. ““Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin de tapu senedidir. Bu tapuya sahip çıkmak herkesin görevidir. Türkiye, Lozan'la dünya devletleri arasındaki saygın konumuna ulaşmıştır. Lozan'da temeli atılan Türkiye Cumhuriyeti'nin üst üste yaptığı devrimler, Lozan'ı korumuş ve sağlamlaştırmıştır. Antlaşmanın yaklaşık bir asırdır yürürlükte kalmasının sırrı da budur.” ifadesini kullandı.

Ünal Demirtaş mesajında, “Bu duygularla Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasının 97’nci yıldönümünü kutlar, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve büyük bir diplomasi zaferi ile Lozan Antlaşmasını imzalayan İsmet İnönü olmak üzere, bize bu güzel vatanı bırakan Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızı, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi büyük bir saygı, şükran, ve rahmetle anarım” dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2020, 19:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER