DEMİRTAŞ "ENGELLİLERDEKİ İŞSİZLİK ORANI %92"

Çalışabilir durumdaki her 10 engelliden 9'u işsiz!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, engellilerin istihdamı ile ilgili TBMM Genel Kurulu'nda konuşma yaptı. Engelli işsizliğinin Türkiye'nin utanç tablosu olduğunu söyleyen CHP'li Demirtaş, önce zihinlerdeki engelin kaldırılması gerektiğine de vurguladı.

AKP ENGELLİLERİ GÖRMEZDEN GELDİ!

TBMM'de, CHP Grup önerisi üzerinde, grubu adına konuşma yapan Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuşmasında şunları ifade etti:

"TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verileri Türkiye'nin kötü yönetildiğini göstermektedir. İnsanlarımız işsizliğe ve açlığa mahkûm edilmektedir yani bu kötü yönetimin faturasını tüm Türkiye ödemektedir.

Ancak bu kötü yönetimin faturasını çok daha ağır bir şekilde ödeyen toplumun dezavantajlı bir kesimi daha vardır. Bu kesim ise engellilerdir. Onlardaki işsizlik oranı ise çok daha yüksektir. Ülkemizdeki engellilerin yaşamın her alanında çok büyük sorunları vardır. Engellilerin çok büyük bir kısmı eğitim, sağlık, ulaşım, rehabilitasyon gibi sorunlar yaşadıkları gibi istihdam alanında da çok büyük sorunlar yaşamaktadırlar.

Engellilerimiz maalesef büyük bir oranda toplumdan dışlanmakta ve yaşadıkları sorunlar görmezden gelinmektedir.

AKP döneminde de on yedi yılda engellilerimizin sorunları çözülemediği gibi artarak devam etmektedir.

ENGELLİLERDE İŞSİZLİK ORANI %92!

Engellilerin en önemli sorunlarının başında istihdam gelmektedir. Türkiye'deki geniş tanımlı işsizlik yüzde 25 iken engellilerdeki işsizlik oranı yüzde 92'dir. Yani toplumumuzda çalışabilir durumda olan 10 engelliden sadece 1 tanesi istihdam edilebilmekte, iş bulabilmektedir. Bu rakam ise Türkiye'nin aslında bir utanç rakamıdır. Engellilerin yeteneklerine uygun şekilde istihdam edilmesi, bir iş sahibi olması onun toplumun diğer bireyleriyle eşit koşullarda hayatını sürdürmesi için birinci koşuldur.

KAMUDAKİ ENGELLİ AÇIĞI 15 BİN!

Toplumun bu dezavantajlı kesimi olan engellilerin istihdamıyla ilgili uluslararası mevzuatta ve iç mevzuatta birçok hüküm vardır. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı'nın 15'inci maddesi ve Anayasa'nın 50 ve 61'inci maddelerinde engellilerin istihdamıyla ilgili birçok düzenleme vardır. Yine, ülkemizde bu konuda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 53'üncü maddesinde belirtilen ve 4857 sayılı Kanun'un 30'uncu maddesinde belirtilen hükümler vardır. Buna göre, kamu kurumları memur istihdamının yüzde 3'ü oranında engelli kadrosu açması gerekiyor. Yine, kamudaki engelli işçi istihdamının ise yüzde 4 olması gerekiyor. Özel sektörde ise 50'den fazla işçi çalıştırılan yerlerde yüzde 3 engelli istihdamı, çalıştırılması gerekmektedir. Yasal düzenlemeler bu yönde olmasına rağmen maalesef bu kotalara uyulmamaktadır.  Hem kamuda hem de özel sektörde uyulmamaktadır. Şu anda sadece memur kotasında en az 15 bin engelli açığı vardır. Özel sektörde ise bu rakamlar gerçekten çok daha yüksektir. Çünkü bu konudaki denetlemeler ve uygulanan cezalar yetersizdir. Bununla ilgili yasal mevzuat geliştirilerek hem kamu hem de özel sektör iş yerlerinde denetimler sıkılaştırılmalı ve kotalara uymayan iş yerlerine caydırıcı cezalar verilmelidir"

ZİHİNLERDEKİ ENGELİ KALDIRALIM!

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Sözcüsü Ünal Demirtaş, önergenin kabulü için çağrıda bulunarak;

"Önemli olan zihinlerdeki engelleri kaldırmaktır. Önce zihinlerdeki engelleri kaldırırsak, engellilerimize yeteneklerine ve konumlarına uygun istihdam olanağı sağlarsak, engelliler kendilerini toplumun bir parçası hissederler ve toplumda üretken ve yararlı bireyler olurlar. Bu nedenle engelli istihdamı ile ilgili verdiğimiz önergemizin kabul edilmesini dilerim" dedi.

CHP'nin engellilerin istihdamı ile ilgili grup önerisi AKP ve MHP Gruplarının oyları ile reddedildi.

Gündem

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2019, 13:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER